Военна информация

Архив - от 16 до 31 май

 

 

Формирования за противовъздушна отбрана от Сухопътните войски ще участват в учението на НАТО „RAMSTEIN LEGACY 2024“

31.05.2024, 20:59

За времето от 3 до 14 юни, на териториите и във въздушните пространства на Република България и Румъния ще се проведе учението на НАТО „RAMSTEIN LEGACY 2024“.
Сухопътните войски ще вземат участие с формирования за противовъздушна отбрана, въоръжени със зенитно-ракетен комплекс „ОСА“. В учението ще участват още Военновъздушните сили със зенитно-ракетен комплекс „КУБ“ и Многонационалната бойна група на НАТО в България с рамкова държава Италианската република, с преносими зенитно-ракетни комплекси „Стингър”. На учебен полигон „Корен“ ще бъде развърнат Групов оперативен център за управление на формированията.
Като част от учението, в периода от 11 до 14 юни, ще се проведат стрелби на зенитен полигон на Военновъздушните сили „Шабла“, където формированията за противовъздушна отбрана от Сухопътните войски ще демонстрират способности за стрелба с преносими зенитно-ракетни комплекси „Стрела 2М“ и „Стрела 3“.
Източник: landforce.armf.bg

 

Пункт за базиране Варна чества 20-та годишнина от вдигането на военноморския флаг на Република България на спасителен кораб „Протео”

31.05.2024, 20:50

Днес, 31 май 2024 г., в Пункт за базиране Варна, с тържествен ритуал беше чествана 20-та годишнина от вдигането на военноморския флаг на Република България на спасителен кораб „Протео”.
На тържеството присъстваха командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, заместник-командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби капитан І ранг Павлин Петков, командири на военни формирования, офицери от Щаба на флота, ветерани и гости.
За проявен висок професионализъм и отлично изпълнение на служебните задължения с предметни награди и грамоти бяха наградени военни моряци, служещи на кораба.
Командирът на дивизион кораби със спомагателно назначение капитан І ранг Калин Караколев благодари на офицерите, старшините и матросите, които служат на кораба, за труда, желанието и стремежа за овладяване на сложната техника и връчи награди на заслужилите.
Командирът на кораба капитан III ранг Георги Мирчев изказа благодарност на всички свои подчинени за ежедневните им усилия в обслужването на сложния спасителен комплекс, както и за достойната им моряшка служба в състава на командвания от него екипаж.
Източник: navy.mod.bg

 

С всеки ден „Тракийски воин“ набира по-висока скорост

31.05.2024, 09:10

Проведени бяха ротни тактически учения с 1-ва механизирана рота съвместно със самоходната минохвъргачна батарея на 31-ви механизиран батальон, сборна механизирана рота със смесения противотанков взвод на 38-ми механизиран батальон, както и със самоходна батарея от 20-ти самоходен артилерийски дивизион от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, в рамките на тактическото учение „Тракийски воин 24”, съобщава КСВ.
Целите на ученията бяха постигнати, като формированията изпълниха успешно поставените им задачи и успяха да подобрят взаимодействието помежду си.
Формированията за противовъздушна отбрана на 2-ра Тунджанска механизирана бригада осигуряват „чисто” небе над учебен полигон „Корен” и участниците в тактическото учение „Тракийски воин 24”

 

Страна от ЕС купува от САЩ стотици ракети въздух-земя

31.05.2024, 08:57

Полският министър на националната отбрана Владислав Кошиняк-Камиш подписа договор за закупуване на няколкостотин ракети въздух-земя с голям обсег на действие JASSM-ER от САЩ, съобщава полската новинарска агенция ПАП. Сделката беше подписана във Варшава.
"Подписахме договор на стойност 735 млн. долара", съобщи Владислав Кошиняк-Камиш на пресконференция.
"Това е най-голямата покупка досега", каза той, като добави, че Полша и преди е купувала ракети от същата ракетна група.
"Това ще бъдат няколкостотин ракети въздух-земя с обсег на действие около хиляда километра", продължи той и добави: "Това не е тактическо решение и покупка, а стратегическа покупка". Според полския министър на националната отбрана първите доставки на ракетите ще започнат през 2026 година.
Крилатите ракети JASSM са разработени от американската отбранителна компания "Локхийд Мартин" за поразяване на критичната инфраструктура на противника, командните центрове, частите за противовъздушна отбрана и въздушните бази. Версията с голям обсег на действие JASSM-ER влезе на въоръжение през 2014 година. Ракетите ще бъдат монтирани на полските изтребители Ф-16 и Ф-35.
Неотдавна Кошиняк-Камиш подписа сделка на стойност 960 млн. щатски долара за доставка на четири разузнавателни аеростати или балони с окачени радари по полската програма "Барбара".
Източник: https://blitz.bg/

 

Днес завършва най-голямото учение на НАТО от времето на Студената война с участието на 90 000 войници

31.05.2024, 07:55

Днес войските на страните членки на НАТО ще завършат най-голямото си военно учение, организирано от западния отбранителен съюз след края на Студената война, което има за цел да възпре евентуална руска агресия, предаде ДПА.
Поредицата от военни маневри под името "Непоколебим защитник 2024" (Steadfast Defender 2024) бяха започнати от НАТО в отговор на променената ситуация около сигурността в Европа в резултат на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна преди повече от две години.
По данни на щаба на НАТО в ученията, започнали преди около четири месеца, са участвали над 90 000 войници от всички 32 държави членки на алианса, както и 50 военни кораба, 1100 бойни машини и над 80 бойни самолета.
Учението е съсредоточено по-специално върху предупреждението и разгръщането на националните и многонационалните сухопътни сили на източния фланг на НАТО, от Полярния кръг до Карпатите в Румъния.
ДПА отбелязва, че сценарият за мащабните военни маневри е руско нападение на съюзническа територия, което попада в обхвата на член 5 от Северноатлантическия договор, който посочва, че нападение срещу един съюзник от НАТО се смята за нападение срещу всички съюзници.
Член 5 е бил прилаган само веднъж - след терористичните атаки на "Ал Кайда" срещу САЩ на 11 септември 2001 г., припомня ДПА.
Източник: https://www.bta.bg/

 

На 31 май 2005 г. става известно, че бившият заместник-директор на ФБР Марк Фелт е източникът, известен като Дълбокото гърло

31.05.2024, 07:48

На 31 май 2005 г. бившият заместник-директор на Федералното бюро за разследване (ФБР) Марк Фелт сам разкрива, че е източникът, известен като Дълбокото гърло, който е издал тайната за аферата "Уотъргейт"  (17 юни 1972) пред в. "Вашингтон пост". Бившият високопоставен агент от ФБР прави признанието пред сп. "Венити феър".
Към момента на съобщаването на информацията от списанието Марк Фелт е на 91 години, пенсионер и живее в Санта Роса, щата Калифорния.
Само трима души от "Вашингтон пост" са познавали истинската самоличност на Дълбокото гърло и се били заклели да не я оповестяват до смъртта му. Скандалните разкрития на вестника довеждат до оставката на 9 август 1974 г. на тогавашния президент Ричард Никсън.
Ден след разкритията на “Венити феър” – на 1 юни 2005 г., в. "Вашингтон пост" потвърждава, че бившият заместник-директор на ФБР Марк Фелт е Дълбокото гърло, издал тайната за аферата "Уотъргейт"......Прочети още

 

Уникално руско оръжие може да унищожава цели градове

31.05.2024, 07:04

Американски медии разказват за впечатляващите възможности на руска минометна система, която няма аналог в другите армии по света. Става въпрос за самоходния 240-милиметров миномет 2С4 "Тюльпан" (Лале).
Както отбелязва The National Interest, това е най-мощната минометна система, създавана в света. "Тюльпан" тежи около 30 тона, далекобойността му е до 9 км, а при използването на активно-реактивни мини може да бъде увеличена до 20 км. Скорострелността е около един изстрел в минута.
Благодарение на траекторията, която получават, мините ефективно поразяват противника, укриващ се зад стени на укрепления, при входовете на пещери или на обратни планински склонове. С такива мини е удобно да бъдат обстрелвани и покриви на сгради, като могат да бъдат използвани и специални бетонобойни и запалителни мини.
Изданието отбелязва, че мощните миномети могат да разрушават не само укрепени отбранителни позиции, но и цели градове.
The National Interest подчертава, че за разлика от други съветски артилерийски системи, "Тюльпан" не е бил изнасян за страните от Варшавския договор, с изключение на няколко единици, доставени в Чехословакия.
Западните армии, които не разполагат с подобно оръжие, предпочитат да унищожават укрепените позиции на противника чрез авиобомби. Но в условия, когато е невъзможно да бъде употребена авиация, предимството на "Тюльпан" е очевидно.
Досие
Самоходните миномети 2С4 „Тюльпан“ с калибър, превъзхождащ западните си аналози, бяха върнати на въоръжение през 2015 г. От съветските времена са останали 430 единици от този вид оръжие, припомня "Руски дневник".
Номенклатурата на възможностите за стрелба на „Тюльпан“ включва фугасни, запалителни, управляеми, касетни, неутронни и ядрени заряди, някои от тях могат да поразяват цели на разстояние от около 20 километра.
От тези боеприпаси най-съвременни са управляемите мини, които са съставна част от комплекса 1К113 „Смелчак“. На разположение в боекомплекта на тази система са 240 мм коригируем заряд 3ВФ4 с фугасен снаряд 3Ф5, лазерен целеуказател-далекомер 1Д15 със средства за синхронизация 1Ф35К и 1А35И. Мощната, 134-килограмова мина за комплексите „Смелчак“ и „Смелчак-М“, за да повиши точността си на поражение в на последния етап, се „осветява“ с лазерен лъч. При това, продължителността на процеса е сведена до минимум, което не позволява на противника навреме да създаде смущения и да попречи за унищожаването на обекта.
Осколъчният касетен боеприпас на миномета 2С4 „Тюльпан“ може да поразява площ, равняваща се на четири футболни игрища. Мощността на един изстрел от този миномет унищожава цел, недостъпна за което и да било друго артилерийско оръдие. Освен това, за тази изключително мощна самоходна система бе създадена мина 3Б4 (3Б11) "Буревестник" със специален заряд – ядрена (2 кт). - Още за 2С4

 

Исторически календар

31.05.2024, 07:00

На 31 май 1945 г. в София е роден Чавдар Добрев Джуров - офицер, военен пилот и парашутист (заслужил майстор на спорта).
Син е на видния български политик, командир на партизанска бригада, член на Политбюро на ЦК на БКП и дългогодишен военен министър (1962 – 1990) армейски генерал Добри Джуров (1916 – 2002) и съпругата му Елена Джурова (1920 – 2018). Има по-голяма сестра Аксиния (р. 1942, историчка и изкуствоведка, професор) и по-малък брат Спартак (р. 1952, военноморски офицер).
Завършва Висшето народно военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия и Военновъздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски“ в Москва, СССР през 1969 г. Служи като военен летец в Българската народна армия, летец-инструктор във ВНВВУ „Г. Бенковски“, Долна Митрополия. Общият му нальот на самолети съставлява 217 часа (от които 17 часа като първи пилот), изпълнил е 124 скока с парашут.
Поставя световен рекорд, заедно с Георги Филипов и Хинко Илиев, по височинен групов нощен скок с парашут с незабавно отваряне на парашута – от височина 13 198 метра (фактически от стратосферата), на 25 август 1965 г. Подобрява световния рекорд на единичен дневен височинен парашутен скок с незабавно отваряне на парашута на 15 418 м, скачайки от учебен изтребител МиГ-15 при температура на въздуха -65°, на 28 август 1966 г. Рекордът е признат от Международната федерация по парашутизъм, но тя решава, че подобни скокове са твърде опасни и ги забранява, поради което рекордът остава ненадминат.
Старши лейтенант Джуров загива при изпълнение на полет с реактивен самолет L-29 (като летец-инструктор) с летеца лейтенант Венцислав Йотов на военно-учебното летище на ВНВВУ в Долна Митрополия на 14 юни 1972 г.
Жена му Елена е работила като стюардеса в БГА Балкан.

На 31 май 1917 г. се провежда първият боен ден на новото флотско авиационно подразделение, базирано на водолетище „Пейнерджик“ край Варна.
Младши подофицер Лефтер Антонов и старши подофицер Стефан Власев с водосамолет „Фридрихсхафен“ FF-33 участват в групата от шест водосамолета в бомбардировката на водосамолетната станция край Сулина.
Хвърлените осем 10-килограмови бомби от българския екипаж поразяват набелязаните цели. Следват 10 подобни полета през юни и юли 1917 г.
Под ударите на българските екипажи попадат пристанища, складове и обекти от морските комуникации на пронивника, с което подпомагат действията на сухопътната армия.

На 31 май 2001 година маршът „Велик е нашият войник“ е обявен официално за химн на Българската армия.
Най-популярната творба в областта на военната песен е създадена в Охрид през 1916 г. по време на Първата световна война (1915 – 1918) като марш на 23-ти пехотен шипченски полк. Възпява високия боен дух, патриотизма, себеотрицанието и жертвоготовността на българския войник.
Автор на текста е журналистът подпоручик Константин Георгиев, а композитор – преподавателят по музика редник Михаил Шекерджиев. За първи път песента е изпълнена пред охридското население от импровизиран войнишки хор в съпровод на австрийска духова военна музика. По инициатива на взводния командир подпоручик Иван Влаев маршът е отпечатан в голям тираж, а приходите от продажбата са предадени на семействата на убитите войници от полка.
На 10 юни 2009 г. в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Казанлък, тържествено е открита и осветена паметна плоча с барелефи на подпоручик Константин Георгиев и редник Михаил Шекерджиев, създали най-известния и обичан български боен марш.

 

 

Обект 586 (Сухия док и прилежащите съоръжения) в архивите на ЦРУ

30.05.2024, 22:27

На няколко пъти през последните години американското ЦРУ разсекрети документи, съставени през 1940-50-те години и ги пусна със свободен достъп (със заличени отделни думи и изречения, маркирани в цитатите с [ХХХ]). За голяма част от тях може да се приеме, че съдържат вярна разузнавателна информация, но в други могат да се намерят не толкова точни данни, основани на слухове и предположения. Причината за това е различният достъп и способности на информаторите. По съдържанието на документите личи, че някои са съставяни от вътрешни за шпионирания обект хора, а други са съставяни по общодостъпна информация - вестници, картички, по чуто или видяно.
Любопитен е случаят със секретния варненски Обект 586 (Сухият док и прилежащите съоръжения - цехове, кейове, жилища), който разбираемо е бил обект на интерес от западните служби. Следващите редове и извадки от публикувани документи ще покажат първоначалната заблуда за предназначението му........Прочети още (в PDF-формат)

 

Le Monde: Макрон иска да създаде коалиция от държави, които да изпратят военни инструктори в Украйна

30.05.2024, 22:24

Френският президент Еманюел Макрон иска да създаде коалиция от държави, готови да изпратят военни инструктори, които да обучават украински войници директно в Украйна, но все още няма окончателно решение, пише Le Monde като се позовава на дипломатически източници.
Все още нищо не е финализирано, но изпращането на френски и европейски инструктори в Украйна може да се окаже въпрос на седмици или дори дни. Според информация на вестника френските власти се опитват да съставят коалиция от желаещи държави, които да обучават украинските сили.
Според потвърждаващи източници консултациите по този въпрос ще се ускорят през следващите няколко дни с оглед на евентуално изявление по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Франция за отбелязване на 80-годишнината от десанта в Нормандия на 6 и 7 юни. Тогава Еманюел Макрон би могъл да разкрие очертанията на подобна инициатива, три месеца и половина след като на 26 февруари заяви, че не изключва изпращането на западни военни подкрепления в Украйна.
Въпросът е обсъден във вторник, 28 май, от държавния глава на Франция и германския канцлер Олаф Шолц в рамките на френско-германската среща на Съвета на министрите в замъка Мезеберг, северно от Берлин.
"Ден по-рано се появиха спекулации след преждевременното обявяване на споразумение по темата от страна на украинския генерален щаб, което силно обезпокои френските власти. След това украинската страна беше принудена да смекчи коментарите си", допълва френската медия.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Адмирал Ефтимов: Членството ни в НАТО е гаранция за адекватен отговор на предизвикателствата

30.05.2024, 22:18

„Членството ни в Алианса и сътрудничеството в областта на отбраната с всички държави членки е основен двигател за модернизацията на Въоръжените ни сили и гаранция за адекватен отговор на предизвикателствата в глобален и регионален мащаб за защита на националната и колективната сигурност“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес пред националните военни представители на държавите членки в Съюзното командване по операциите на НАТО, съобщава Пресцентърът на МО. Те са на официално посещение в България в периода 30-31 май. Мероприятието се домакинства на ротационен принцип от съюзниците два пъти в годината. Преди да пристигне в София, на 27 и 28 май домакин на делегацията бе Румъния.
Адмирал Емил Ефтимов запозна гостите с процесите на модернизация и трансформация на Въоръжените сили на България в контекста на сложната обстановка по сигурността в Черноморския регион.
По време на визитата командирите на Съвместното командване на силите, Сухопътните войски и Военновъздушните сили изнесоха брифинги за мисиите, задачите и предизвикателствата при синхронизирането на националното и съюзното планиране.
Утре националните военни представители на държавите членки на Алианса ще посетят Командването на Военноморските сили във Варна. Там ще им бъде представена актуална информация за текущата обстановка по сигурността в Черно море, анализ на заплахите и дейности по ограничаване рисковете в морския домейн. Гостите ще се запознаят и с приноса на Военноморските сили към общите усилия за гарантиране на сигурността на съюзниците и перспективите за тяхното развитие.
Посещението ще завърши във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, където делегатите ще научат повече за историята, структурата и възможностите за обучение, които то предоставя.
Източник: https://otbrana.com/

 

Китайските военни заявиха, че ученията около Тайван са постигнали целите си

30.05.2024, 21:20

Китайските въоръжени сили постигнаха набелязаните цели при двудневните учения около Тайван миналата седмица, заяви говорител на министерството на отбраната, като отбеляза, че армията е готова да предприеме допълнителни действия, ако бъде провокирана., предаде Ройтерс.
Китай, който смята демократично управляван Тайван за своя територия, извършваше в продължение на два дни военни маневри около острова след встъпването в длъжност на новоизбрания президент Уилям Лай, когото Пекин определя като „сепаратист“.
Днешните изявления бяха направени часове след като Тайван предупреди, че Пекин се опитва постепенно да свива въздушното му пространство и да създава „нова нормалност“ чрез учения и други ходове за оказване на натиск върху новото правителство на Лай.
Ученията на различните родове войски на Китай са „мярка за обуздаване на агресивните действия за независимост и сепаратизъм на Тайван и предупреждение срещу чуждестранна намеса“, заяви говорителят Ву Цян в Пекин. „Постигнахме заложените ни цели“, каза той на пресконференция.
„Убедени сме, че въпреки сътресенията и промените в ситуацията ще се справим с всичко с лекота“, добави той и обеща „по-силни контрамерки“ на военните срещу действията на „сепаратистките“ сили.
Въпреки че маневрите официално приключиха, китайската военна дейност продължава и Тайван съобщи вчера, че китайски изтребители и военни кораби са извършили „съвместен патрул за бойна готовност“.
„Натискът от страна на китайските комунисти върху Тайван е всеобхватен, особено в дипломатически план“, заяви пред репортери тайванският министър на външните работи Лин Чиалун.
Лин изброи и други действия на Китай, като например едностранното решение за отваряне на нови въздушни маршрути близо до контролирани от Тайван острови до китайското крайбрежие и за изпращането на кораби на бреговата охрана до източните брегове на Тайван.
Китайското външно министерство отново разкритикува Лай като опасен поддръжник на идеята за официална независимост на Тайван и заплаши Китай да продължи военните си дейности в района.
Многократните предложения на тайванския президент за преговори с Пекин бяха отхвърлени. Лай казва, че само народът на Тайван може да решава бъдещето си.
Източник: bta.bg

 

Пиер Льолуш: Макрон рискува да разбие всички ключалки, които ни пазят от трета световна война

30.05.2024, 20:23

Въпросът е в това, че Украйна, въпреки цялата си смелост, просто не може да си върне сама териториите, окупирани от Русия поради демографски и материални причини. Лично аз оставам привързан към една дума, която никога досега не беше произнесена: думата “преговори”. Целта на тази война трябва да бъде да се избегне не Украйна да не загуби, а да не загуби твърде много, пише Пиер Льолуш, бивш държавен секретар на Франция по европейските въпроси и бивш председател на Парламентарната асамблея на НАТО, в свой коментар във "Фигаро".
Ще въвлече ли войната в Украйна Русия и Запада във всеобща война, две години и половина след избухването си? За да разберем това, трябва да имам предвид, че освен Кубинската криза през 1962 г., войната в Украйна е първият случай от 1945 г. насам на военен сблъсък, в който са замесени най-малко четири ядрени сили: Русия и срещу нея САЩ, Великобритания и Франция. Между тях - една буферна държава, Украйна, в сърцето на континент, покрит с ядрени оръжия..........Прочети още

 

"Чешката инициатива" ще дава на ВСУ до 100 000 снаряда на месец

30.05.2024, 20:15

Обявената през февруари 2024 г. "чешка инициатива" ще може да осигурява на Въоръжените сили на Украйна от 50 000 до 100 000 голямокалибрени снаряда на месец. Това са заявили от чешкото външно министерство, предава Европейская правда.
Външният министър  на страната Ян Липавски е потвърдил, че ВСУ ще получат първите снаряди като част от инициативата през юни.
"Съвсем скоро ще бъдат направени първите физически доставки за Украйна, очакваме ги през юни", е заявил той.
Ще бъдат доставени едрокалибрени снаряди. Както е съобщено през февруари, президентът на Чешката република Петр Павел обяви, че са намерени 800 000 снаряда за Украйна в страни извън ЕС и НАТО, като става дума за боеприпаси с калибър 122 мм и 155 мм.
Според последната изформация Украйна ще получи 500 000 снаряда по "чешка инициатива" до края на годината. Въпреки това Томаш Копечни, пратеник на чешкото правителство за възстановяването на Украйна, е подчертал, че крайният брой снаряди, които ще бъдат доставени по тази схема, може да се промени и потенциално да нарасне до 1,5 милиона, дори повече.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Дания ще позволи на Украйна да използва F-16 за удари срещу Русия

30.05.2024, 20:10

Копенхаген ще разреши на Украйна да използва изтребители F-16 за удари срещу Русия, е съобщил датският външен министър Ларс Лекке Расмусен, предава TV 2 Nyheder.
"Това не е нова позиция, тя е заложена в предаването, обсъждали сме я с комисията по външни работи и датския парламент, от самото начало дадохме да се разбере, че евентуални атаки срещу военни обекти на територията на агресора са част от самозащитата", е заявил той преди срещата на външните министри на ЕС.
Нидерландия и Дания бяха първите, които се съгласиха да предоставят на Украйна F-16. Белият дом потвърди, че Киев ще получи бойни самолети от трети страни след приключване на обучението на пилотите.
Нидерландският министър на отбраната Кайса Олонгрен заяви, че Хага очаква да изпрати първите изтребители F-16 на украинските въоръжени сили през тази година. Белгийският министър на външните работи Хаджа Лабиб заяви, че Брюксел ще достави 30 такива самолета на Киев до 2028 г., а първите изтребители трябва да пристигнат през 2024 г.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Избират нов генерален секретар на НАТО преди срещата на върха във Вашингтон

30.05.2024, 08:27

Страните членки на НАТО планират решението за нов генерален секретар на Алианса да бъде взето преди срещата на върха на организацията във Вашингтон през юли, предава кореспондент на Укринформ. Претендентите за поста са сведени до двама – бившият  Марк Рюте и Клаус Йоханис.
"Съюзниците продължават да обсъждат двамата основни кандидати – единствените двама кандидати, които имаме за поста генерален секретар. Ще продължим да разглеждаме (министър-председателя на Нидерландия – бел.ред.) Марк Рюте и президента на Румъния Клаус Йоханис“, отбеляза постоянният представител на САЩ при НАТО Джулиан Смит
По думите й не е тайна, че Рюте може да разчита на повече подкрепа. Според Смит обаче "не всеки съюзник е готов да подкрепи кандидатурата му“. Затова членовете на Алианса очакват допълнителни дискусии по този въпрос, отбеляза тя.
В същото време тя уточни, че целта на Алианса е да завърши процеса преди срещата на върха във Вашингтон през юли.
Йенс Столтенберг оглавява Северноатлантическия алианс от 1 октомври 2014 година.  Преди това той заемаше висши политически позиции, включително министър-председател на Норвегия.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Шведският разузнавач ASC 890 може да стане лесна жертва на руските ВВС в Украйна

30.05.2024, 08:12

Швеция ще предостави военна помощ за Украйна на стойност 1,2 млрд. евро, съобщи правителството на страната. В пакета е включен разузнавателен самолет ASC 890, който се смята за един от най-добрите водачи на изтребителите F-16, които Украйна очаква през лятото.
Проблемът е, че този самолет е много уязвим, пише Forbes. Изданието прави паралел с руския аналог А-50, който стана лесна жертва на украинските ракети, когато се приближи в техния обсег.

Скоростта на движение на А-50 е около 900 км/ч, а височината на полета - към 12 хил. м. Шведският ASC 890 лети със скорост около 480 км/ч и на височина - 7600 м, както и с като цяло ниска маневреност........Прочети още

 

На този ден

30.05.2024, 07:52

На 30 май 1941 година в пристанище Пирея, Гърция, избухва пожар на българския параход „Княгиня Мария Луиза“. По нареждане на германската военнотранспортна служба параходът превозва боеприпаси от Солун до Пирея.
При разтоварването им към 6,30 ч. на 30 май дежурният моряк установява, че в един от трюмовете е избухнал пожар. Капитанът заповядва на командния състав да остане на борда и да върне горящия кораб в открито море, а на редовите моряци – да го напуснат, за да се спасят.
Когато „Княгиня Мария Луиза“ се отдалечава на около миля навътре в морето, боеприпасите експлодират и при последвалия взрив първият български океански кораб потъва.
Загиват капитанът Иван Томов, първият помощник-капитан Георги Бабев, главният механик Петър Чаракчиев, машинистите Георги Винаров и Георги Кръстев, радистът Стоимен Захариев и помощник-готвачът Тодор Стоилов. С героичната си постъпка българските моряци спасяват Пирея от разрушение, а жителите й от гибел, като предотвратяват разпространението на пожара в пристанищните складове с взривоопасни материали.

 

 

Какво реши служебното правителство днес?

29.05.2024, 21:45

Правителството разреши влизането на кораб на Румъния във вътрешните морски води на България
Министерският съвет разреши влизането във вътрешните морски води на Република България и посещение на пристанище Бургас на катер на Граничната полиция на Румъния с тактически индикатор „MAI 3064" на 03.06.2024 г. и в периода 10-13.10.2024 година.
Същият ще премине през вътрешните морски води на Република България за участие в съвместната операция „THEMIS 2024", провеждана от ФРОНТЕКС в акваторията на Средиземно море.
Разрешава се изпращането на до 10 военнослужещи на длъжности в състава на Противоминната военноморска група в Черно море на територията на Румъния и/или Турция
Правителството прие решение, с което се разрешава изпращането и използването извън територията на страната за участие в състава на Противоминната военноморска група в Черно море на до 4 (четири) военни кораба ( клас фрегата - с екипаж до 153 военнослужещи, клас противоминен – с екипаж до 50 военнослужещи) с щатното им въоръжение, в съответствие с графиците за използването им и зоната на операцията, определени по реда предвиден в Меморандума за разбирателство за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море, подписан между България, Румъния и Турция на 11.01.2024 г.
Военните кораби ще изпълняват задачи, съгласно Меморандума за разбирателство за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море във вътрешните морски води, териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на страните по Меморандума.
Разрешава се изпращането на до 10 военнослужещи от Въоръжените сили на България на длъжности в състава на Противоминната военноморска група в Черно море на територията на Румъния и/или Турция.

 

Българските и американските Специални сили с успешна съвместна подготовка

29.05.2024, 20:59

Успешно приключи поредната съвместна подготовка (JCET) между Силите за специални операции на България и САЩ, която се проведе от 07.05 до 29.05 в Съвместното командване на специалните операции (СКСО) с участие на формирования от 1, 68, 86 и 3 група „Специални сили“ на СКСО и 20 група за специални операции от Съвместното командване на специалните операции на САЩ.
Целта на подготовката беше усъвършенстване на способностите при съвместно отработване на задачи между тимовете в рамките на занятия по огнева, инженерна, свързочна, военномедицинска и тактико-специална подготовка, с акцент на тактически действия в градска среда и затворени пространства.
През изминалите три седмици на интензивни тренировки операторите от Специалните сили на Българската армия и ВС на САЩ демонстрираха висока мотивация и умения. Военнослужещите обмениха опит по отношение на използваните стандартните оперативни процедури за проникване в сграда, освобождаване на заложници и планиране на специални операции.
Съвместната подготовка на Специалните сили на България и САЩ завърши с двудневно тактическо учение на тема „Разузнаване и провеждане на специална операция за освобождаване на заложници“.
За нуждите на учението бяха сформирани съвместни българско-американски тимове за специални операции, които получиха задача, планираха и проведоха директни действия върху обект на противостоящите сили. В хода на изпълнение на задачата беше добита разузнавателна информация за задържан заложник в съседен обект. След детайлно планиране и прецизно проведена операция, на следващия ден заложникът беше освободен.
Станалите традиционни през последните години съвместни подготовки между Силите за специални операции на България и САЩ спомагат за поддържане и усъвършенстване на способностите на операторите от бойните формирования на СКСО и допринасят за постигане на пълна оперативна съвместимост с партньорите от Силите за специални операции на САЩ.
На 29.05 подготовката завърши с церемония, на която командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев, в присъствието на офицери от Офиса за отбранително сътрудничество към Посолството на САЩ в България, приветства участниците в подготовката и изрази своето задоволство от постигнатите резултати и демонстрираната отлична сглобеност на съвместните екипи, съобщават от СКСО.
Източник: https://otbrana.com/

 

При президента обсъдиха проекта за Национален център за аерокосмическо наблюдение

29.05.2024, 20:58

Дейностите по реализацията на проекта за изграждане на Национален център за аерокосмическо наблюдение, контрол и управление, заложен от страната ни в Плана за възстановяване и устойчивост, както и политиките на България в областта на космическите технологии обсъди държавният глава Румен Радев на среща с представители на отговорните министерства, учени и експерти. Разговорът се проведе на „Дондуков“ 2.
Проектът за надведомствен център, който да обработва сателитна информация с широк обхват, беше предложен от президентската институция при общественото обсъждане на Плана за възстановяване и устойчивост. Впоследствие инициативата беше одобрена от Европейската комисия с финансиране на стойност 136 млн. лева. По време на срещата днес президентът Румен Радев заяви, че изграждането на проекта има  решаващо значение за ефективната работа на институциите в ситуации, които изискват навременното получаване, обработването и анализиране на информация. В центъра е предвидено да се прави денонощен мониторинг в различни аспекти – състоянието на водните басейни, горите, почвата, пътната инфраструктура, урбанизацията, гранична сигурност, който да бъде от полза на съответните ведомствата, научните среди и гражданите. Това ще допринесе за по-доброто управление на националните ресурси и реакцията на институциите, особено в извънредни ситуации, заяви Румен Радев. Президентът подчерта още, че подобен проект би дал значителен стимул за развитието на космическата наука у нас, ще допринесе за професионалната реализация на младите ни специалисти и ще осигури конкуренти предимства на страната ни.
„Реализацията на проекта е изключително важна за развитието на България като модерна, просперираща и успешна държава в условия на нарастваща роля на сателитните и безпилотни системи, които предоставят все повече технологични възможности и услуги в съвременния свят“, подчерта държавният глава и посочи, че за да не бъдат изгубени средствата по ПВУ, са необходими координирани усилия на всички отговорни по проекта институции.
В срещата участваха министърът и заместник-министърът на електронното управление -  Валентин Мундров и Александър Йоловски, министърът на иновациите и растежа  Росен Карадимов, представители на Министерството на икономиката и иновациите, Министерството на отбраната и ИКИТ-БАН.
Източник: https://otbrana.com/

 

ВМС обявиха 106 вакантни длъжности в привлекателни гарнизони

29.05.2024, 20:50

Размерът на месечното възнаграждение за най-ниската матроска (войнишка) длъжност е не по-малък от 1555 лева. От 1 януари 2025 г. ще се вдигне чувствително.  Военнослужещите получават допълнително възнаграждение за храна в размер на 200 лева.  За длъжности, за които се изисква завишена медицинска годност, военнослужещите получават допълнително възнаграждение за: - плавателен състав - 172 лева; - водолазен състав - 224 лева; - летателен състав - парашутисти - 306 лева.
***********
Със заповед на командира на Военноморските сили, е разкрита процедура за обявяване на 106 (сто и шест) вакантни длъжности за матроси (войници) във военни формирования от Военноморските сили, за приемане на военна служба на лица, завършили граждански, средни или висши училища в страната или в чужбина. Формированията са преди всичко във Варна и Бургас. Срокът за подаване на писмените заявления е до 3 юли. Конкурсът ще се проведе по график, за който кандидатите ще бъдат уведомени на интернет страницата на ВМС.
Размерът на месечното възнаграждение за най-ниската матроска (войнишка) длъжност е не по-малък от 1555 лева. От 1 януари 2025 г. ще се вдигне чувствително.  Военнослужещите получават допълнително възнаграждение за храна в размер на 200 лева.  За длъжности, за които се изисква завишена медицинска годност, военнослужещите получават допълнително възнаграждение за: - плавателен състав - 172 лева; - водолазен състав - 224 лева; - летателен състав - парашутисти - 306 лева.
Подробности на ttps://www.mod.bg/

 

Уникална версия на изтребителя F-35 Lightning II се разби зрелищно в Албакърки, Ню Мексико

29.05.2024, 09:44

Боен самолет F-35 Lightning II на ВВС на САЩ се разби вчера в 13:55 местно време близо до летище Албакърки в Ню Мексико. Пилотът успя да катапултира, съобщава Defense Blog. - (видео)
Причините за катастрофата са неизвестни. Разбилият се военен самолет е уникална модифицирана версия. Инцидентът е станал след презареждане.
F-35B, експериментален самолет, собственост на Lockheed Martin, е бил на път от Форт Уърт, Тексас, към военновъздушната база Едуардс, Калифорния, когато е спрял за презареждане във военновъздушната база Къртланд, Ню Мексико.
Този конкретен тип самолет е проектиран за късо излитане и вертикално кацане, което го прави уникален сред вариантите на F-35, които включват F-35A, използван от военновъздушните сили, и F-35C, летял както от флота, така и от морската пехота.
Кадри от мястото на катастрофата показаха екипи на спешна помощ, които работят по гасенето на пожара, причинен от катастрофата. На борда на самолета, който е едноместен модел, не е имало други членове на екипажа. Причината за катастрофата остава в процес на изясняване.
Това е пореден инцидент с участието на самолети F-35. Трябва да се отбележи, че на 17 септември 2023 г. F-35B на Корпуса на морската пехота на САЩ се разби в Южна Каролина, след като пилотът се катапултира поради неизправност, а на 15 декември 2022 г. F-35B се разби по време на вертикално кацане в Обединения резерв на военновъздушната станция Форт Уърт в Тексас. И двата инцидента са с експериментални самолети, собственост на Lockheed Martin.
Програмата F-35 е изправена пред проверка по отношение на проблеми с производителността и разходите. Службата за отчетност на правителството (GAO) наскоро подчерта, че степента на годност на самолета за мисии е била около 55% към март 2023 г. Въпреки тези предизвикателства, Пентагонът планира да купи приблизително 2500 F-35 до средата на 2040 г., а общата цена на програмата се оценява на 2 трилиона долара за доставка и поддръжка до планираното оттегляне на флота през 2088 г.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

ISW: Русия проверява отбраната на ВСУ в Донбас с атаки на механизирани роти

29.05.2024, 08:18

Руските войски наскоро са извършили четири механизирани атаки с роти и по-малки части на няколко оперативни направления в района на Донецк, за да изпробват отговора на Украйна., пишат в последния си доклад от Института за изследване на войната (ISW), предава УНИАН.
Според специалистите от базирания във Вашингтон мозъчен тръст, Русия води засилени взводни механизирани атаки източно от град Часов Яр и село Новопокровское (северозападно от Авдеевка), както и ротни механизирани атаки близо до Новомихайловка (югозападно от Донецк) и в Старомайорское (южно от Велика Новоселка). В резултат на това руската армия е успяла да се придвижи леко на изток от Новопокровское и Старомайорское. В същото време руските части не са извършили потвърдени настъпления при Часи Яр или Новомихайловка.
Както отбелязват анализаторите, през последните дни руските войски намалиха скоростта на атаките и настъплението в северната част на Харковска област и увеличиха скоростта на атаките в посока Покровск. Освен това тези атаки – по една във всяка от четирите настоящи оперативни оси на Русия – са ограничени в сравнение с предишни механизирани атаки в началото или по време на целенасочени настъпателни усилия.
Специалистите предполагат, че по този начин Москва иска да оцени реакцията на украинските сили и тяхната отбранителна способност на Донецкото направление.
"Неотдавнашните руски настъпления в северната част на Харковска област се опитаха да се възползват от липсата на жива сила и техника преди очакваната военна помощ от Запада да пристигне на фронта и да създадат възможности за руските войски да напреднат на други направления. Руската армия искаше да провери дали съществуват такива способности за използване на фронтовата линия в района в Донецка област и ако да, къде се намират“, обясняват от ISW.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Лукашенко подписа закона за спиране на действието на ДОВСЕ

29.05.2024, 07:52

Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа закона за преустановяване  на действието на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), съобщи ТАСС.
"Да се спре действието на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа от 19 ноември 1990 г.“, гласи законът, който беше одобрен от горната камара на беларуския парламент в началото на май.
В началото на април пресслужбата на президента на Беларус съобщи, че държавният глава е дал съгласието си за внасяне на проектозакона за преустановяване действието на ДОВСЕ, който Минск ратифицира през 1992 г.. Беше отбелязано, че Минск изпълнява изцяло задълженията си по договора.
Същевременно беше припомнено, че през 2022 г. Чехия и през 2023 г. Полша решиха да не изпълняват Договора за ДОВСЕ по отношение на Беларус, която през октомври 2023 г. преустанови действието на договора по отношение на тези държави като ответна мярка. Освен това през ноември 2023 г. държавите от НАТО обявиха намерението си да преустановят за неопределено време участието си в  ДОВСЕ, което според Минск всъщност означава прекратяване на договора.
Пресслужбата на президента на Беларус отбеляза, че законът предвижда прекратяване на действието на ДОВСЕ, но не означава оттегляне на републиката от него и прекратяване на прилагането във въоръжените сили на вътрешните процедури, свързани с неговото изпълнение.
Министерството на отбраната на Беларус заяви, че Минск не планира многократно увеличаване на броя на военното оборудване и оръжията в близко бъдеще поради спирането на действието на споразумението.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Ден в памет на загиналите във войните (САЩ)

29.05.2024, 06:51

Memorial Day - отбелязва се всяка година в последния понеделник на месец май. Посветен е на паметта на американските военнослужещи, загинали във всички войни и въоръжени конфликти, в които САЩ някога са участвали.

 

Путин: Ще има глобален конфликт, ако Украйна атакува Русия със западни оръжия

29.05.2024, 06:50

Руският президент Владимир Путин предупреди Запада, че членовете на НАТО в Европа си играят с огъня, като обмислят да позволят на Украйна да използва западни оръжия, за да нанесе удари на територията на Русия, което според него може да предизвика глобален конфликт.
Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг членовете на алианса трябва да позволят на Украйна да удари дълбоко в Русия със западни оръжия, мнение, подкрепяно от някои европейски членове на трансатлантическия алианс, но не и от САЩ.
Руските военни сили напреднаха в украинската провинция Харков, знаейки, че Украйна не може да атакува ракетните установки в Русия, защото няма право да използва западните ракети, които имат необходимия обсег.
Междувременно създадената на Запад противовъздушна отбрана не може да се опита да свали руските ракети, докато не пресекат украинската граница, само на около 25 км от втория по големина град в Украйна, Харков.
„Постоянната ескалация може да доведе до сериозни последствия“, подчерта Путин пред журналисти в Ташкент, Узбекистан. „Ако тези сериозни последици настъпят в Европа, как ще се държат САЩ, имайки предвид нашия паритет в областта на стратегическите оръжия?“.
Путин каза, че украинските удари с далекобойни оръжия ще се нуждаят от западен сателит, разузнаване и военна помощ - така че Западът ще трябва да бъде пряко замесен в подобни атаки.
Руският президент посочи, че изпращането на френски войски в Украйна също би било стъпка към глобален конфликт и че по-малките страни, които обмислят по-сериозно участие, "трябва да са наясно с какво си играят", тъй като имат малки земни площи и гъсто население.
"Това е фактор, който те трябва да имат предвид, преди да говорят за нанасяне на удари дълбоко в руска територия. Това е сериозно нещо, което ние, разбира се, наблюдаваме много внимателно", добави Путин. - (видео)
Източник: https://www.investor.bg/

 

Военен календар

29.05.2024, 06:47

На 29 май 1908 година в София е роден подполковник Иван Гюмбабов (1908 – 1945).
Завършва Военното училище (1930) и служи в Бронирания полк.
Като командир на 7-ма танкова рота участва в действията по прикриване на западната ни граница (14 – 20 септември 1944) и в първия период на войната срещу Германия (октомври – ноември 1944).
По време на Нишката (8 – 14 октомври 1944) и Косовската операция (25 октомври – 30 ноември 1944) на 2-ра армия се сражава при Власотинци, Лесковац, Ниш, Прокупле, Прищина, долината на река Лаб и Митровица.
През декември 1944 г. поема командването на Бронираната дружина, с която воюва в Дравската (6 – 19 март 1945) и Мурската операция (29 март – 15 април 1945).
Загива на 16 април 1945 г. от избухнала вражеска мина при пробива на силно укрепената немска позиция край село Зашовец в Словения. Награден е с военен орден „За храброст“ ІІІ степен 2 клас, ІV степен 1 клас и ІV степен 2 клас.

 

 
 

Министърът на отбраната Атанас Запрянов: Необходимо е попълване на запасите от оръжия и боеприпаси

28.05.2024, 20:45

„България остава ангажирана към общите усилия на ЕС и потвърждава силната си подкрепа за Украйна“. Това заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов днес на заседанието на Съвета „Външни работи/ Отбрана“ на ЕС. Съветът, който се проведе в Брюксел, премина в две сесии посветени на подкрепата на ЕС за Украйна и на отбранителната готовност на Съюза, съобщава Пресцентърът на МО. Необходимо е значително увеличаване на индустриалния производствен капацитет в Европа и попълване на запасите от оръжия и боеприпаси, каза министърът.
Министър Запрянов подкрепи продължаващата военна подкрепа на ЕС за Украйна. Той информира участниците в заседанието за предоставената от страната ни помощ и увери, че тя ще продължи и в бъдеще. Министърът на отбраната подчерта ролята на Фонда за подпомагане на Украйна за продължаване на доставките в отговор на спешните украински потребности. Той отбеляза и значението на дългосрочните ангажименти на ЕС към Украйна в областта на сигурността и отбраната, които ще допринесат за укрепването и устойчивостта на страната и в следвоенния период. В сесията участваха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров.
„Необходимо е значително увеличаване на индустриалния производствен капацитет в Европа и попълване на запасите от оръжия и боеприпаси“, заяви министър Запрянов. „Вярваме, че новата Европейска стратегия за отбранителна индустрия и свързаната с нея Програма ще допринесат за развитието на стратегическо сътрудничество в отбраната и за конкурентна и иновативна отбранителна индустрия“ – подчерта министърът. Той се застъпи за балансиран и приобщаващ подход за индустриите на всички държави-членки при изпълнение на Стратегията, с фокус на малките и средни предприятия. Министърът на отбраната отбеляза също значението на засиленото сътрудничеството с НАТО и с партньорските държави.
На заседанието на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана министър Запрянов даде висока оценка за ролята на Агенцията като платформа за сътрудничество на държавите-членки при приоритизиране и развитие на способностите. Той подкрепи резултатите от проведения дългосрочен преглед, които дават указания за развитието на Агенцията в помощ на държавите-членки при реализиране на отбранителното сътрудничество.

 

Започна най-голямото тактическо учение на Сухопътните войски „Тракийски воин 24“

28.05.2024, 20:30

Днес на учебен полигон “Корен“ се проведе церемония по откриване на учението „Тракийски воин 24“, на която участниците бяха поздравени от провеждащия учението бригаден генерал Пламен Йорданов, съобщава КСВ.
„Огромна чест за мен е, че днес имам възможността да открия най-голямото учение на Сухопътните войски за 2024 г. „Тракийски воин 24“. Вие ще имате възможността да демонстрирате вашите знания и умения по планиране и водене на операцията. Щабовете ще имат възможността на практика да видят това, което са планирали, а войските да си изпълнят задачите по време на отбранителния бой. Апелирам за спазване на мерките за безопасност. Всеки един да се грижи за този до него така, че занятието да има успешен край“, каза в обръщението си бригаден генерал Йорданов и даде начало на „Тракийски воин 24“.
Учението се провежда до 4 юни на учебните полигони „Корен“ и „Ново село“ и в него участват над 2000 военнослужещи и до 700 единици техника, както личен състав и лететелни средства от Военновъздушните сили за непосредствена авиационна поддръжка и авиомедицинска евакуация.
Освен 2-ра механизирана бригада, като основен обучаем,  от състава на Сухопътните войски в учението участват щаб на дивизия, сформиран от Командването на Сухопътните войски, клетка за отговор от 61-ва механизирана бригада, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен, противотанков дивизион и реактивна батарея от състава на 4-ти артилерийски полк – Асеновград, инженерна рота от 55-ти инженерен полк – Белене, рота за специална и санитарна обработка, огнеметно-димов взвод и отделения за радиационно и химическо разузнаване от 59-ти батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология – Горна Оряховица, разузнавателна рота от 1-ви разузнавателен батальон – Свобода, алпийска рота от 101-ви алпийски полк – Смолян, 78-ми батальон за осигуряване и батальона за комуникационно-информационна поддръжка – София и логистичен модул от 110-ти логистичен полк – Пловдив.
В учението освен участници от Сухопътните войски са включени формирования от Военновъздушните сили, Многонационалната бойна група на НАТО в България, екипи от Военномедицинска академия, служба „Военна полиция“, преподаватели и слушатели в редовна и задочна форма на обучение във Военна академия „Георги Раковски“, както офицери и курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“и екип за гражданско-военно сътрудничество от армията на САЩ.
По време на „Тракийски воин 24“ ще бъдат проведени бойни стрелби с механизирани, танкови и артилерийски формирования, стрелби със средствата за непосредствена авиационна поддръжка, както и стрелби с ракетна система за залпов огън „HIMERS” от 181-ви артилерийски полк от Националната гвардия на щата Тенеси от САЩ. Ще бъдат използвани терминалите на сателитната мрежа Starling и безпилотните летателни средства в маневрените формирования от Сухопътните войски.
Многонационалната бойна група на НАТО в България участва с формирования от Италианската Република, Република Албания, Република Гърция, Република Северна Македония, Република Хърватия, Черна гора и САЩ, на учебен полигон „Ново село“.
Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков. Офицер, провеждащ учението, е заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Йорданов, а директор на учението, е заместник-началникът на щаба по операциите на Сухопътните войски полковник Ивайло Иванов.
В рамките на „Тракийски воин 24“ от 1 до 3 юни на полигон „Корен“ ще се проведе тактическо учение с бойна стрелба „Ответен удар 24“ с формированията на 2-ра механизирана бригада. Провеждащ „Ответен удар 24“ е командирът на бригадата бригаден генерал Мирослав Костадинов.
На 4 юни ще се състои Ден за демонстриране на способности.

 

Тактически учения на високи обороти на учебен полигон „Корен”

28.05.2024, 17:43

Ротата за ядрена, химическа, биологическа защита от батальона за защита на силите и домакинската рота от батальона за логистично осигуряване на 2-ра Тунджанска механизирана бригада проведоха тактически и тактико-специални учения на учебен полигон „Корен”, като част от тактическото учение „Тракийски воин 24”, съобщава КСВ.
Ученията в рамките на „Тракийски воин 24“ дават възможност на военнослужещите да повишат натренираността си и да демонстрират способностите на формированията.
Военнослужещите получиха висока оценка за показаните умения и професионализъм.
Източник: https://otbrana.com/

 

Тържествена проверка-заря на Козлодуйския бряг с участие на 3-то бригадно командване

28.05.2024, 17:21

Вчера в град Козлодуй, военнослужещи от личния състав на 3-то бригадно командване взеха участие в тържествена проверка-заря по повод стъпването на Христо Ботев и неговата чета на Козлодуйския бряг, съобщават от КСВ.
Командващ на зарята беше командирът на 10-ти механизиран батальон – Враца подполковник Симеон Гаджев. Строят на военнослужещите прие заместник-командирът на 3-то бригадно командване полковник Руслан Колев.
В знак на признателност, на паметника на Христо Ботев, бяха положени венци от името на община Козлодуй, на областния управител на област Враца, 10–ти механизиран батальон, народни представители, културни и образователни институции, граждани и гости.
Традиционно на брега на Дунав присъстваха хиляди граждани и гости на Козлодуй, дошли за да засвидетелстват своята почит и уважението към безпримерния патриотизъм и родолюбие на Христо Ботев и неговата храбра чета.
Източник: https://otbrana.com/

 

При президента обсъдиха състоянието на отбранителната ни индустрия

28.05.2024, 17:18

Президентът Румен Радев проведе среща с представители на сдружение „Българска отбранителна индустрия – акад. Стефан Воденичаров“, която се състоя по инициатива на организацията. Сдружението обединява водещи предприятия от сектора, в чиято дейност са осигурени работни места на 35 000 души, съобщават от администрацията на държавния глава.
По време на разговора президентът отбеляза значението на българската отбранителна индустрия за гарантирането на националната сигурност, както и приноса й за икономиката и трудовата заетост. На срещата беше обсъдено състоянието на сектора, както и възможностите за подобряване на диалога му с компетентните институции и по-активното участие на българските предприятия в процесите на модернизация и снабдяване на въоръжените ни сили и индустриалното сътрудничество.
Тема на срещата беше и гарантирането на безопасната дейност на предприятията, голяма част от които са стратегически за националната сигурност обекти, на фона на нарастващи рискове.
Източник: https://otbrana.com/

 

Унгария не приема Марк Рюте за шеф на НАТО

28.05.2024, 08:47

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто отново заяви, че Унгария се противопоставя на кандидатурата на нидерландския министър-председател Марк Рюте (на снимката) за генерален секретар на НАТО.
"Що се отнася до Марк Рюте, той по-рано заяви, че Унгария трябва да бъде поставена на колене.
Много е трудно да си представим, че човек, който формулира и защитава такава позиция, ще бъде избран за ръководител на организация, в която стопроцентното доверие е от основно значение", заяви Сиярто пред медиите.
Това беше позицията на Рюте, заета по време на спора между Унгария и ЕС за върховенството на закона.
В същото време унгарският представител подкрепи румънския президент Клаус Йоханис за тази роля, подчертавайки липсата на източноевропейско представителство в ръководството на НАТО.
Марк Рюте е фаворит за лидерството на НАТО, като е подкрепян включително от САЩ и Обединеното кралство. Източници обаче твърдят, че той не може да събере достатъчно гласове поради съпротивата на съюзниците от Източния фронт като България, Унгария, Турция и Румъния.
Президентът на САЩ Джо Байдън също изрази подкрепа за нидерландския министър-председател Марк Рюте за следващия генерален секретар на НАТО.

 

The New York Times: Западните оръжия провалиха украинската армия и доведоха до смъртта на войници

28.05.2024, 08:10

Оръжията, доставени от западните партньори, не оправдаха надеждите, които им възлагаха в Киев, пише The New York Times. Това, както казаха командирите на въоръжените сили на Украйна пред журналисти на изданието, е довело до смъртта на украински военнослужещ.
„Според украинските командири някои от доставените им западни оръжия са се повредили, което е довело до смърт“, се отбелязва в статията, цитирана от "Труд".
Изданието посочва, че значителна част от високоточните оръжия са се оказали неефективни поради работата на руските системи за радиоелектронна борба.
Снарядите се представиха добре, когато бяха въведени за първи път на бойното поле, но загубиха ефективност, когато руските сили адаптираха защитата си,разкриват два поверителни украински доклада. Проблемът е накарал украинските военни да спрат да използват оръжията, казаха двама артилерийски командири.
Докладите, разкрити за първи път от The Washington Post, се фокусират върху произведения в Америка Excalibur, 155-милиметров управляем артилерийски снаряд и бомбата с малък диаметър, изстрелвана от земята или GLSDB. Един от докладите беше показан на The New York Times от хора, запознати с изследването. Вторият доклад беше описан, но не показан на репортер. Лицата поискаха анонимност, тъй като докладите съдържат секретна военна информация.
Всяка война е своеобразна лаборатория за оръжейни системи и Украйна е предоставила полигон за изпитания на оръжия, които преди това не са били използвани срещу толкова усъвършенстван, високотехнологичен враг като Русия. Ефективността на американските и руските оръжия, както отбранителни, така и нападателни, се следи отблизо от Пентагона и НАТО - както и от Русия и Китай - със значителни последици за бъдещите въоръжения.
Русия е разположила системи за електронна война около статични цели като щабове и командни центрове, които могат да бъдат цели на украинските прецизни оръжия. Системите излъчват толкова много смущения, че заглушават GPS сигнала, който насочва софтуера за прицелване на Excalibur, каза Томас Уитингтън, сътрудник в базирания в Лондон Royal United Services Institute и специалист по електронна война.
Служител от отдела за пресата на Министерството на отбраната на САЩ, пожелал анонимност, в съответствие с военния протокол, каза в електронно съобщение, че Америка е доставила повече от 7000 прецизни 155-милиметрови снаряда на Украйна от февруари 2022 г. но добави, че не може да даде по-конкретна информация.
Украйна започна проучването поради сериозността на неуспехите при насочването, но също и в духа на сътрудничество като съюзник в НАТО, казаха хората, които са знаели за проекта. Беше важно, каза един от тях, украинската армия да даде обратна връзка на западните партньори за ефективността на техните оръжия срещу сложна военна сила като Русия.
Изследователите са събрали данни за използването на близо 3000 снаряда Excalibur, които са били изстреляни от декември 2022 г. до август 2023 г. от доставени от Америка гаубици M777 на фронтовите линии в Херсон на юг, Харков на североизток и Бахмут в източната област Донецк.
Докладът показа, че делът на потвърдените успешни удари е спаднал в периода от януари до август 2023 г. от високите 55 процента до най-ниските 7 процента през юли и 6 процента през август, месеците, когато борещата се лятна контраофанзива на Украйна беше в разгара си. В един момент само един от 19 снаряда Excalibur е улучвал целта си, според един от източниците, запознати с доклада. При този темп, изчислява докладът, цената на успешна стачка се е увеличила до 1,9 милиона долара през август 2023 г. от 300 000 долара през предходния януари.
Командири на украински артилерийски части потвърдиха, че снарядите Excalibur са се оказали много точни при поразяване на цели, когато са въведени за първи път през 2022 г., но по-късно са били ефективно неутрализирани от руски заглушители, пише още изданието.
Източник: https://glasove.com/

 

МААЕ: Запасите на Иран от обогатен до оръжейно ниво уран растат

28.05.2024, 07:30

Иран обогатява уран, доближавайки се до оръжеен клас със стабилен темп, а дискусиите, насочени към подобряване на сътрудничеството му с ядрения надзорен орган на ООН, са в застой, показват два поверителни доклада на организацията от понеделник.
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред редица трудности в Иран, включително факта, че страната е приложила само малка част от стъпките, които шефът на организацията Рафаел Гроси смята, че е поела като ангажимент в „Съвместното изявление“ относно сътрудничеството миналата година, предава Ройтерс.
„Няма напредък през изминалата година към прилагането на Съвместното изявление от 4 март 2023 г.“, се казва в един от двата доклада до държавите членки. И двата доклада са разгледани от Ройтерс.
Гроси пътува до Иран този месец за разговори с ирански официални лица, които целяха подобряване на сътрудничеството и наблюдението на МААЕ в Иран. Последващите преговори обаче са в застой след смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер миналата седмица.
„Генералният директор повтаря пред новото правителство на Иран своя призив за продължаване на диалога на високо ниво и последващия технически обмен, започнал... на 6-7 май 2024 г.“, се добавя в доклада.
Изминаха 18 месеца, откакто Съветът на управителите на МААЕ, съставен от 35 държави, за последен път прие резолюция срещу Иран, нареждайки му спешно да сътрудничи на продължилото години разследване на агенцията за уранови частици, открити в три необявени обекта.
Макар че броят на обектите оттогава е намален на два, Иран все още не е обяснил как следите са попаднали там.
„Генералният директор изказва съжаление, че оставащите проблеми с гаранциите не са решени“, се казва в доклада, позовавайки се на тези следи.
Франция и Великобритания настояват за нова резолюция на срещата на Борда следващата седмица, която САЩ досега не са подкрепяли, казват дипломати. Иран обикновено се ожесточава след подобни резолюции, предприемайки в отговор ядрени стъпки.
В другия доклад се казва, че запасите на Иран от уран, обогатен до чистота от 60%, близо до приблизително 90% за оръжейния клас, са нараснали с 20,6 кг през тримесечието до 142,1 кг към 11 май, а по-късно Иран е разредил 5,9 кг до по-ниско ниво на обогатяване.
Това означава, че сега Иран има приблизително достатъчно материал, обогатен до 60% чистота, който ако бъде обогатен допълнително, на теория е достатъчен за три ядрени оръжия, показват изчисления на МААЕ. Страната има достатъчно за повече оръжия при по-ниски нива на обогатяване.
Западните сили казват, че няма достоверна нужда от гражданско значение Иран да обогатява уран до това ниво. Техеран, от своя страна, твърди, че целите му са мирни.
Източник: https://www.investor.bg/

 

28 май 1935: Първи полет на легендарния изтребител Ме-109

28.05.2024, 07:23

На 28 май 1935 г. се е състоял първият полет на опитния образец на немския изтребител Messerschmitt Bf.109 (V1 или Versuchsflugzeug 1, р.н.D-IABI). Самолетът става основен изтребител на Луфтвафе и на ВВС на редица други страни, като остава на въоръжение в различни страни в продължение на около 30 години.
В зависимост на модификацията се използва като изтребител, изтребител-прехващач, височинен изтребител, изтребител-бомбардировач и разузнавателен самолет.
Произвежда се в периода 1936-1945 г., като от заводите са излезли общо 33 984 машини – най-масовият произвеждан изтребител в авиационната история.
Messerschmitt Bf.109 е изключително маневрен, притежава голяма скороподемност и същевременно е прост в управление. Самолетът позволява при висш пилотаж спокойно да се влезе в свредел и след това леко да се излезе от него.
Българските ВВС са имали на въоръжение общо 164 изтребителя Ме-109 различни модификации (19 E-3 и 145 G-2/6/10).

 

Каймак-Чалан. Генерал-майор Никола Тодоров Жеков

28.05.2024, 07:18

Генерал-майор Никола Тодоров Жеков, Главнокомандващ Действаща армия - Български военачалник, планирал и ръководил операциите на Македонския фронт по време на Първата световна война (1914-1918). Роден е на 25 декември 1864 г. в Сливен. Детството му преминава в крайна бедност и оскъдица. През януари 1878 г. Никола Жеков е детето, което посреща войските на генерал Скобелев при освобождаването на града. През 1880 г. тръгва пеш на София, където постъпва на работа в железарска работилница, за да завърши гимназия. На 4 септември 1883 г. постъпва във Военното училище. По време на Сръбско-българската война (1885) е зачислен като подофицер във 2-ри резервен полк, оставен на разположение на главното командване. След края на войната се връща във Военното училище. Участва в детронирането на княз Александър І Батенберг на 9 август 1886 г., за което е отстранен от училището и е изпратен в 12-ти пехотен Балкански полк. След амнистия се връща в София. Завършва Военното училище с VІІІ-ми Випуск. Произведен е в чин подпоручик на 27 април 1887 г. и е зачислен за младши офицер във 2-ри артилерийски полк във Враца. На 18 май 1890 г. е произведен в чин поручик. Служи в 5-ти артилерийски полк в Шумен. На 2 август 1894 г. е произведен в чин капитан. През 1897 г. завършва Генералщабната академия в Торино (Scuola di Applicazione e Istituto di Studi Militari dell' Esercito) Служи в 1-ви пехотен Софийски полк. Произведен е в чин майор на 1 януари 1901 г. Служи във военното училище като инспектор на класовете. От 1903 г. до 1910 г. е назначен за началник на Школата за запасни подпоручици в пехотата в Княжево. Произведен е в чин подполковник на 1 януари 1905 г. На 18 май 1909 г. е произведен в чин полковник. От 18 март 1912 г. до 19 септември 1912 г. е назначен за началник на Военното училище. По време на Балканската война (1912-1913) е помощник-началник щаб на 2-ра армия на генерал Никола Иванов, която обсажда Одрин. Участва в разработването на плана за превземането на Одринската крепост на 12-13 март 1913 г. През Междусъюзническата война (1913) е назначен за командващ войските, реокупирали Западна Тракия в Гюмюрджина. През 1914 г. е включен в състава на военната делегация, която води преговори с Турция за отстъпването на левия бряг на река Марица и за подписването на военна конвенция. През 1914-1915 г. е назначен за помощник началник-щаб на Щаба на войската. През май 1915 г. е назначен за началник на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия. На 2 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор. От 19 август 1915 г. до 4 октомври 1915 г. е назначен за министър на войната в правителството на д-р Васил Радославов. На 5 октомври 1915 г. е назначен за Главнокомандващ Действащата армия. Ръководи всички операции на българските войски на Сръбския и Македонския фронт. На 6 октомври 1916 г. е произведен в чин генерал-лейтенант. На 8 септември 1918 г. заболява и е изпратен за операция и лечение във Виена. След Солунското примирие (29 септември 1918 г.) остава в изгнание в Германия и в Австрия. Уволнен е от действителна военна служба. На 21 октомври 1921 г. се връща в България. Съден е от състав на Трети държавен съд като виновник за националната катастрофа за времето, в което е бил министър на войната. Осъден е на 10 години тъмничен затвор. През 1924 г., след свалянето на правителството на Александър Стамболийски, е амнистиран и освободен от затвора. Чете лекции във Военното училище и пише книги за историята и развитието на българската армия. На 6 май 1935 г. е произведен в чин генерал от пехотата (пълен генерал). На 23 юли 1940 г., по лична покана на Адолф Хитлер, посещава Западния фронт, в качеството му на Главнокомандващ българската армия по време на Първата световна война (1914-1918). Посрещнат е с пълни военни почести и с издигането на българския трицвет пред кметството в Ньой, където е подписан мирния договор с България през 1919 г. Разписването му в почетната книга на парижкото предградие Ньой се приема за реабилитация на българската военна чест, накърнена с Ньойския диктат. След преврата на 9 септември 1944 г. емигрира в Германия. На 1 февруари 1945 г. т.нар. Народен съд го осъжда на смърт. Умира на 1 ноември 1949 г. във Фюсен, Бавария.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

 

Превръщат България в мишена. Дали Варна и Ямбол ще бъдат благодарни за перспективата да получат ядрени удари?

27.05.2024, 21:34

Това не изглеждаше така в началото на руската специална военна операция. Дори през април 2022 г. конфликтът беше пред мирно разрешаване, но намесата на Запада го предотврати. Там вероятно са решили, че подготвената и въоръжена от тях украинска армия ще може да нанесе стратегическо поражение на Русия. Решението обаче се оказа погрешно и конфликтът премина в обикновена позиционна война, превърнала се през последните месеци в методично настъпление на руската групировка. Така САЩ не успяха да осъществят една от двете си главни цели – военно поражение на Русия, но успяха да постигнат втората - прекъснаха икономическите връзки на ЕС с руската икономика. Да, но на Запад знаят интересите си и вместо тях ще заплаща този, които не знае своите или не умее да ги отстоява. Като нашата страна, например. При нас един верноподаник си отива, други двама се надпреварват да го заместят, а трети на висок глас обявява, че по-добър от него нема. С действията си те упорито подготвят страната ни като обект за поразяване. Нима вярват, че Варна и Ямбол ще им бъдат благодарни за перспективата да получат ядрени удари като резултат от техните усилия?......Прочети още

 

Русия и Беларус започнаха съвместни учения на ВВС и силите за ПВО

27.05.2024, 21:25

В Беларус започнаха съвместни учения на Военновъздушните сили (ВВС) и силите за Противовъздушна отбрана (ПВО) с Русия. Това е съобщило Министерството на отбраната на Беларус, предава "Известия".
"В периода от 27 до 31 май се провежда съвместно летателно-тактическо учение със силите и средствата на ВВС и ПВО на Въоръжените сили на Република Беларус и Въздушно-космическите сили на Въоръжените сили на Руската федерация", пише военното ведомство в канала си в Telegram.
Отбелязва се, че ученията се "провеждат в рамките на усъвършенстването на единната регионална система за противовъздушна отбрана и в интерес на повишаване на взаимодействието и подготовката на органите за управление и летателния състав".
В същото време в събитията участват авиационни военни части и части на зенитно-ракетните и радиотехническите войски на Беларус, както и екипажи на разузнавателната, изтребителната и армейската авиация на Руската федерация.
"По време на учението ще бъдат отработени въпроси на управлението на разнородните сили на авиацията, както и организирането на взаимодействието им при изпълнение на учебно-бойни задачи", се допълва в съобщението.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Bloomberg: Макрон и Шолц се споразумяха за европейска система за противовъздушна отбрана

27.05.2024, 21:20

Франция и Германия ще разкрият плановете си тази седмица за по-тясно сътрудничество за укрепване на противовъздушната отбрана на Европа, докато отговарят на натиска върху европейците да се ангажират със собствената си сигурност след нахлуването на Русия в Украйна, пише Bloomberg.
Инициативата е една от няколкото политически области, включително реформата на капиталовите пазари, които германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон ще обсъдят във вторник (28 май) в края на тридневното държавно посещение на френския президент в Германия, според хора, запознати с въпроса.
Вариантите включват добавяне на друга европейска система за противовъздушна отбрана в допълнение към ръководената от Германия Европейска инициатива за небесен щит (ESSI), която включва израелските ракети Arrow 3 и американските ракети Patriot, както и системата IRIS-T, са посочили германски източници на американската медия, произведени и поддържани от 21 държави. Франция, заедно с Италия, разработиха система, известна като SAMP-T или Mamba.
Друга възможност е да се присъедините към подобен проект, предложен този месец от Гърция и Полша, който има подкрепата на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Франция може също да подчертае ролята, която ядреното възпиране може да играе в Европа. Според източници на Bloomberg това може да е допълнение към работата по допълнителни способности за удари на далечно разстояние.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Bild: Иран е доставил на Русия новите авиобомби Qaem-5 и дронове Qods Mohajer-6

27.05.2024, 21:18

Иран за първи път е доставила на Русия най-новите авиобомби за ударите по Украйна. Това съобщи експертът по анализ на отворени данни на Bild Юлиан Рьопке, коментирайки видео от Курска област.
Ден по-рано (26 май) в Курска област се разби тежък ирански безпилотен самолет Qods Mohajer-6. Той е носил най-новите ирански управляеми бомби Qaem-5. Самият Иран ги въведе на въоръжение едва през 2019 г. "Очевидно дронът е трябвало да атакува Сумската област, но по неизвестни причини е паднал", пише Рьопке.
Преди това руските въоръжени сили не са използвали високоточните Qaem-5 в Украйна. Според Рьопке използването им показва "ново ниво" на военно сътрудничество между Техеран и Москва.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Утре откриват „Тракийски воин 24“

27.05.2024, 21:00

„Тракийски воин 24“ е тактическо учение с формированията от 2-ра механизирана бригада планирано да се проведе за времето от 25 май до 4 юни на учебен полигон „Корен” и учебен полигон „Ново село“, съобщават от КСВ.
В учението участват формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Многонационалната бойна група на НАТО в България, екипи от Военномедицинска академия, служба „Военна полиция“, представители от Военна академия „Г. С. Раковски“, офицери и курсанти от НВУ „Васил Левски“ и 181-ви артилерийски полк от Националната гвардия на щата Тенеси от САЩ.
По време на учението ще бъдат проведени бойни стрелби с механизирани, танкови и артилерийски формирования, както и стрелби с ракетна система за залпов огън „HIMARS“. Ще бъдат използвани терминалите на сателитната мрежа Starlink и безпилотните летателни средства в маневрените формирования от Сухопътните войски.
Учението ще бъде официално открито на 28 май от 10.00 часа на височина „Чуките“ в района на учебен полигон „Корен“. На 4 юни ще се състои Ден за демонстриране на способности, по време на който ще се наблюдават динамичен и статичен показ.

 

В Белене започна „Тримонциум 2024“

27.05.2024, 20:59

В 55-ти инженерен полк - Белене започна командно-щабното учение „Тримонциум 2024“ на многонационалното интегрирано логистично формирование за обща инженерна поддръжка с участие на четири страни, съобщават от КСВ.
Днес, 27 май, с церемония по издигане на националните флагове на страните-участници, бе дадено началото на учението „Тримонциум 2024“ в 55-ти инженерен полк – Белене.
Командирът на 55-ти инженерен полк полковник Петко Петков, произнесе приветствено слово, в което пожела успех и екипна работа  на военнослужещите от всички нации.
В учението участват представители от въоръжените сили на  България,  Румъния, Грузия и  Хърватия. Подготовка от подобен характер помага на военнослужещите да повишат уменията си за работа в международна среда, да подобрят комуникацията между отделните участващи звена и обменът на информация, да повишат способностите и опитът на военнослужещите.

 

Защо делим мъртвите герои?

27.05.2024, 14:47

Позиция на Съюза на ветераните от войните във връзка с възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк.
До арх. Здравко Здравков, главен архитект на Столична община
Уважаеми господин арх. Здравков,
Използваме предоставената възможност да изразим мнението на ръководството на Съюза на ветераните от войните в България (СВВБ) по класирания в архитектурния конкурс на първо място идеен проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк, организиран от Столична община - Направление „Архитектура и градоустройство” (НАГ), на студио „Герупплан“ ЕООД с ръководител арх. Филипа Гугучкова. Виждаме, че победителят се е съобразил със заданието проектът да осигурява условия за отдаване на почит и възпоменание, включително за полагане на венци в памет и прослава на падналите в Балканската война 1912-1913 г., Междусъюзническата война 1913 г. и Първата световна война 1914-1918 г.
Не само за наше съжаление, ще липсват имената на тези, които са загинали във Втората световна война. Историята помни, че Първи пехотен софийски полк  се сражава геройски както по фронтовете във войните за национално обединение (1912–1918 г.), така и по време на Втората световна война при Страцин, Крива паланка и Куманово. Шести пехотен търновски полк участва във войните за национално обединение (1912–1918 г.), но и в заключителната фаза на Втората световна война, отличавайки се в боевете при Стражин и Куманово.
Този въпрос е поставян нееднократно в годините назад от Съюза на ветераните от войните на България, но очевидно не е намерено подходящо решение.  Каквито и да са съображенията да делиш мъртвите герои от едни и същи полкове, не е разбираемо! Според нас, успоредно с възстановяването на мемориала в автентичния му вид преди разрушаването, може да се намери място и за имената на загиналите български воини от същите полкове през Втората световна война. Надявам се, че неприемането на нашето предложение в годините назад, не е продиктувано от политически съображения, които не биха били оправдани.
От 2000 г. насам Съюзът на ветераните от войните в България стои в основата на инициативите за възстановяване на мемориала. Заедно със СОСЗР, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВО сформирахме Инициативен комитет, който имаше нееднократни срещи с ръководството на Столична община. За съжаление на финалната права две от тези военно-патриотични организация – СОСЗР и СВВБ, не получиха възможност да участват в определянето на победителя.  Остава да се надяваме, че ще има кой да каже на потомците на останалите по бойните полета на Втората световна война от двата полка защо имената на техните предци не са изписани на плочите. Едва ли ще ги удовлетвори обяснението, че такова е решението на Столичния общински съвет от 25 май 2023 г.! Още повече, че София няма паметник с имената на загиналите във Втората световна война, както повечето градове и села в страната.
Председател на СВВБ
доц. д-р Иван Сечанов     
Източник: https://otbrana.com/

 

Как една грешна монета успя да изгори КГБ в САЩ

27.05.2024, 07:32

Вечерта на 22 юни 1953 г. младо момче-доставчик от „Бруклин Ийгъл“ почуква на вратата на един от много клиенти към 8 часа вечерта. Адресът е жилищна кооперация на 3403 Фостър Авеню в Бруклин. На входната врата се показва дама, която познава своя куриер, но няма дребни, иска да развали един долар, а Джими – куриерът, веднага започва да търси по джобовете си, макар и монетите да подрънкват, не са достатъчно, за да могат да отговорят на цената.
Младежът отива да потърси при съседите, в един от апартаментите знае, че живеят две жени, докато в съседство от тях се крие един от много активните му клиенти, който винаги е зает, но пък може да развали един долар и понякога дава бакшиш. Сделката се осъществява с лекота, но когато Джими напуска сградата, не обръща внимание на една от монетите, по която има странен пръстен, дори усеща, че е много по-лека от стандартното петаче. Докато я оглежда, младежът прави грешката да я изпусне на земята и тя се разделя на две, като от нея излизат много малки, бихме казали микроскопични хартийки......Прочети още

 

Исторически календар

27.05.2024, 07:27

На 27 май 1885 г. в Сухиндол е роден Пеню Дончев Попкръстев (вдясно на снимката). Завършва Свищовската търговска гимназия. Постъпва в ШЗО и ВНВУ и през 1911 г. е произведен в чин подпоручик. Включен в групата за подготовка на пилоти в Берлин, Германия, във фабриките „Райт” и „Албатрос” . На 23 септември 1912 г. се бреветира като пилот в Берлинския аероклуб и на 17 октомври се завръща в България. На 10 ноември 1912 г. е назначен за командир на новосформираното 3-то аеропланно отделение, разположено на летище Урша за съдействие на 4-та армия в района на Булаир и Галиполи. Лети като наблюдател с руския пилот Яков Седов, по-късно с Джовани Сабели на самолет Блерио-ХІ-2. Изпълнява 5 полета като наблюдател за разузнаване и бомбопускане над Булаир и Галиполи. В края на октомври 1915 г. по време на Първата световна война Пеньо Попкръстев е в състава на Аеропланното отделение, действащо от летище София(до жп гарата) в бойните действия срещу Сърбия. Лети със самолет Блерио ХІ-1. През 1916 г. Пеню Попкръстев е в състава на 1-во аеропланно отделение, базирано на летище Белица до Свети Врач (Сандански). След реорганизация на Въздушната дружина през 1917 г. е назначен за командир на 1-во аеропланно отделение. Изпълнява 89 бойни полета. Провежда 4 въздушни боя. На 5 май 1918 г. сваля противников самолет от неизвестен тип, който пада на противникова територия.
След подписването на Ньойския договор през 1919 г. е уволнен. През 1921 г. е избран за председател на Аероклуба. С Царска заповед ЦЗ №26/1923 г. е назначен за Началник на въздухоплаването. От 15 юли 1924 г. е Началник на Дирекцията на въздухоплаването. През 1928 г. е повишен в чин полковник.Уволнен с ЦЗ № 8/1930 г. Умира през 1942 г.

 

На този ден е потопен линейният кораб „Бисмарк” - гордост и надежда на Хитлер

27.05.2024, 07:25

На 27 май 1941 г. в 10.36 ч. германският линеен кораб (линкор) „Бисмарк”, вместо да наложи превъзходство в морската война, е потопен от британците и потъва, като едва 115 души от целия екипаж от 2092 офицери и матроси са спасени от англичаните. Сред жертвите е и командирът адмирал Гюнтер Лютенс.
След ограниченията, наложени от Версайската система от договори на Германия след Първата световна война, тя е лишена от морски сили. Затова до началото на Втората световна война Германия успява да построи само два линейни кораба („Тирпиц” с 42 900 т. и „Бисмарк” с 41 700 т.) и десетина тежки крайцера.......Прочети още

 

На този ден преди 119 г. в битката при Цушима японците разгромяват руския флот

27.05.2024, 07:20

На 27 (14) май 1905 г. започва морската битка в района на остров Цушима в Японско море, в която руският имперски военен флот търпи тежко поражение от японците в хода на Руско-японската война.
Битката при Цушима се смята за повратен момент във воденето на морски сражения, след като линейната формация на руския боен флот претърпява пълно поражение от японските бойни кораби с превъзхождаща маневреност и въоръжение с по-голяма далекобойност.
На 10 февруари 1904 г. избухва Руско-японска война вследствие на съперничеството между Руската империя и Япония за проникване и контрол върху Манджурия и Корея.
Тя започва след дипломатически скандал между двете императорски правителства с колониални амбиции в Далечния изток......Прочети още

 

 

Чешкият генерал Шандор: Украйна трябва да преговаря с Русия възможно най-скоро

26.05.2024, 23:10

Делата на Украйна в конфликта с Русия сега вървят много зле и ако тази конфронтация продължи, Киев го очаква катастрофа. Това каза бившият ръководител на военното разузнаване на Чехия генерал Андор Шандор, съобщава iDNES.
„Например отлични американски MLRS HIMARS или турски дронове Bayraktar и т.н. Но всеки път руснаците намираха ефективна защита срещу тези оръжия“, признава чешкият експерт.
Същото, според него, се случва и с дългоочакваните тактически балистични ракети ATACMS, които Киев най-накрая получи.
„Да вярваме, че закъснялата доставка на самолети F-16 ще осигури повратна точка, е толкова наивно, колкото да вярваме, че руснаците няма да направят нищо, за да намалят бойната им стойност“, отбеляза Шандор и припомни, че със способността на руснаците бързо да се адаптират към новата ситуация през едно време Вермахтът също се натъква.
„Сегашната ситуация на фронта предполага, че Украйна е изправена пред катастрофа, ако преговорният процес не започне. Не се справя добре във войната с Русия и съдбата на нейната армия е наклонена. Ако конфликтът има само военно решение, може изобщо да не се окаже добре за Украйна”, добави Андор Шандор.
Източник: https://trud.bg/

 

Страници от битката за Черно море през Втората светояна война (1)

26.05.2024, 20:30

Изходът на Втората световна война се решава основно на сушата, но дейно участие в бойните действия вземат и военноморските сили на воюващите държави. България влиза през Втората световна война в Тристранния пакт на 1 март 1941 г., но не изпраща войски на Източния фронт, не скъсва дипломатическите си отношения със СССР и е съюзник на Германия до септември 1944 г.
В българо-германските военни отношения през този период е безспорна подчинеността на българската страна при планирането на регионалната стратегия за използването на армията.
Влиянието върху българската армия се осъществява от немска страна посредством:
1. Стремеж към всестранно и постоянно контролиране на нейното материално-техническо и морално-политическо състояние.
2. Опити за максималното й интегриране в структурите и плановете на Вермахта на Балканите........Прочети още

 

Der Spiegel: Балтийските страни и Полша могат да изпратят войски в Украйна в случай на успех на Русия

26.05.2024, 20:22

Балтийските страни и Полша не изключват въвеждането на свои войски в Украйна, ако Руската федерация успее на бойното поле, пише германското издание Der Spiegel.
Според германската медия в кулоарите на конференцията Lennart Mary за външна политика и политика за сигурност, проведена в столицата на Естония миналата седмица, политиците от балтийските страни са предупредили представители на германското правителство за последиците от политиката на Берлин по отношение на войната в Украйна.
По-специално те се позовават на отказа да се предостави на украинската армия оръжие с голям обсег на действие и да се забрани на ВСУ да нанася удари по руска територия със западни оръжия.
"Ако руснаците успеят да направят стратегически пробив в Източна Украйна, защото Западът само наполовина подпомага Киев, ситуацията може рязко да се изостри. В такъв случай балтийските държави и Полша няма да чакат руските войски да бъдат разположени на техните граници, предупреждават балтийските политици - те сами ще изпратят войски в Украйна. А какво би означавало това, е ясно: НАТО ще стане страна във войната", се посочва в публикацията на Spiegel.
Както обяснява Spiegel, това е точно сценарият, от който се страхуват германският канцлер Олаф Шолц и американският президент Джо Байдън.
"Тези, които искат да ограничат войната чрез прекомерна сдържаност, наистина рискуват тя да излезе извън контрол".
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Германският канцлер Олаф Шолц е против германски оръжия в Украйна да обстрелват Русия

26.05.2024, 20:05

Германският канцлер Олаф Шолц се противопоставя на евентуално разширяване на военната подкрепа за Украйна от страна на Запада, като заяви днес, че не подкрепя възможността Киев да използва германски оръжия за поразяване на цели в Русия, предаде ДПА.
"Имаме ясни правила, договорени с Украйна, за оръжейните доставки, които сме извършили досега. И те работят. Поне такава е моята теория", заяви Шолц на събитие в Берлин, посветено на 75-годишнината от приемането на германската конституция.
Откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от две години, Германия доставя на Киев артилерийски установки с голям обсег на действие, като например ракетната установка "Марс II", която има обсег на действие над 80 км.
Украинският президент Володимир Зеленски обаче твърди, че на украинските въоръжени сили е забранено да използват западни оръжия за поразяване на цели на територията на Русия.
В неотдавнашно интервю за "Ню Йорк Таймс" Зеленски спешно поиска от съюзниците на Украйна да дадат разрешение оръжията да бъдат използвани за поразяване на руски артилерийски позиции в близост до украинската граница.
Досега Украйна можеше да поразява цели в Русия само с помощта на безпилотни самолети, произведени на нейна територия.
Политикът от Зелената партия Антон Хофрайтер наскоро стана първият член на управляващата коалиция в Германия, който публично подкрепи разхлабването на ограниченията за използване на западни оръжия от Украйна.
Според публикация във в. "Ню Йорк таймс" правителството на САЩ вече обмисля да разреши използването на западни оръжия за обстрел на цели на руска територия.
Британският външен министър Дейвид Камерън заяви по време на неотдавнашното си посещение в Киев, че Украйна сама трябва да реши дали да използва британски оръжия срещу позиции в Русия.
Източник: https://trud.bg/

 

Пилот от британските военновъздушни сили загина след катастрофа на самолет в Източна Англия

26.05.2024, 12:57

Пилот от британските военновъздушни сили е загинал, след като самолет „Спитфайър“ (Supermarine Spitfire LF.IXe, Registration:MK356, MSN:CBAF.IX.1561) се разбил вчера в 13:16 местно време в поле в Източна Англия, съобщиха британската полицията и ВВС, цитирани от Ройтерс.
Изтребителят, произведен през 1944 г., е бил част от възпоменателна церемония по повод Битката за Британия през Втората световна война в база на ВВС в Линкълншир, съобщава вестник „Гардиън“.
„Ужасна новина е, че животът на военнослужещ пилот от Кралските ВВС е прекъснат при това трагично събитие. Мислите ми са със семейството и близките му“, заяви министър-председателят Риши Сунак в социалните мрежи.
Неидентифицираният пилот е бил единственият човек в самолета и е обявен за мъртъв на място, се казва в изявление на полицията в Линкълншир.
Местната полиция каза още, че не смята, че има други пострадали в резултат на инцидента и че продължава разследването на причините.
В изявлението на военновъздушните сили се казва: „С огромна тъга трябва да потвърдим смъртта на пилот на Кралските ВВС при трагичен инцидент близо до военновъздушната база „Конингсби“ (Coningsby) днес“.
„Семейството на пилота е информирано и молим да се уважава личното им пространство в този труден момент“, се казва още в изявлението.
Източник: bta.bg

 

Отдадоха почит на загиналите военни моряци

26.05.2024, 12:44

На паметните плочи на Мемориалния комплекс във Военноморска база Бургас на 23 май, се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя и отдаване на почит към загиналите при изпълнение на войнския си дълг военни моряци, съобщават от ВМС. Отец Стилян от храм „Св. Никола“ на град Черноморец, отслужи  панихида в памет на загиналите моряци.  В своето слово командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, припомни  събитията довели до гибелта на военноморските миньори през 1916 година, през 1942 година на нос Акин и военните моряци от торпедоносец „Смели” през 1943 година.
Сред официалните гости на събитието бяха о.з. вицеадмирал Минко Кавалджиев, о.з. контраадмирал Димитър Ангелов, о.з. контраадмирал Георги Мотев, о.з. контраадмирал Симеон Цеков, кметовете на град Созопол и град Черноморец - господин Тихомир Янакиев, господин Росен Деспов, кметът на село Атия господин Румен Димитров,  близки и роднини на загиналите. Венци и цветя в памет на загиналите военни моряци, бяха поднесени от името на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов,  роднини на загиналите моряци, официални гости, военнослужещи и цивилни служители от Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база Бургас.
Заупокойна молитва и панихида бе отслужена и на паметника на загиналите моряци от торпедоносеца „Смели” на нос Акин в град Черноморец. Под звуците на корабна сирена, на катер от състава на Военноморска база Бургас във водата бе спуснат венец и бяха поднесени цветя в знак на признателност към загиналите на 19 май 1943 година моряци от торпедоносец „Смели”.
Близките на загиналите военни моряци, благодариха на командването на Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база Бургас, че тези достойни мъже, загинали при изпълнение на воинския си дълг, не са забравени.
Източник: https://otbrana.com/

 

Връщат наборната военна служба в Англия при победа на Сунак на изборите

26.05.2024, 08:23

Великобритания ще се върне към военната повинност, ако Консервативната партия остане на власт след парламентарните избори на 4 юли. Премиерът Риши Сунак обяви това пред The Mail on Sunday.
Изданието отбелязва, че Сунак и неговите съветници, подготвили плана, се страхуват от предполагаема нарастваща заплаха от така наречената ос на авторитарните държави, в която Лондон включва Иран, Китай, Северна Корея и Русия. Изборната инициатива на торите, която беше изненада за политическите наблюдатели, ще изисква младите британски мъже и жени или да служат 1 година във въоръжените сили, или да прекарат 25 дни (2 почивни дни всеки месец в продължение на 1 година) в общественополезен труд, когато навършат 18 или напуснат училище, помагайки на служители на полицията, комуналните услуги или системата на здравеопазването. Планът предполага, че само около 10% от завършилите ще изберат първата опция.
„На онези, които се оплакват, че е неразумно това да стане задължително, моят отговор е, че да си гражданин означава не само да се радваш на правата си, но и да изпълняваш отговорностите си“, пише Сунак. Според него страната „трябва да направи повече за младежта, а младежта трябва да направи повече за страната“.
Както обясни Сунак, планът няма да бъде връщане към всеобщата наборна повинност в предишната ѝ форма, която беше в сила в Обединеното кралство преди 1960 г. Според него само няколко завършили училище ще изберат военна служба, които ще трябва да преминат през доста строг процес на подбор, за да се присъединят към въоръжените сили.
Разходите за изпълнение на плана се оценяват от управляващата Консервативна партия на £2,5 милиарда ($3,2 милиарда) годишно. От идването си на власт през 2010 г. торите последователно намаляват числеността на въоръжените сили, която сега възлиза на 183 хиляди души, включително 33 хиляди резервисти доброволци. Опозиционната Лейбъристка партия нарече инициативата на Сунак "отчаян опит" да повиши рейтинга на торите преди избори, на които според всички социологически проучвания те ще бъдат изправени пред съкрушително поражение.
Източник: https://fakti.bg/

 

На този ден през 1917 г. загива Борис Дрангов

26.05.2024, 08:02

Две смърти няма, а без една не можем! Това са думи на Борис Дрангов към неговите войници. На 26 май 1917 г. на бойните полета на Македония умира един от знаковите офицери на България. - (видео)
На Завоя на река Черна позициите на полка са подложени на ожесточен артилерийски обстрел. Полковник Борис Дрангов със своя щаб, вместо да се оттегли, излиза на предните позиции, верен на принципа, че командирът трябва да бъде при своите войници.
Там той е тежко ранен от избухнал снаряд. Почива същия ден. Погребан е в Скопие.
Борис Стоянов Дрангов е роден на 3 март 1872 г. в Скопие. Начално и средно образование получава в родния си град. Завършва Скопското българско педагогическо училище. Борис от малък мечтае да бъде моряк. През 1891-а е зачислен в първа юнкерска рота във Военното училище в София.
Въпреки отличния му успех през 1894 г. е разжалван заради конфликт със строеви офицер и е изпратен във II конен полк. Все пак на 1 януари 1895 г. е произведен в чин подпоручик. Борис Дрангов вярва, че офицерът е преди всичко мислеща личност, възпитател и настойник на войниците, който в мир и бран ги учи преди всичко с личен пример. Той отлично разбира ролята на военната дисциплина, но не превърната в мъртва схоластика. Дрангов през цялата си военна кариера се стреми да не върши нещо, което да накърнява личното достойнство и творческата инициатива на подчинените си. Той не иска да възпитава послушници и угодници, а пламенни, решителни, предприемчиви и горди войници. За него войникът има не само ръце и нозе, но също сърце и глава.
През 1903 г. младият български офицер взема активно участие в Илинденско-Преображенското въстание като войвода на чета. Изявил се като способен командир, Дрангов е изпратен да завърши висше военно образование в чужбина – от 1904 до 1907 г. следва в Николаевската генералщабна академия в Петербург, която завършва с отличие. През 1910 г. е назначен за преподавател във Военното училище в София.
Школници на Дрангов са Чудомир, Крум Кюлявков, Стойчо Мушанов, Андро Лулчев, Йордан Бадев, както и голяма част от българския обществен и политически елит между двете световни войни. Тогава започва да пише във военни издания, предимно в сп. “Народ и армия”. През Първата Балканска война (1912-1913), вече майор, Дрангов служи като началник щаб на бригада в състава на I пехотна софийска дивизия. Воюва при Булаир, Чаталджа, Одрин.
През Втората Балканска война (1913) се сражава срещу сърбите на връх Бубляк. Първата световна война (1914-1918) е командир на V пехотен македонски полк от XI пехотна македонска дивизия. Воюва при Куманово, Криволак, гара Удово, Демир Капия.
На Добруджанския фронт се сражава срещу румънци и руснаци.
На 22 април 1916 г. е назначен за началник на първата българска школа за запасни подпоручици в Скопие.
През 1917 г. отказва работа в Щаба на войската и поема командването на 9-и Пловдивски пехотен полк.
Особено важен и интересен момент от неговата военна и житейска кариера е периода 1915-1917 г. като началник на Скопската школа за запасни офицери, випусниците на която веднага след производството заминават на фронта. През 1916 г. Борис Дрангов издава наръчник „Помни войната“, смятана за библията на българското офицерство.
Кабинетът на полковник Дрангов е на партера до караулното помещение. На прозорците на стаята по негова заповед не са поставени пердета. Мебелировката е от маса, стол, войнишки креват и библиотека. Всеки войник може да види как живее и какво работи началникът на школата.
“Всеки началник да бъде глава, пример във всичко, сиреч пръв да направи това, що изисква от подчинените си. Началникът трябва да бъде образец и пример на твърда дисциплина и ред, що дават непоколебима сила и създават безсмъртни дела.”. Това завещава на подчинените си Борис Дрангов. - (видео)

 

112 години от рождението на въздушния ас майор Чудомир Топлодолски

26.05.2024, 07:59

На 26.05.1912 г. в Кюстендил е роден Чудомир Миланов Топлодолски.
На 26.08.1934 г. завършва Военното на Н. В. училище в София със звание подпоручик. Поручик от 03.10.1937 г., капитан от 03.10.1942 г., майор от 23.06.1947 г. Служи във 2-ри конен полк през 1934 г, в учебния въздушен орляк от 1936 г., в 5-ти бомбардировъчен орляк, специализира във Висшата изтребителната школа „Вернойхен“, Германия. След завръщането си в България през 1940 г.е началник на Школата за висш пилотаж в Карлово. Командир на 3/6 изтребителен орляк от март 1943 до август 1944 г.
Активно участва в бойните действия по време на Втората световна война. Извършва 15 бойни полета, провежда 6 въздушни боя, сваля сам и в състав на група два бомбардировача Б-24 „Либърейтър“, два изтребителя П-38 „Лайтнинг“, поврежда един бомбардировач Б-24 „Либърейтър“ и един изтребител П-38 „Лайтнинг“. От август 1944 г., след заболяване е изпратен в Щаба на Въздушни войски към Командния център за управление в Бояна, където служи до края на бойните действия. След края на войната за кратък период е инструктор в състава на Народния съюз за спорт и техника (НССТ).
През 1946 г. е задържан и обвинен по делата „Неутрален офицер“ и „Бягството на двама царски летци“. Оправдан и по двете дела. Уволнен от армията през 1947 г. Завършва право, но не му разрешават да практикува. Работи в строителството и ръководи бригада. Участва в изграждането на стадион „ Юнак“ („Васил Левски“), София. Работи в Медодобивния завод, Пирдоп. Участва в строителството на десетки театри, занимава се и със сценична техника.
Умира на 02.05. 1987 г

 

 

Генерал от запаса Михо Михов: Армията се нуждае от тотално превъоръжаване

25.05.2024, 22:45

Не НАТО ни накара да започнем да намаляваме наборната войнишка служба, казва бившият началник на ГЩ на БА в интервю на Ивайло Пашов за в. „Българска армия“.........Прочети още

 

"Вашингтон пост": Американските боеприпаси, използвани от Украйна, се провалят заради руската технология за заглушаване

25.05.2024, 20:52

Според високопоставени украински военни служители и поверителни вътрешни украински оценки, получени от "Вашингтон пост", много от произведените в САЩ боеприпаси със сателитно насочване в Украйна не са успели да издържат на руската технология за заглушаване. Това е накарало Киев да спре да използва някои видове западно въоръжение, след като ефективността им е спаднала, пояснява "Фокус".
Заглушаването от страна на Русия на системите за насочване на съвременните западни оръжия, включително артилерийските снаряди Excalibur, управлявани с GPS, и артилерийската ракетна система за висока мобилност (HIMARS), която може да изстрелва някои произведени в САЩ ракети с обсег до 80 км, намалява способността на Украйна да защитава територията си и кара официалните лица в Киев спешно да търсят помощ от Пентагона, за да получат подобрения от производителите на оръжие.
Способността на Русия да се бори с високотехнологичните боеприпаси има далечни последици за Украйна и нейните западни поддръжници - потенциално може да предостави модел за противници като Китай и Иран - и е ключова причина силите на Москва да си възвърнат инициативата и да напредват на бойното поле.
Според поверителните украински оценки например процентът на успеваемост на проектираните от САЩ снаряди Excalibur е спаднал рязко в продължение на месеци - до по-малко от 10% поразяване на целите - преди украинските военни да се откажат от тях миналата година.
Въпреки че в други публикации се описват превъзходните възможности на Русия за водене на електронна война, документите, получени от "Пост", съдържат непоказвани досега подробности за степента, в която руските смущения са попречили на западните оръжия.
"Технологията Excalibur в съществуващите версии е изгубила своя потенциал", установяват оценките, като добавят, че опитът на бойното поле в Украйна е опровергал репутацията ѝ на оръжие с "един изстрел, една цел" - поне докато Пентагонът и американските производители не решат този въпрос.
Преди шест месеца, след като украинците съобщиха за проблема, Вашингтон просто спря да предоставя снаряди Excalibur поради високия процент на неизправности, твърдят украинските служители, говорейки при условие за анонимност, за да обсъдят чувствителен въпрос, свързан със сигурността. В други случаи, като например хвърляните от самолети бомби, наречени JDAM, производителят е предоставил кръпка и Украйна продължава да ги използва.
Военното командване на Украйна е изготвило докладите между есента на 2023 г. и април 2024 г. и ги е споделило със САЩ и други поддръжници, надявайки се да разработи решения и да открие пряк контакт с производителите на оръжия. В интервюта украинските служители описват прекалено бюрократичен процес, който според тях е усложнил пътя към спешно необходимите корекции за подобряване на неизправното въоръжение.
Източник: Агенция "Фокус"

 

Путин: За две години производството на боеприпаси се увеличи 14 пъти

25.05.2024, 20:34

Руските отбранителни предприятия са увеличили производството на боеприпаси 14 пъти, на безпилотни летателни апарати - 4 пъти, а на бронирани оръжия - 3,5 пъти. Това каза руският президент Владимир Путин, откривайки среща с ръководството на предприятията от отбранителната промишленост.
"Нашите обеми се увеличиха напоследък, през последната година и половина или две години, по време на специалната военна операция. От 2021 г. до 2023 г. тези цифри се променят постоянно, те растат", посочи държавният глава.
По негови данни ръстът е повече от 22 пъти при ракетните и артилерийските оръжия, 15 пъти при средствата за електронна война и разузнаване, 14 пъти при боеприпасите и средствата за поразяване, 7 пъти при автомобилите, 6 пъти при личната бронирана защита, 4 пъти при авиационната техника и безпилотните летателни апарати и почти 3,5 пъти при бронираните оръжия. "Това е добро темпо, голям обем. Искам да благодаря на вас и вашите екипи, че се справяте с такива задачи - мащабни задачи", каза Путин. - (видео)
Източник: ТАСС

 

ISW: Кремъл се опитва да завладее Украйна, за да се възползва от потенциала й за война с НАТО

25.05.2024, 13:20

"Руската федерация се подготвя за евентуална война с Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) и се опитва да завладее Украйна, за да използва нейния ресурсен потенциал. Това се посочва в последния доклад на Института за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.
В доклада се отбелязва, че Кремъл би разглеждал всичко, което не е свързано с капитулацията на Украйна, като екзистенциална заплаха за способността на Русия да води война с Алианса.
Освен това руските военни лидери, които планират война срещу НАТО, би трябвало да приемат, че Украйна може да влезе в такава война от името на Алианса, независимо от статута на Украйна като член на Алианса.
Анализаторите на ISW смятат, че един фронт с НАТО по цялата западна граница на Русия с Европа поставя сериозни предизвикателства пред руските военни. Поражение на Украйна обаче би позволило на Русия да разположи сили по целия източен фланг на Европа от Черно море до Финландия.
"Победата в Украйна не само би премахнала заплахата от Киев като потенциален противник по време на евентуална война с НАТО, но и би осигурила на Русия допълнителни ресурси и хора, необходими за мащабна конфронтация с Алианса", се посочва в доклада на ISW.
В него се отбелязва, че независимо от начина, по който руската победа би разделила Украйна между руската анексия и контролираната от Кремъл марионетна държава, която би се появила в резултат на желаната от руския президент Владимир Путин смяна на режима. Русия би получила достъп до милиони хора, които би могла да принуди да служат във въоръжените сили, както и до по-голямата част от ресурсите и промишления потенциал на страната, се допълва в доклада.
"Така че Владимир Путин и Кремъл вероятно виждат победата в Украйна като предпоставка за водене на война с НАТО. А всяко прекратяване на огъня или преговорно споразумение, което не включва пълна капитулация на Украйна, като временна пауза в усилията им да унищожат независимата украинска държава", се отбелязва в доклада на ISW.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Китай приключи военните си учения около Тайван, Тайпе засече общо 62 военни самолета и 27 кораба

25.05.2024, 09:03

Китай приключи военните си учения около Тайван, в които влязоха тренировъчни въздушни нападения с бомбардировачи и абордаж на военни кораби, предаде Ройтерс. В същото време тайванското военно министерство даде сводка на броя на самолетите, преминали междинната линия над Тайванския проток.
Китайската държавна военна телевизия обяви късно снощи, че маневрите са приключили. Статия във всекидневника на Китайската народоосвободителна армия обявява официално, че те са продължили два дни - онзи ден и вчера, посочва Ройтерс. Днес китайското министерство на отбраната не е отговорило на запитване на агенцията за потвърждение.
Пекин, който смята демократично управлявания остров Тайван за своя територия, проведе ученията под наслов "Меч на единството 2024А" само три дни след встъпването в длъжност на новия тайвански президент Лай Цинде (Lài Qīngdé), когото Китай определя като "сепаратист".
Китай обяви, че ученията са "наказание" за Лай, който в своята реч при полагането на клетва като президент в понеделник обяви, че "двете половини на Тайванския проток" не са съподчинени. Това негово изявление бе прието от Пекин като обявяване на Тайван за отделна държава, отбелязва Ройтерс.
Министерството на отбраната на Тайван обяви днес, че 46 китайски военни самолета са навлезли вчера във въздушното му пространство над Тайванския проток
Бойните машини са пресекли междинната линия на протока (мислената линия, която го разделя на две), обяви военното ведомство на демократично управлявания остров. От Тайпе са засекли в рамките на учението около острова общо 62 китайски бойни самолета и 27 военни кораба.
Самолетите, които са били модерните бомбардировачи Су-30 и изтребители Х-6, са летели както над Тайванския проток, така и над протока Баши, разделящ Тайван от Филипините, уточни военното ведомство в Тайпе.
Вчера то разпространи кадри, заснети от тайвански военни самолети, на китайски изтребители Дж-6 и Х-16, но не поясни къде точно са направени снимките. В последните четири години Китай редовно провежда военни учения около Тайван, припомня Ройтерс.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Германската армия ще набира новобранци с "ТикТок"

25.05.2024, 08:58

Германската армия планира да използва приложението за кратки видеоклипове "ТикТок" за набиране на новобранци, предаде ДПА, като цитира изявление на министерството на отбраната на страната от вчера.
"За да се съревноваваме с най-добрите умове, използването на "ТикТок" е абсолютно наложително", заяви говорителка на военното ведомство. За тази цел в края на този месец наборните комисии в Германия започват да прилагат нов подход на основата на приложението, като използват специално разработена за целта програма.
Според говорителката, която ДПА не назовава, "от съществено значение е Бундесверът да достига до младите хора на място, където те могат да получат информация и да обменят идеи дигитално".
Тя допълни, че военнослужещите ще могат свободно да влизат в социалните платформи, стига да го правят, когато са в почивка, от собствени устройства и да не издават военни тайни.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Самолет, без който не би имало "Кинжал": супербързият МиГ-31К

25.05.2024, 07:46

За ракетния комплекс "Кинжал" се наложи да разработят специален самолет-носител. Свръхзвуковият изтребител-прехващач МиГ-31 претърпя сериозна доработка. При стабилни условия платформата трябва да може да постигне максимални параметри на скорост и височина, което е условие "Кинжал" да полети и да достигне "чудовищни" скорости от над 10 хил. км. в час.
Също така се наложи наново да се разработва методиката за въздушен бой и да се обучават пилоти. Експертите са единодушни, че МиГ-31 е отпимална платформа за "Кинжал", но кардиналното изменение в задачите на самолета изисква и съществена модификация на машината и ще предизвика коренна промяна на бойните ѝ възможности.
От руското министерство на отбраната споделиха пред вестник "Известия", че за авиационния ракетен комплекс "Кинжал" е създадена специална модификация на МиГ-31. Самолетът с индекс "К" съществено се отличава от базовата версия.
В момента в опитно-бойна експлоатация се намират десет МиГ-31К, базирани в Ахтубинск (Астраханска област), където вече стоят на бойно дежурство. Във връзка с "преквалификацията" на самолета от прехващач в бойна машина, се наложи самолетът да се сдобие с ново бордово оборудване. От самолета е премахнат радара, увеличен е резервоарът, което от своя страна позволява и увеличение на времето за патрулиране. Преработена е и пилотската кабина – инсталирани са системи за управление на новото въоръжение. Също така е установено ново комуникационно оборудване за получаването на сигнали и обозначаването на целите.
Размерът и масата на ракетите изискват променяне на центъра на тежестта на самолета, т.е. МиГ-31 ще се държи малко по-различно при полета си, отколкото обичайният прехващач. Затова се налага да се измени и бойната методика, а пилотите да преминат специално обучение за излитане и кацане с новото окачване под фюзелажа.
Авиационният ракетен комплекс "Кинжал" е способен да поразява самолетоносачи, разрушители и крайцери на потенциални противници. Бойната част на комплекса е модифицирана аеробалистична ракета от комплекс "Искандер". Изделието е в състояние да изпълнява сложни маневри, но с висока точност да поразява цели в радиус от над 2 хил. километра.
"За новите ракети се изисква съвсем друга система за контрол на оръжията", сподели пред "Известия" пилотът-изпитател и Герой на Русия Роман Таскаев. "Тя трябва да позволява полетните задачи да се изпълняват директно от самолета. За да се подобри качеството на прицела е необходимо точно позициониране на изтребителя. Затова му трябва високоточна навигационна система. Доработена е аеродинамическата част на фюзелажа и са модифицирани двигателите. Това позволи увеличението на тягата и скоростта".
МиГ-31 е първият съветски боен самолет от четвърто поколение. Първоначално той е предназначен за прехвата на крилати ракети по целия диапазон на височини и скорости. Полковете на тези изтребители имат статус на авиационен спецназ, като получават задачи по прехвата на сложни цели.
МиГ-31 е способен да развива до 3000 км/час. Прехващачът се издига на височина до 20,5 км, а обсегът на полета му е до 3,3 хил. километра. Нееднократно е използван като носител за различни типове перспективно въоръжение. Например експерименталната модификация МиГ-31Д е създаден да използва противоспътникова ракета 79М6 "Контакт". Самолетът от серия МиГ-31И е предназначен за изстрелване на неголеми космически апарати с маса 120-160 кг в орбита на височина от 300-600 километра. - Още за МиГ-31
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Военен календар

25.05.2024, 07:36

На 25 май 1916 година е поставено началото на подводното корабоплаване в България.
С тържествена церемония в пристанището на двореца Евксиноград закупената от Германия подводница UB-8 е зачислена в състава на военния ни флот под името „Подводник 18“. Тя е произведена в Кил, Германия, въоръжена е с два носови 450-мм торпедни апарата, 37-мм оръдие и картечница „Максим“.
Екипажът в състав от 17 души се командва от лейтенант Никола Тодоров и помощник-командирът мичман I ранг Иван Вариклечков. На 4 и 5 юли 1916 г. подводницата изпълнява първите бойни задачи между нос Шабла и Мангалия, Румъния, след което патрулира край бреговете на Черно море от нос Инеада в Турция до Кюстенджа (дн. Констанца, Румъния) за осигуряване фланга на 3-та армия. До септември 1917 г. извършва седем бойни похода в северна посока, в това число и в румънски води, и два в южна посока – пред Бургас и Созопол, във връзка с очаквани руски нападения. Първите български подводничари щурмуват минни полета, извършват разузнаване на противника край Кюстенджа и преследват неприятелски кораби.
След Първата световна война (1915 – 1918) „Подводник 18“ е предадена на Франция и откарана в съглашенската военноморска база в Истанбул, където е унищожена. - Още за "Подводник 18"

На 25 май 1875 година в Кукуш (дн. Килкис, Гърция) е роден полковник Петър Дървингов (1875 – 1958).
Завършва Военното училище в София (1896) и Академията на Генералния щаб в Торино, Италия (1909). Служи в 5-и (1896 – 1900) и 1-ви конен полк (1900 – 1902). През октомври 1902 г. излиза в запаса, за да се включи в Горноджумайското (1902) и Илинденско-преображенското въстание (1903) като войвода на чета и военен организатор. От април 1904 г. отново постъпва на служба в 3-ти конен полк (1904 –1909), след което е назначен за командир на 1-ви ескадрон от 8-ми конен полк (1910 – 1911) и помощник-началник на Разузнавателната секция в Щаба на армията (1911 – 1912).
По време на Балканските войни (1912 – 1913) е началник-щаб на Македоно-одринското опълчение, което се сражава на Тракийския военен театър. След демобилизацията служи като адютант на 1-ва военноинспекционна област (1913 – 1914), командир на дружина в 6-и пехотен полк (1914), помощник-председател на Военноисторическата комисия (1915) и началник на Информационно-цензурната секция в Щаба на армията (1915).
През Първата световна война (1915 – 1918) е началник-щаб на 11-а пехотна македонска дивизия (1915 – 1916), командир на 1-ви пехотен македонски полк (1916 – 1917) и началник-щаб на Моравската военноинспекционна област (1917 – 1918). На 4 ноември 1918 г. преминава в запаса и се занимава с научна и обществена дейност.
Автор е на „История на Македоно-одринското опълчение“ (т. 1, 1919; т. 2, 1925), „Действията на 11-а пехотна македонска дивизия от Криволак до Богданци 1915 г.“ (1920), „Духът на българската история“ (1932) и др. Награден е с военен орден „За храброст“ ІІІ степен 2 клас, IV степен 1 клас и IV степен 2 клас.

На 25 май 1923 г. в село Ивановское, Ставрополски край, СССР, е роден Петър Христов Томов.
През 1935 г. семейството му напуска СССР и се завръща в България. Учи в 5-та прогимназия в Пловдив, където завършва трети клас и се записва в „техникума“ .
На 23 септември 1943 г. Петър Томов влиза в армията. Постъпва в 5-ти въздушен полк. В края на 1943 г. от София пристига комисия за избор на бъдещи парашутисти, които да се обучават в Германия. От 80 кандидати, той е избран на 3-то място и заминава за Брауншвайг, Германия. Заради продължилите дни бомбардировки над града групата се насочва към Кралево, Сърбия, където завършва обучението си за парашутисти.
Участва в боевете край Стражин и Крива Паланка, в които е ранен и откаран в Пловдив. Оздравял, той се завръща на фронта и участва в битките при Страцин. На 16 април 1945 г. при Ястребец отново е ранен този път сериозно в областта на корема.От войната излиза военноинвалид.
Снимки и отличителни знаци, принадлежали на подоф. Петър Томов са част от фонда на Музея на авиацията.

 

На този ден се ражда Игор Сикорски - създателят на вертолети

25.05.2024, 07:33

Авиоконструкторът Игорь Иванович Сикорский е роден на 25 май 1889 година в Киев (тогавашна Русия), днешна Украйна.
От малък се увлича по авиомоделирането. На 12 годишна възраст построява малък макет на вертолет, задвижван с ластик.
Учи в кадетския корпус на „Морското кадетско училище“ в Санкт Петербург (1903-1906) и в Киевския политехнически институт. През лятото на 1908 година заминава на пътешествие из Европа, по време на което се запознава с братята Райт. Завръщайки се в Киев, започва да работи върху проект за създаването на вертолет. През 1909 и 1910 год. изработва два модела, които обаче не може да издигне във въздуха.
В периода 1910-1911 год. създава няколко самолета модел „С“. През лятото на 1911 год. извършва полет с биплан „С-5“, снабден с двигател с мощност 50 к.с. Полетът продължава повече от 1 час и достигайки височина на полета 450 м. По същото време получава и летателен лиценз № 64 от „Международната авиационна федерация“.
От 1912 до 1918 год. оглавява конструкторското бюро на авиационния отдел на „Руско-балтийския завод“, който през 1913 и 1914 год. започва да произвежда първите в света много моторни самолети („Гранд“, „Руски витяз“, „Иля Муромец“).
В годините на Първата световна война, под ръководството на Сикорски, са построени 75 четиримоторни бомбардировачи.
През 1919 год. емигрира в САЩ, където в течение на няколко години се занимава с преподавателска дейност и чете лекции. През 1923 год., заедно с няколко други руски имигранти, бивши офицери, създава компанията "Сикорски аероинжениринг", която през 1928 год. става част от „Юнайтед еъркрафт“.
Първият самолет, построен от Сикорски в САЩ, е двумоторният биплан S-29 (1923 г.). През 1929 год. създава още един двумоторен биплан S-38. През 1931-1932 г. се появяват четиримоторните S-40 и S-42. Вторият, S-42 - създаден за далечни полети, поставя през 1934 г. рекорд от 6220 метра височина на полета. В същата година S-38 поставя световен рекорд за скорост.
В началото на 40-те години на ХХ век, публично е демонстриран полет по устойчива траектория с машина, приличаща по конструкция на съвременния вертолет - VS-300. Вертолетът на Сикорски поставя няколко световни рекорди и в следващите няколко години е приет на въоръжение в армията на САЩ. Закупен е от редица държавни организации и агенции, както и от много авиокомпании.
Вертолетът S-51 широко се използва в бойни операции по време на Корейската война.
Сикорски е удостоен с множество звания и държавни награди. Избран е за почетен член на много университети по света.
Приключва земния си път в град Истън, щат Кънектикът, на 26 октомври 1972 год. - (видео)

 

 

На 24 май 2024 г., пред празничната трибуна преминава строя на студентите от Медицински университет - Варна, специалност "Военен лекар".

 

Олаф Шолц: ЕС не се нуждае от собствено ядрено оръжие

24.05.2024, 21:42

За да се запази широката обществена подкрепа към Украйна в Европа, трябва да е пределно ясно, че НАТО не търси конфронтация с Русия. Това пише германският канцлер Олаф Шолц в авторска статия публикувана в „Икономист“. Той посочва, че Европа има нужда от по-тясно военно сътрудничество.
Шолц подкрепя изявлението на френския президент Еманюел Макрон, според когото френското ядрено оръжие трябва да е част от европейския дебат в областта на отбраната. Според Шолц Европейският съюз не се нуждае от собствено ядрено оръжие.
Той заявява, че Европа се стреми към мощни конвенционални сили, противовъздушна и противоракетна отбрана, кибер, космически и прецизни оръжия. Според него европейците могат и трябва да допринесат повече за трансатлантическото сътрудничество в рамките на НАТО.
По-рано този месец Русия започна учение със симулация на използване на тактическо ядрено оръжие в близост до границите на Украйна. То беше разчетено като опит на президента Владимир Путин да предотврати по-нататъшно въвличане на западните държави във войната в Украйна.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Около 500 военнослужещи от Румъния и съюзнически държави участват в многонационалното учение „Дакийски удар 24“

24.05.2024, 20:05

Около 500 военнослужещи от Румъния и съюзнически държави участват в многонационалното учение „Дакийски удар 24“ (Dacian Strike 24 – DAST24), което се провежда от днес до 28 май в центъра за бойна подготовка Смърдан в окръг Галац, предаде агенция Аджерпрес.
„DAST24-2“ се ръководи от Многонационалното дивизионно командване „Югоизток“ и в него участват сили от структурите на Многонационалната бригада „Югоизточна Европа“, 82-ра въздушнодесантна дивизия (САЩ), френския бригаден преден команден елемент (BFCE), бойната група на НАТО в Румъния, 52-ри смесен артилерийски полк „Генерал Александру Тел“ и 282-ра бронирана бригада „Униря Принчипателор“.
В учението участват също румънските военновъздушни сили и Кралските военновъздушни сили на Великобритания, съобщи днес Министерството на националната отбрана на Румъния.
DAST24-2, което е част от „Дакийски удар“ (Dacian Strike), е съвместно командно учение с участието на сухопътни войски. То се провежда едновременно в Румъния – в Смърдан и Капу Мидия, и в България – в Ново село, посочва Аджерпрес.
Източник: bta.bg

 

Сергей Караганов: Век на войни. Русия ще запази отхвърлената от постевропейската мода велика европейска култура, но от Запад няма какво повече да вземе, освен глупости (втора статия)

24.05.2024, 14:44

Много насоки за необходимата политика бяха вече описани през 2021 г. в „Стратегия за националната сигурност на Руската федерация“ и особено в утвърдената през 2023 г. „Концепция за външната политика на Руската Федерация“. Опирайки се на тях, ще се постарая да отида по-далеч.
Външна политика
Крайно опасният свят през следващите две десетилетия ще изисква корекция на външната и на отбранителната политика. Вече съм писал, че те трябва да се основават на концепцията „крепост Русия“ – максимална възможна самостоятелност, суверенитет, защитеност, независимост, концентрация върху вътрешното развитие. Но, разбира се, не автаркия – тя е смъртоносно опасна. Нужна е разумна откритост към изгодно икономическо, научно, културно, информационно сътрудничество с приятелските страни от Световното мнозинство (СМ)........Прочети още

 

Орбан: Унгария преоценява ролята си в НАТО

24.05.2024, 12:58

Унгарското правителство преоценява ролята на страната си в НАТО, тъй като не желае да участва във военната мисия на алианса в Украйна. Това съобщи унгарският премиер Виктор Орбан в сутрешната програма на радиостанция Кошут.
Той потвърди, че Унгария не възнамерява да участва в действия на НАТО, които могат пряко да въвлекат страните от блока в конфликта в Украйна и да доведат до пряк сблъсък с Русия. Според него в Брюксел тече военно планиране, „работни групи работят върху това как НАТО да участва в тази война“.
"Унгария се противопоставя на това. В правителството се работи доста, за да се определи как можем да останем член на НАТО, без да участваме във войната", каза Орбан. Той добави, че Брюксел знае за това и дори е измислил нов термин за Унгария – „неучастник“.
Източник: https://trud.bg/

 

САЩ строят две ракетни фрегати Constellation за 1 милиард долара

24.05.2024, 08:20

Американската компания Marinette Marine Corp. получи договор на стойност 1,04 милиарда долара от Министерството на отбраната на САЩ за проектиране и изграждане на две фрегати от клас Constellation (FFG 66 и FFG 67) с управляеми ракетни оръжия. Това се казва в писмено изявление на Пентагона, публикувано в четвъртък, предаде ТАСС.
Работата ще се извършва в щатите Уисконсин, Ню Джърси, Илинойс, Пенсилвания, Ню Йорк, Охайо, Северна Каролина, Мериленд, Джорджия и трябва да бъде завършена до април 2030 г.
Фрегатите Constellation са тип малки надводни бойни кораби от ново поколение. Предвижда се те да се използват за борба с кораби, подводници и провеждане на радиоелектронно противодействие. Тяхното въоръжение ще се състои от крилати, противокорабни и управляеми ракети, включително изстрелвани от системи за вертикално изстрелване, автоматични оръдия, системи за електронна борба и др.
Фрегатите могат да носят хеликоптери, дронове, както и високоскоростни надуваеми лодки с твърд корпус. Екипажът на фрегатата Constellation е до 200 души.
Източник: https://fakti.bg/

 

Politico: Украинските пилоти на F-16 завършиха обучението си в САЩ

24.05.2024, 08:05

Първата група от украински пилоти завърши обучението си на изтребители F-16 в САЩ. Това съобщи Politico.
Медията се позова на пресаташето на военновъздушните сили на Националната гвардия на САЩ.
Украинските пилоти се обучават да управляват F-16 във военновъздушната база на Националната гвардия в Тусон, Аризона, от октомври миналата година.
Според информацията, с която разполага Politico, сега пилотите са заминали за Европа, където ще получат допълнително обучение.
Броят на пилотите в тази група и датата, на която ще приключи курсът им в САЩ, не се разкриват с оглед на тяхната безопасност.
Холандия, Дания, Норвегия и Белгия са обещали да предоставят на Украйна няколко десетки изтребителя - между 45 и 60 самолета.
Източник: ttps://news.bg/

 

Военен календар

24.05.2024, 07:18

На 24 май 1876 година край Рибарица, Тетевенско, е убит Георги Бенковски (Гаврил Груев Хлътев) (1843 – 1876) – организатор и ръководител на Априлското въстание в ІV революционен окръг.
Завършва Класното училище в Копривщица, след което учи занаят и става чирак, а по-късно се занимава с търговия. В средата на 70-те години на ХІХ в. заминава за Румъния и участва в дейността на Гюргевския революционен комитет. Проявява блестящи качества на ръководител и организатор на въстаническите сили в ІV революционен окръг. Основава революционни комитети в Панагюрище, Копривщица, Пазарджик и околните села и благодарение на неуморната му работа подготовката в окръга се разгръща в най-големи мащаби.
Възглавява комисията, която разработва конкретния план за въстаническите действия и съгласува военната тактика, а след избухване на въстанието (20 април 1876) формира голям конен отряд (около 130 души), наречен „Хвърковата чета“.
Като елитна бойна част тя разширява обхвата на въстаническите действия, подпомага застрашени от неприятеля важни отбранителни пунктове и води сражения с турските войски.
След разгрома на въстанието в Панагюрище (2 май 1876) се насочва към Стара планина, но при преминаването на р. Костина в Тетевенския балкан е предаден и убит от засада.

 

 

AK-15: Руската щурмова пушка, която води началото си от AK-47

23.05.2024, 21:15

Въпреки че АК-47 е може би най-известната руска пушка, в страната са създадени и много други оръжия. Едно от тях е АК-15, който влезе на въоръжение в руската армия в края на 2010-те години, заедно с АК-12. С подобрените си характеристики и повишената скорост на стрелба, пушката е сила, с която човек трябва да се съобразява на бойното поле.
Макар че АК-15 води началото си от АК-47, неговият истински прародител е АК-74М – по-специално вариантът „М“ от 90-те години на миналия век. Той е разработен като част от програмата „Ратник“, която има за цел да създаде до 40 нови изделия за руските военнослужещи. В резултат на това е разработен АК-12, като АК-15 служи за базов модел.......Прочети още

 

Нагоре с 6633%! Украйна внася оръжие като за последно

23.05.2024, 20:46

Вносът на оръжия в Украйна през последните пет години се е увеличил с 6633%. Това се съобщава в Telegram канала на Службата за стратегически комуникации на въоръжените сили на Украйна, цитиран от "Украинская правда".
"Вносът на оръжия в Украйна се е увеличил с 6633% през последните пет години", се казва в доклада.
В момента Украйна е на четвърто място сред страните, за които се доставят оръжия. От 2019 г. до 2023 г. Украйна е получила 4,9% от целия внос на оръжие в света.
Украинският президент Владимир Зеленски многократно се е оплаквал от недостатъчните и ненавременни доставки на западни оръжия в страната. Според него решенията за военна подкрепа за Украйна закъсняват с около година.
Към февруари 2024 г., от началото на специалната военна операция, САЩ са превели повече от 60 транша военна помощ на Украйна. Според Изследователската служба на Конгреса на САЩ, военната помощ за Киев през фискалните 2022 и 2023 г. възлиза на 48,7 милиарда долара.
В края на април тази година американският президент Джо Байдън подписа пакет от законопроекти, одобрени от Конгреса възобновяване на доставките на оръжие за Украйна, Израел и Тайван, включително 61 милиарда долара за Киев. Веднага след като държавният глава подписа тези законопроекти, Пентагонът обяви, че изпраща на Украйна оръжие и оборудване на стойност 1 милиард долара, след което Вашингтон предостави на Киев следващата партида оръжия в размер на 400 милиона долара.
Руският президент Владимир Путин подчерта, че доставката на нови оръжия за Украйна няма да промени ситуацията на фронта, а само ще доведе до удължаване на конфликта. Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че всеки товар, който съдържа оръжия за Киев, ще стане легитимна цел за Русия.
Източник: https://fakti.bg/

 

Жак Бо: Украйна - трудният път към поражението. Залогът е хегемонията на Запада

23.05.2024, 20:24

В нашите медии винаги пропускат да контекстуализират информацията и тя винаги изглежда така, сякаш е паднала от небето - изведнъж някой е решил нещо, не знаем нито защо, нито как. В действителност украинците имат своя логика, руснаците имат своя логика, очевидно тези логики не съвпадат напълно, но има логика. В тази история именно западняците се проявиха като особено ирационални, защото нямат никакъв залог в този конфликт. Те залагат живота на украинците. И това, което виждаме от началото на конфликта е, че европейците си играят с живота на украинците. Това е причината, поради която могат да си позволят да заявяват куп неща, да карат украинците да направят това или онова, но всъщност нямат никакъв залог в този конфликт, освен да отслабят Русия. Не виждаме какъв е техният залог, тъй като дори собствените им икономически проблеми са пренебрегнати. Американското поведение е по-последователно. Не казвам, че е в правилната посока, но има своя последователност, логика. Европейска логика няма. Европа е в сферата на тоталната ирационалност.......Прочети още

 

Четири военни паметници ще ремонтират в област Разград

23.05.2024, 17:25

В Областната администрация в Разград вчера се проведе заседание на Областна комисия „Военни паметници“, което бе ръководено от заместник - областния управител Ивелина Игнатова. Присъстваха членове на комисията от общините Разград, Исперих, Завет, Кубрат и представител на Министерството на отбраната в комисията – главен експерт Радослав Симеонов.
На заседанието бяха разгледани подготвени от общините искания за възстановяване и ремонт на военни паметници.
Представени бяха 5 такива - от село Веселец, община Завет – паметна плоча, паметна плоча в град Исперих, паметна плоча в с Киченица, мемориален комплекс в с. Побит камък и паметна плоча в село Благоево.
След разглеждане на изготвените предложения, комисията гласува и взе решение да бъдат предложени за финансиране от бюджета на Министерство на отбраната проектите на село Веселец, село Киченица, Побит камък и на град Исперих.
(Информацията е на Областна администрация – Разград.)

 

В понеделник започва многонационалното учение в Белене

23.05.2024, 17:15

Командно-щабно учение „Тримонциум 2024“ на Многонационалното интегрирано логистично формирование за обща инженерна поддръжка (IEL MILU) е планирано да се проведе за времето от 27 до 30 май 2024 г. със страна домакин България, в района на 55-ти инженерен полк – Белене, съобщава КСВ.
Темата на учението е „Действие на щаба на IEL MILU/JLSG за осигуряване на обща инженерна поддръжка в състава на многонационална механизирана бригада, при преодоляване последствията от бедствия“.
Цели на учението са:
 1. Повишаване на оперативната съвместимост със съюзниците и партньорските армии.
 2. Повишаване подготовка на щаба на формированието при планиране на задачи от различен характер за обща инженерна поддръжка.
 3. Повишаване способностите на щаба на IEL MILU за организация изпълнението на инженерни задачи при провеждане на мироопазваща операция във враждебна среда.
В учението участват представители от въоръжените сили на България, Румъния, Грузия и Хърватия. След 2014 г. и 2018 г. това е третото командно-щабно учение, чийто домакин е страната ни.
На 30 май 2024 година за времето от 10.00 до 12.00 часа на брега на река Дунав ще се проведе Ден за демонстриране на способности, по време на който ще се наблюдават динамичен и статичен показ от 55-ти инженерен полк.
Многонационалното интегрирано логистично формирование за обща поддръжка, в състав рота, е създадено през ноември 2007 година в Брюксел, Белгия, след подписан меморандум от министрите на отбраната на България, Румъния, Грузия и Хърватия, с водеща страна Румъния.
Ротата е съставена от:
 • Щабен елемент съставен от офицери и сержанти от страните участници.
 • Взвод  механизирани мостове и електро-технически взвод от състава на 91 инженерен батальон за обща поддръжка от 55-ти инженерен полк, от състава на Сухопътните войски на Република България;
 • Пътно-строителен взвод и свързочно отделение от Румъния;
 • Взвод за хоризонтални конструкции от Република Хърватия;
 • Свързочно отделение и екип за откриване, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси и импровизирани взривни устройства от Република Грузия.
Многонационално интегрирано логистично формирование за обща инженерна поддръжка (IEL MILU) е предназначено за участие в операции водени от НАТО, като част от Многонационалните съвместни оперативни сили (CJTF), със задача да осигурява обща инженерна поддръжка за логистиката в театъра на операциите.
Ежегодно с формированието се провеждат командно-щабни учения с демонстриране на способности на формированията от страната-домакин като от създаването на формированието до момента са проведени общо 19 такива учения. Същите са провеждани на територията на всяка от страните - участнички, като три от тези учения са проведени в рамките на учения на НАТО - многонационално логистично полево учение „Capable Logistician 2013“ в Словакия, „Capable Logistician 2015“ в Унгария и „Capable Logistician 2017“ в Полша.
Източник: https://otbrana.com/

 

Откриха паметна плоча на героя от войните генерал-майор Иван Хубенов

23.05.2024, 17:06

Заместник-министърът на отбраната бригаден генерал от запаса Радостин Илиев откри днес паметна плоча на генерал-майор Иван Хубенов (1894 - 1966), поставена на родната му къща в село Караджалово, Община Първомай, Област Пловдив, съобщава Пресцентърът на МО. Той поздрави присъстващите от името на министъра на отбраната Атанас Запрянов и подчерта, че днешното събитие е израз на почит и уважение към делото на един незаслужено забравен български офицер и достоен българин.
„С тази инициатива днес, 58 години след неговата кончина, се заличава една несправедливост“, посочи в словото си заместник-министърът. По думите му - генерал-майор Иван Хубенов принадлежи към поколението български военачалници, което изнесе на плещите си участието на България във войните за национално обединение и отдаде своя войнски опит и умения по време на участието на Българската армия в заключителната фаза на Втората световна война. „С откриването на тази плоча, неговото име се изважда отново на почит, каквато заслужава не само на местно, а и на национално ниво. Неговият професионален път носи гордост и е пример за подражание“, посочи още заместник-министърът.
Паметната плоча е поставена от Инициативен комитет с председател общественикът и писател адвокат Георги Кременаров. Инициативният комитет получи и поздравителен адрес от министъра на отбраната генерал-лейтенант от запаса Атанас Запрянов. На откриването на плочата присъстваха още представители на областната администрация на Пловдив, общинската администрация на Пловдив и Първомай, началникът на Военно окръжие I степен - Пловдив полк. Стефан Паскалев, жители и гости на с. Караджалово. - (видео)
***************
Генерал-майор Иван Йорданов Хубенов е роден на 12 февруари 1894 г. в село Караджалово, тогава Борисовградска околия. През 1913 г. постъпва във Военното училище в София. Житейският му и професионален път е свързан с бойната история на 10-и пехотен Родопски полк от времето на Първата световна война, като бойното му кръщение с него е в Чеганската операция от 1916 г. След войната е инициатор за изграждането на паметника на загиналите във войните в центъра на Хасково през 1927 г. и за написването на бойната история на 10-и пехотен Родопски полк.
През 1940 г. е назначен на длъжност в Дирекция „Гражданска мобилизация“, а през 1944 г. става командир на 10-а пехотна Родопска дивизия. От декември се включва в бойните действия за разгрома на хитлеристка Германия. Водената от него дивизия участва в успешното осъществяване на Дравската и Мурската операции.
След 1946 г. е несправедливо обвинен в сътрудничество с „монархофашизма“ и обречен на пълно забвение. Умира в София на 24 май 1966 г.

 

Ще може ли скоро Киев да използва ATACMS и по руски територии?

23.05.2024, 08:22

След забавената повече от шест месеца помощ за Украйна в Конгреса на САЩ все по-често се чуват призиви за промяна в политиката на Белия дом при предоставянето на оръжие. Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън критикува решението на Вашингтон да не позволява удари по руска територия с американско оръжие, мотивирайки тази забрана с цел избягването на ескалация.
Темата беше повдигната и по време на изслушване на държавния секретар на САЩ  пред комисията по външни работи в Конгреса. Антъни Блинкен потвърди, че САЩ не позволяват Украйна да атакува с предоставени от Вашингтон оръжия и ракети (ATACMS или снаряди, изстреляни от системите за залпов огън HIMARS), но също така допълни, че Киев сам взима решения как да води военните действия.......Прочети още

 

Китай започна военно учение край бреговете на Тайван

23.05.2024, 07:40

Китайските въоръжени сили започнаха съвместно учение около Тайван рано тази сутрин, предаде Синхуа.
Маневрите с участието на армията, флота, военновъздушните сили и ракетните войски започна броени дни след като новият президент на Тайван Лай
Цинде (Lài Qīngdé) встъпи в длъжност и призова Пекин да прекрати заплахите си, отбеляза Ройтерс.
Учението се фокусира върху съвместни патрули с морска и въздушна бойна готовност, прецизни удари по ключови цели и интегрирани операции във и извън островната верига, за да се проверят „съвместните реални бойни способности“ на силите, заявиха китайските военни.
„Това е и силно наказание за сепаратистките действия на силите за независимост на Тайван и строго предупреждение срещу намесата и провокациите от страна на външни сили“, се казва още в съобщението.
Тайван е автономен от 1949 г., когато националистите бягат на острова след поражението си от комунистическите сили в гражданската война в континенталната част на Китай.
Пекин смята демократично управлявания остров за част от своята територия и не изключва използването на сила, за да го постави под свой контрол, отбелязва АФП
Източник: bta.bg

 

Исторически календар

23.05.2024, 07:32

В нощта на 23 срещу 24 май 1918 г. по време на Първата световна война поручиците Иван Узунов (пилот) и Константин Попатанасов (наблюдател) провеждат нощно летене над позициите на противника. Те се завръщат от района на Тахинското езеро, след като са пуснали 75 кг авиационни бомби и са обстрелвали с картечница вражеските биваци край Гюмюшдере.
Обстрел от земята слага край на летенията на двамата офицери с английския трофеен аероплан „Армстронг“. Попадението е в двигателя на самолета и той пламва. Въпреки мрака поручик Узунов успява да кацне на левия бряг на р.Струма и заедно с наблюдателя К. Попатанасов се добират до предните позиции на 12-а дружина. Повреденият аероплан е унищожен от пет неприятелски биплана.

На 23 май 1860 година във Врани, Чехия, е роден военният художник Ярослав Вешин (1860 – 1915) – родоначалник на българската батална живопис. Получава художествено образование в Прага (1880) и Мюнхен (1883).
Пристига в България (1897) по покана на министъра на народната просвета Константин Величков и преподава живопис в Държавното рисувално училище в София (1897 – 1904). През 1904 г. постъпва като художник към Министерството на войната и създава изключителни по художествената си стойност произведения, отличаващи се с историческа достоверност и образцова живопис.
В периода 1899 – 1912 г. рисува големия цикъл „Маневри“ („Маневри край село Горубляне“, „Зимни маневри“, „Шипченски маневри край село Шейново“ и др.) и една от най-известните си творби – „Самарското знаме“ (1911).
Участва в Първата балканска война (1912 – 1913) като военен художник с чин полковник и рисува монументалната серия „Балканска епопея“ (1912 – 1914), в която пресъздава ентусиазма, героизма и саможертвата на българския войник.
Поради внезапната му смърт (9 май 1915) някои от картините остават недовършени и нахвърляни само с въглен, молив и акварел („През телените мрежи“, „Щурмът на форта Айвазбаба“ и др.). От завършените с маслени бои платна се открояват „На нож“ (1913), „Отстъпление на турците при Люлебургаз“ (1913) и „Обоз край река Еркене“ (1914). Военните композиции на Ярослав Вешин го нареждат сред най-изтъкнатите творци на българската култура от края на ХІХ и началото на ХХ в.

 

 

Украйна ще получи усъвършенствана MkIIIC версия на шведските бойни машини CV90

22.05.2024, 21:47

От една страна Швеция попълва собствените си запаси от CV90, предадени на Украйна, а от друга подготвя за прехвърляне още по-добър негов вариант, CV9035 MkIIIC, пише Defense Express.
Отбранителната компания BAE Systems е съобщила на 21 май, че в договор между Шведската администрация за отбранителни материали (FMV) за доставка на нови бойни машини на пехотата CV9035 MkIIIC и предоставяне на цялостна логистична подкрепа на шведската армия. Както е отбелязано в прессъобщение на компанията, тези нови БМП ще заменят тези, които шведското правителство предостави на Украйна като военна помощ от 2023 г.
Но най-интересната част от съобщението, пише украинската медия е, че шведското правителство също закупува допълнителни бронирани машини CV90, за да разшири възможностите на Украйна. "Тези нови CV9035 MkIIIC ще разширят възможностите както на шведската, така и на украинската армия и ще осигурят на екипажите подобрена бойна осведоменост, повишена мобилност, защита и огневамощ" е посочил Томи Густафсон-Раск, управляващ директор на BAE Systems.
Доставката на една от най-новите версии на БМП CV90 за Украйна беше обявена през февруари 2024 г. като част от пакета за отбранителна помощ от Швеция на стойност 680 милиона щатски долара (1,2 милиарда). По това време медиите съобщиха, че новите БМП за украинската армия ще бъдат подобни на тези, които в момента се произвеждат за Нидерландия.
Модернизация на СV90 за Нидерландия, която ще стане основа за модернизирания CV9035 MkIIIC както в шведската, така и в украинската армия въвежда преработен купол, прибиращ се панорамен мерник, нова система за управление на огъня, внедряваща елементи на изкуствен интелект, и други подобрения.
По-рано Defense Express съобщи, че BAE Systems също е готова да отвори своя фабрика в Украйна. Освен обслужването на бойните машини в украинската армия, производителят постепенно ще премине към производство на ново оборудване в страната, включително всички видове гаубици CV90 и L119.  
Източник: https://www.focus-news.net/

 

ISW: Русия щурмува Харковска област с "африкански наемници", придвижва се при Кременная и Часов Яр

22.05.2024, 21:38

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) задържат настъплението на руските войски в района на Харков, където последните вероятно хвърлят в атака "африкански наемници“. Междувременно е регистрирано напредването на руснаците в района на Кременная и Часов Яр. Това се казва в последния доклад на Института за изследване на войната (ISW), цитиран от РБК-Украйна.
Според информацията на базирания във Вашингтон мозъчен тръст, руските войски нямат потвърден напредък на север от град Харков близо до Липци на фона на продължаващите боеве на 21 май.
Руски източници твърдят, че руските сили са направили незначителен напредък на юг от Северск (североизточно от Бахмут), но ISW не забеляза визуални доказателства в подкрепа на тези твърдения.
Руските войски наскоро напреднаха в южната и централната част на Клещеевка (югоизточно от Временний Яр) и продължиха настъпателните операции при Часов Яр.
Руски военни кореспонденти разпространиха видеозапис от 21 май, който показва руски танк да преминава през Клещеевка, за да достави щурмови екипи в южните покрайнини на селото и след това се връща към неидентифицираните си позиции северно от селото.
Руски източници също твърдят, че руските войски са разширили позициите си в района на природния резерват Ступки-Голубовски 2 (югоизточно от Часов Яр).
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Британският министър на отбраната: Неутралните страни трябва да се присъединят към НАТО, ако искат защита

22.05.2024, 21:32

Неутралните държави, които не са членки на НАТО, но се ползват от неговия "защитен чадър", трябва да бъдат насърчавани да се присъединят към военния съюз, заявява в сряда британският министър на отбраната Грант Шапс, предава Reuters.
В реч в Лондон Грант Шапс не посочи директно европейските страни, които не са членки на НАТО, като Ирландия, Малта, Австрия и Швейцария и които отдавна ценят неутралитета, но той даде да се разбере, че Великобритания ще лобира повече страни да се присъединят към военния блок.
"Ще се застъпвам НАТО да привлече в организацията всички, които се възползват от чадъра на защитата на алианса", допълва Шапс. "Някои европейски държави ефективно се възползват от защитата на НАТО, ползват се от предимствата на свободата и въпреки това не се присъединяват към системата за колективно възпиране на континента", коментира още Шапс, имайки предвид заплахата, представлявана от Русия. "Когато вълкът е пред вратата на европейската сигурност, не трябва да има място за неутралитет", настоява той.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Blackwater: Скъпата американска военна техника не се представя добре в Украйна

22.05.2024, 20:16

Скъпата американска военна техника не се представя добре в Украйна, заяви основателят на частната американска военна компания Blackwater Ерик Принс (на снимката).
“Американските системи не издържат.... Суперскъпото американско оборудване не се справя толкова добре в това бойно пространство“, каза Принс в интервю за американския журналист Тъкър Карлсън.
Боеприпаси, монтирани на дронове, струващи 1500 долара, са способни да унищожат танкове за милиони долари, каза Принс. Той посочи, че за последните 20 г. САЩ са воювали с врагове, които не са били толкова добре подготвени, докато войната с Русия сега е война на държавно ниво......Прочети още

 

Сергей Караганов: Век на войни. Изострените конфликти грозят да прераснат в трета световна термоядрена война (първа статия)

22.05.2024, 20:10

Започвам тази статия със строфи от любимия ми поет Александър Блок, който по дар на предвиждане е сравним с великия руски гений Фьодор Достоевски. От доста отдавна виждам, че светът неумолимо се движи по посока на доброволни военни конфликти, грозящи да прераснат в трета световна термоядрена война, способна с голяма вероятност да унищожи човешката цивилизация. Тази прогноза беше една от основните причини да публикувам серия от статии за нуждата от възстановяване на истинското ядрено удържане, спасявало света повече от половин век.
И черната кръв на земята
Ни мами, издува ни вените,
Рушаща всичките граници,
Нечуваните промени,
Невижданите метежи...
А. Блок, „Възмездие“, 1911 г.........Прочети още

 

София ще бъде домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО

22.05.2024, 19:46

Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации ще участват в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО от 25 до 27 май 2024 г. в София, съобщават от парламента. Домакин на форума е Народното събрание на Република България.
Участниците в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО ще обсъдят ключови теми от дневния ред на евроатлантическата отбрана и сигурност с фокус върху подкрепата за Украйна и приоритетите на предстоящата през юли среща на върха на НАТО във Вашингтон. На 25 и 26 май 2024 г. парламентаристите ще участват в работата на петте комитета на Парламентарната асамблея, ще дискутират проектите на техните доклади и ще приемат ключови политически препоръки. - (видео)
Предвижда се на откриването на пленарната сесия на 27 май 2024 г. участниците в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО да бъдат приветствани от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателя на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба, заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова и служебния министър-председател Димитър Главчев.
В София Асамблеята трябва да приеме своите препоръки за срещата на върха на НАТО във Вашингтон, които председателят на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба ще представи там пред държавните и правителствени ръководители.
В работата на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София шведски парламентаристи ще участват за първи път след като страната стана пълноправен член на Алианса. Във форума е предвидено изказване да има и председателят на парламента на Швеция Андреас Норлен.
Очаква се по време на сесията Асамблеята да затвърди решителната си позиция за неоправданата, непредизвикана и брутална война на Русия срещу Украйна, да обсъди предоставянето на незабавна и дългосрочна помощ за Украйна и да приеме декларация за подкрепа на Украйна до победа. При откриването на пленарната сесия се очаква чрез видеоконферентна връзка послание към парламентаристите да отправи министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров.
Дискусиите ще се съсредоточат върху превръщането на ангажимента на НАТО към основополагащите демократични ценности в действие чрез създаването на Център за демократична устойчивост в централата на НАТО. Асамблеята ще разгледа и практическото прилагане на новите отбранителни планове на НАТО, развиващата се позиция на НАТО за въздушна и противоракетна отбрана и изпълнението на задълженията на държавите-членки по отношение на разходите за отбрана и споделянето на тежестта.
На срещата си в София парламентаристите от държавите-членки на  НАТО ще обсъдят и приемат решения по молбите на Малта и Асамблеята на Косово да станат делегации на асоциирани членове. Сред темите на форума ще бъдат и предизвикателствата в страните от Западните Балкани, наред със стратегии за подкрепа на партньори в риск и засилване на ангажираността с Глобалния юг. Тези обсъждания ще подчертаят ангажимента на Асамблеята за стабилност в ключови региони от стратегически интерес, както и за насърчаване на по-широк диалог по глобалните предизвикателства.

 

Полша купува американски радарни системи за наблюдение на североизточната си граница

22.05.2024, 16:46

Полша подписа споразумение със САЩ за доставката на система за разузнаване на въздушното пространство на стойност 960 млн. долара, за да наблюдава североизточната си граница, каза днес министърът на отбраната Владислав Кошиняк-Камиш, цитиран от Ройтерс.
„Полша ще стане втората държава в света, която използва такава система“, каза той. „Споразумението определя нашата сигурност, то е друг акт на сътрудничество между Полша и САЩ“, добави Кошиняк-Камиш.
Варшава тази година повиши разходите си за отбрана до 4% от БВП  като част от усилията да укрепи въоръжените си сили след нахлуването на Русия в съседна Украйна. Целта на полското правителство е да инвестира 10 милиарда злоти (2,6 млн. долара) за опазване на източната полска граница.  
Съгласно споразумението, Полша ще получи четири аеростата, вид закотвени към земята балони, които ще бъдат позиционирани по източната и североизточната граница на Полша и ще подпомагат полската въздушна отбранителна система и крайбрежната наблюдателна система.
Договорът между Варшава и Вашингтон предвижда още осигуряване на свързаната с него логистична и програмна подкрепа. Системата ще бъде напълно доставена и въведена в експлоатация до 2027 г., каза Кошиняк-Камиш.
Според ръководителя на Полската агенция за въоръжение, ген. Артур Куптел, който описа системата пред полските медии по-рано този месец, радарите, окачени на неподвижните балони, ще осигуряват небето над Полша до Украйна, Беларус и руския ексклав Калининград. Те имат способността да засичат голям брой обекти, като ракети, самолети, дронове и плавателни съдове в радиус над 300 км.
През февруари Държавният департамент на САЩ одобри възможната продажба на аеростатни системи за радиолокационно разузнаване на въздушното пространство и на земята, и свързаните с тях елементи на логистиката и програмната поддръжка.
Източник: bta.bg

 

В 55-ти инженерен полк – Белене, ще се проведе многонационално учение

22,05,2024, 16:10

Съвместно командно-щабно учение с щаба на Многонационалното интегрирано логистично подразделение за обща инженерна поддръжка (IEL MILU) ще се проведе в 55-ти инженерен полк. От 27 до 30 май в пункта за постоянна дислокация на полка и ще бъдат представители на България, Румъния,  Хърватия и Грузия, става ясно от съобщението за проведената през април координиращата конференция.
В хода на учението ще се отработват инженерни задачи от подчинените формирования, съгласно оперативните заповеди.
Целта е с участието си в учения от подобен характер военнослужещите да повишават уменията си за работа в международна среда, да подобряват комуникацията между отделните участващи звена и обменът на информация, да повишават способностите и опита си.
Ден на отворени врати ще има в полка на 31 май, петък, от 10 до 15 ч., съобщават от формированието. Поводът е Международният ден на детето – 1 юни.
Източник: https://otbrana.com/

 

Първият F-35 пристигна в Румъния, но засега само за участие във военно изложение

22.05.2024, 09:04

Най-модерният боен самолет в света - американският изтребител F-35, кацна в понеделник за първи път на летище Баняса в румънската столица, съобщава новинарският сайт Зиаре, отбелязвайки, че самолетът ще участва в изложението "Black Sea Defense and Aerospace" (BSDA) 2024 - най-голямото военно изложение в Черноморския регион.
F-35 е смятан за най-добрия изтребител от пето поколение, а Румъния планира да подпише тази година договор за покупка на 32 такива машини, отбелязва изданието.
Произвежданият в Съединените щати F-35 Lightning II е "звездата" на изложението "Black Sea Defense and Aerospace", което ще се проведе в периода 22-24 май в Букурещ, а домакин на събитието е румънската аерокосмическа компания Ромаеро (Romaero) със седалище в букурещкото предградие Баняса.
Събитието, което достигна до 19-тото си издание, ще събере на площ от 50 000 квадратни метра над 400 глобални производители на военна техника от над 30 страни членки и партньорки на НАТО, отбелязва в. "Адевърул". Освен компаниите изложители в Букурещ ще пристигнат и над 300 чуждестранни делегати на високо равнище, представляващи 55 държави от всички континенти, посочва изданието.
Всекидневникът отбелязва, че в тазгодишното издание ще бъдат представени със съществено участие всичките пет военни оперативни области - сухопътна, въздушна, морска, кибернетична и космическа. Основният нов елемент на изданието представлява присъствието на многоцелевия самолет от пето поколение F-35, който военновъздушните сили на САЩ ще представят за първи път на изложение в Европа, посочва "Адевърул".
В събитието ще участват редица компании от Европа, САЩ, Република Корея и други. Най-значително присъствие ще има отбранителната индустрия на Съединените щати с 47 компании участнички, следвана от Германия със 17, Франция с 15, Великобритания и Чехия с 12 и Южна Корея с 11.
Сред тях са Rafael Advanced Defense Systems - израелската компания, създала успешната система за противовъздушна отбрана "Железен купол", компанията Raytheon, производител на системите "Пейтриът", General Dynamics, BAE Systems, Elbit Systems, Leonardo, Airbus, DAMEN и други.
На церемонията по откриването днес се очаква да присъства премиерът Марчел Чолаку, както и редица членове на кабинета, сред които министрите на отбраната, икономиката, енергетиката, научните изследвания, иновациите и цифровизацията, както и американският посланик в Букурещ Катлийн Кавалек.
Първите два дни на събитието са посветени основно на официалните посетители, военни и представители на бизнеса, а в третия ден изложението ще бъде отворено и за широката публика.
Що се отнася до "звездата" на тазгодишното издание - свръхзуковият изтребител от пето поколение F-35 Lightning II, той е оборудван с най-съвременни радари и система за заглушаване, разполага с над 8 тона прецизни бомби, оръдие, боеприпаси и шест ракети, което го превръща в "крепост, която може да унищожи всичко на разстояние 2300 километра", отбелязва Зиаре, като добавя, че самолетът е "почти невъзможен за засичане".
Самолетът струва над 100 милиона долара и участва за първи път в изложение в Европа. Преговорите между румънските власти и американските военновъздушни сили са продължили шест години, за да може този самолет да се появи за първи път на изложението на военна техника BSDA, пише още сайтът.
Румъния обаче очаква от 2030 г. самолетите F-35 да станат част от въоръжението на румънските военновъздушни сили, а министерството на отбраната е заделило бюджет от над 6 милиарда долара за закупуването на 32 такива самолета, напомня сайтът.
През август миналата година министерството внесе в парламента искане за одобрение на покупката на самолетите от пето поколение F-35 Lightning II, което представлява "първата стъпка" към придобиването на тези летателни апарати от страна на Румъния, след като преди това решението беше одобрено от Върховния съвет за отбрана на страната.
Покупката на 32-те машини се оценява на 6,5 милиарда долара, посочва изданието "DefenseRomania".
Очаква се страната да се сдобие с модерните американски изтребители около 2030-2032 г.
Дотогава военновъздушните сили на Румъния продължават да се снабдяват с изтребителите от четвърто поколение F-16, които се възприемат като преходен вариант.
Първите 12 изтребителя F-16 Fighting Falcon Румъния купи на старо от Португалия през 2016 г., после договори още пет, като последният 17-ти апарат пристигна в страната през март 2021 г.
Така първата ескадрила F-16 влезе в експлоатация през 2023 г., а сумата, платена за тази покупка на Португалия и Съединените щати, възлиза на около 1 милиард долара, според изданието "MonitorulApararii".
Същата година румънското правителство сключи договор с Кралство Норвегия за покупка на други 32 самолета F-16 втора ръка с първоначална логистична подкрепа и допълнителен пакет оборудване и услуги от правителството на Съединените щати, а стойността на покупката възлиза на около 454 милиона евро, според данни на телевизия Диджи 24.
Първите три самолета от тази покупка кацнаха в Румъния през април тази година.
В момента румънските военновъздушни сили разполагат с 20 самолета F-16, купени в рамките на програмата "Многоцеливи изтребители за военновъздушните сили".
"Тези самолети ще играят важна роля в поддържането на надеждна съюзническа позиция за защита и възпиране на всяка агресия на Източния фланг и, което е също толкова важно, ще осигурят прехода на нашите военновъздушни сили към ерата на петото поколение - самолетите F-35", заяви миналия месец министърът на националната отбрана Анджел Тълвар.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Хоровото пеене в Морското училище (преди повече от половин век)

22.05.2024, 08:56

Художествената самодейност на курсантите бе важен дял от съвместния войскови живот в Морското училище. В цялата Българска армия тя се поощряваше и се провеждаха различни и разнообразни прегледи и състезания.
Всред курсантите неминуемо попадаха младежи с малко или много изявени музикални наклонности и такива свирещи на различни инструменти.
Командирите на роти и взводове бързо издирваха такива млади таланти и те получаваха разрешение да донесат личните си инструменти.
В училището имаше и достатъчно служебни духови инструменти. Така че първо нещатният училищен оркестър попълваше и обновяваше своя състав.......Прочети още

 

MIM-104 Patriot - какво е това ЗРК и защо не всичко е толкова просто

22.05.2024, 08:53

САЩ в рамките на новия пакет от помощи в размер на 40 милиарда долара може да предадат на Украйна мощните зенитни ракетни комплекси MIM-104 Patriot. Поне така смята в. The Washington Post.
От една страна, необходимостта именно от зенитни ракетни комплекси от този клас е била формулирана още преди руското нахлуване - през 2020 година, с обнародването на Визията на Въздушните сили на Украйна, където се посочва потребност от възможно най-скорошното заменяне на С-300.
По-късно тогавашният главнокомандващ на ВСУ генерал-полковник Руслан Хомчак заяви, че Украйна има нужда именно от MIM-104 Patriot в  най-новата си версия, способна да прихваща и балистични ракети. В същото време тези планове с провалиха заради една банална вещ - финансирането. ЗРК от този клас струват немалко пари........Прочети още

 

 

Българския PZL 43A Чайка

21.05.2024, 21:14

В началото на 1936 г. България прави поръчка за 12 броя P.23, като допълнително изисква по-мощен двигател и още една предна картечница. По този начин фюзелажът е преработен, за да приеме двигателя Gnome-Rhone 14N-01, и самолетът получава обозначението PZL 43A Чайка.
Поради забавяне на доставките на двигатели от Франция тази първа серия в крайна сметка е оборудвана с Gnome-Rhone 14kfs, докато допълнително поръчаните от България още 42 самолета, обозначени като PZL 43B, получават предвидения GR 14N-01. В началото на войната девет от тези самолети все още се намират на летището във Варшава, Окиец, а 5 от тях са участвали в боевете в Полската кампания. Пилотите на PZL 43 от българските ВВС никога не са водили фронтови боеве, а през 1943 и 1944 г. са използвани на местно ниво срещу комунистически партизани. През септември 1944 г., след като България сменя страната си и се присъединява към Съюзниците, Чайките са окончателно заменени със самолети с местен дизайн......Прочети още

 

Благоевград изпрати над 100 военнослужещи на мисия на НАТО в Косово

21.05.2024, 16:50

С тържествена церемония на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград военнослужещи, представители на институции и граждани изпратиха над 100 войници от състава на 3-то бригадно командване - Благоевград за участие в мисия на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR), съобщават от Общината.
Ритуалът започна с химна на Р България и продължи с поздрав от началника на отбраната адм. Емил Ефтимов, който пожела на военнослужещите да изпълнят достойно дълга си към Родината, давайки своя принос за сигурността на Балканите, Европа и света.
Вярвам във вашите възможности, мотивация, отговорност и дисциплина. Убеден съм, че с достойнство ще изпълните поставените ви задачи. Вие сте лицето на българския войник не само пред гражданите на Косово, но и пред повече от 27 държави – съюзници и партньори, които участват в тази мисия. Продължавайте да издигате авторитета на българския войник“, каза началникът на отбраната. Заповедта за активирането на контингента дойде в петък вечерта, а във вторник изпращаме над 100 мъже и жени – окомплектовани, сертифицирани, мотивирани, готови да изпълнят мисията“, подчерта той и посочи, че с допълнителното развръщане на контингента в Косово вече имаме около 300 военнослужещи, което е значителен принос към операцията на НАТО. Началникът на отбраната отбеляза, че във времена на геополитическо противоборство Българската армия е гарант за мира и стабилността не само на България, но и на региона на Западните Балкани. „За това се изискват много усилия, подготовка, многобройни сертификации, лишения и преди всичко дисциплина“, категоричен бе той.
Заместник-командирът на Втория многонационален батальон от силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на Алианса в Косово майор Красимир Дамянов благодари на военното ръководство на Министерството на отбраната за оказаното му доверие. „Убеден съм, че със съвместни усилия ще изградим сплотен екип, който ще се справи с поставените му задачи и ще издигне престижа на Въоръжените сили, Сухопътните войски и Трето бригадно командване“, каза той.
На церемонията присъства и кметът Методи Байкушев, който подчерта важността на мисията на българските военни. „Скъпи военнослужещи, днес Вие отивате на мисия в една от горещите точки на Западните Балкани, далеч от Вашите семейства. Нямам съмнения, че сте високо подготвени и ще изпълните своя дълг в опазването на мира, защото това е от огромно геополитическо значение, не само за България, а и за целия свят. Във време на противопоставяне въпросът за сигурността на Косово е ключов. Пазете демокрацията в тази млада държава. Желая Ви успех и да се върнете живи и здрави при семейства си“, каза кметът Методи Байкушев, който подари икона на свети Георги Победоносец на командира на мисията майор Красимир Дамянов.
Свещеници от благоевградския храм „Въведение Богородично“ отслужиха водосвет за здраве.
В ритуала участие взеха генерал-майор Красимир Кънев, командир на Съвместното командване на силите, бригаден генерал Пламен Йорданов, зам.-командир на Сухопътните войски, полк. Кирил Спаневиков, командир на 3-то бригадно командване, областният управител Георги Динев, председателят на ОбС Радослав Тасков, кметът на Община Разлог Красимир Герчев, военнослужещи и представители на институции.
Българският контингент ще изпълнява задачи за подпомагане на усилията за възстановяване и поддържане на сигурността в Косово под командването на заместник-командир на 2-ри многонационален батальон от силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО майор Красимир Дамянов и командир на ротата капитан Фердо Фердинандов.
Непосредствено след ритуала по изпращане на военните официално бе открита и изцяло ремонтираната сграда на щаба на 3-то бригадно командване.
На церемонията присъства Светла Захариева, зам.-кмет  по строителство, екология и европроекти към Община Благоевград. - (видео)
Източник: https://otbrana.com/

 

ISW: Руската армия прехвърля части в Херсонска област, продължава натиска по редица направления

21.05.2024, 08:51

Руските войски продължават настъплението си при Волчанск, Часов Яр и Авдеевка, както и в западната част на Запорожка област и в делтата на река Днепър. Вероятно Москва прехвърля и допълнителни части в Херсонска област. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.
На 20 май руските войски са продължили настъплението си в района на Липци (североизточно от Харков), но няма потвърдени промени във фронтовата линия в района. Московски военни кореспонденти твърдят, че руснаците са напреднали на 200-400 метра близо до Липци и са превзели дача северно от населеното място.
Руски източник твърди, че войските на Москва също са напреднали близо до Зелени (източно от Липци), но ISW не намери визуално потвърждение на тези твърдения.
Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщи, че руската армия продължава настъплението си в района на Липци и Зелени.
От Москва наскоро потвърдиха офанзива във Волчанск (североизточно от град Харков). Геолокационни кадри, публикувани на 18 май, показват, че руснаците наскоро са навлезли в центъра на Волчанск, северно от река Волча.
Руските военни кореспонденти твърдят, че войските им са напреднали 150-600 метра в посока Волчанск.
Генералният щаб на ВСУ съобщи, че руснаците продължават настъплението си в района на Волчанск и Старица (югозападно от Волчанск).
Руски блогър твърди, че позиционните боеве се водят край Старица и Бугроватка (югозападно от Волчанск).
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Владимир Путин назначи икономист за заместник-министър на отбраната

21.05.2024, 08;23

Руският президент Владимир Путин назначи за заместник-министър на отбраната бившия заместник-министър на икономиката Олег Савелиев, става ясно от публикуван вчера негов указ №425, предаде Ройтерс.
Агенцията определя това решение като поредния знак за намерението на Путин да повиши ефективността на военната икономика на страната.
На 12 май руският президент изненадващо отстрани министъра на отбраната Сергей Шойгу и го замени с икономиста Андрей Белоусов, който дотогава бе първи вицепремиер. Според мнозина целта на този ход е парите за отбрана да бъдат харчени по-ефикасно и да бъде прочистен съставът на министерството на отбраната, което беше засегнато от голям корупционен скандал, съобщи БТА.
Савелиев работи в министерство на икономиката от 2008 г. до 2014 г. и за кратко е заместник-министър по времето, когато Белоусов оглавява ведомството.
След анексирането на Крим от Русия той заема поста на министър по кримските въпроси в периода 2014-2015 г. През последните пет години Савелиев е одитор в руската Сметна палата, където контролира държавните разходи в сферата на отбраната и сигурността.

 

Започна придвижването на техниката за "Тракийски воин 24"

21.05.2024, 08:03

От вчера започна придвижването на личен състав и техника от състава на Сухопътните войски по републиканската пътна мрежа за участие в тактическото учение „Тракийски воин 24“ на учебен полигон „Корен“ край Хасково. Придвижването ще бъде най-интензивно на 25 и 26 май и ще завърши на 27 май.
Формированията ще се придвижват от градовете Стара Загора, Хасково, Ямбол, Сливен, Плевен и Горна Оряховица до учебен полигон „Корен“.
На 31 май ще се придвижват артилерийските формирования от Асеновград до учебния полигон, съобщава КСВ.

 

За Египетския корпус във Варна по време на Руско-турската (Освободителна) война от 1877-1878 г.

21.05.2024, 07:03

По време на Руско-турската (Освободителна) война от 1877-1878 г. на страната на Османската империя срещу Русия се бие и Египетският корпус, под командването на принц Хасан Исмаил паша (на снимката).
Той се включва във войната по искане на султан Абдул Хамид II до хедива на Египет, васал на Османската империя*, Исмаил паша. Корпусът отплава от Александрия в 6 часа вечерта на 11 юни 1877 г., натоварен на 7 египетски транспортни парахода („Behara”, „Favoum”, „Charkieh”, „Rahmanieh”, „Dahalieh”, „Garbieh”, „Tanta”), охранявани до протока Дарданели от 4 турски броненосеца, под командването на адмирал Хасан паша.
Принц Хасан Исмаил паша и неговият щаб са на борда на парахода „Масър“ (Masr). Корпусът дебаркира във Варна на 19 юни, ескортиран от турския броненосец „Азизие“ (Azizieh).
Останалата част от корпуса - 3000 пехотинци, отплава от Александрия за Константинопол (Истанбул), и оттам за Варна, на 17 юли 1877 г. ..........Прочети още

 

Най-големият провал на британското разузнаване – Холандия

21.05.2024, 07:00

С наближаването на Коледа през 1942 г. настроението на света не е особено розово. Втората Световна война е успяла да преобрази картата, а броят на жертвите продължава да се повишава до екстремни величини. Именно тук един млад криптограф на име Лео Маркс ще седне в офиса си в бюрото за Специални операции и ще посрещне Уинстън Чърчил. След кратка среща ще стане ясно, че неговата задача е да създаде един ад в Европа, пълен с най-различни саботьорски операции.
Неговата работа е да открие възможно най-добрите агенти и да ги изпрати от другата страна на вражеската линия. Комуникацията трябва да се случва с помощта на криптирани съобщения с най-различни радио предаватели. По това време един от най-добрите методи за комуникация в този период и с малко повече внимание в детайлите, може да се превърне в съвършен метод за връзка и приемане на команди.........Прочети още

 

Забравените герои на България: генерал–майор Тодор Марков Марков

21.05.2024, 06:58

Днес се навършват 154 години от рождението на генерал–майор Тодор Марков Марков. Той е роден на 21 май 1870г. в с. Хисар, Карловско.
Завършва Пловдивската гимназия (1888), Военното училище в София (1891), топографска и кавалерийска школа (1893), висш офицерски курс (1896) и Генералщабна академия в Санкт-Петербург (1902).
Като младши офицер е командир на 1-ви конен Софийски полк (1891-1899). На 2 август 1894г. е произведен в чин поручик, на 1 ноември 1900 г. в чин капитан, а на 19 септември 1906 г. в чин майор. Служи като младши офицер във 2-ра пехотна Тракийска дивизия (1903). След това е началник – щаб на 2-ра бригада от 2-ра пехотна Тракийска дивизия (1906-1907), началник на разузнавателна секция в Щаба на армията (1908) и началник-щаб на Кавалерийската инспекция (1910-1912).
През Балканската война (1912-1913) е началник-щаб на конната дивизия, с която се сражава на Тракийския военен театър. На 1 ноември 1913 г. е произведен в чин полковник и изпратен за военен аташе в Цариград (до 1916). След това е назначен за командир на 5-та конна бригада, сражава се в Добруджа при Тутракан и Силистра. През октомври 1916 г. е началник-щаб на 1-ва армия, сражава се на Македонския фронт. На 15 август 1917 г. е повишен в чин генерал-майор. От юли 1917г. до края на войната изпълнява длъжността началник на 1-ва конна дивизия и Инспектор на кавалерията.
Умира в с.Хисар след 1950 г.
Награден е с военния орден „За храброст” III и IV ст.2 кл.; ордена „Св. Александър” IV ст. с мечове по средета, V ст. без мечове и народния орден „За военна заслуга” III ст.,5 кл. на обикновена лента.

 

55 години от първият полет на Ан-26

21.05.2024, 06:52

Днес, 21 май 2024 г. се отбелязват 55-години от първия полет на военно-транспортния самолет Ан-26.
Ан-26 се създава на базата на турбовитловия транспортен самолет Ан-24, който полита през октомври 1959 г. Машината има военни версии (Ан-24Т и Ан-24РТ), но те не удовлетворяват напълно нуждите на военната авиация на СССР и на 12 март 1968 г. е взето решение за създаване на нова версия на машината.
Самолетът, който става известен, като Ан-26, основно се различава от Ан-24 по наличието на товарна рампа в опашната част, по повишаване на максималната излетна маса от 21 на 24 тона, по по-мощните двигатели АИ-24ВТ и други по-дребни промени. Конструирането върви на бързи обороти и още през декември 1968 г. е завършен първия прототип.
Първият полет е извършен от заводското летище на Антонов край Киев на 21 май 1969 г. Командир на петчленния екипаж е летецът-изпитател Юрий Кетов. Въпреки силния вятър, полетът преминава успешно. Само седмица по-късно полита и втория прототип. Общо в летателните изпитания са задействани три самолета.
Държавните изпитания продължават до септември 1970 г., но още преди те да завършат стартира серийното производство на самолета, като първата серийна машина е завършена през август 1969 г.
Серийното производство на Ан-26 продължава до 1986 г., до когато са сглобени 1398 самолета (1403 по други данни). На база на самолета е създаден Ан-32.
Ан-26 пристига в българските ВВС през септември 1984 г., като до ноември 1985 г. са доставени общо пет машини, които са един от последните произведени екземпляри. Службата на типа приключва през 2010 г., от когато са и последните полети у нас.
В същото време Ан-26 влиза и в гражданската ни авиация, като след промените от 1989 г. се използва от няколко авиационни оператора. Самолетът има ограничен типов сертификат от EASA, което позволява търговската му експлоатация да продължава, макар и с някои ограничения. В момента в българския регистър присъстват два Ан-26Б (LZ-FLL и LZ-FLA). - Още за Ан-26

 

55 години от първият полет на сериен изтребител МиГ-23С

21.05.2024, 06:42

На 21 май 1969 г. е първият полет на серийния изтребител МиГ-23С (23-21, 23-11С, изд.22) – първата серийна модификация на фронтовия изтребител МиГ-23. Производството е разгърнато в Московския машиностроителен завод (ММЗ) "Знамя труда" (сега - МАПО).
За съжаление един от компонентите на най-важното оборудване на изтребителя изостава – това е РЛС РП-23 "Сапфир-23" и в строевите части самолетът се доставя с РП-22, която се използва на по-новите тогава модификации на МиГ-21.
По аналогична причина на изтребителите от първата серия липсва и топлопеленгаторът ТП-23.
На новия изтребител се инсталира автоматични прицел АСП-ПФД с индикация на предното стъкло. На него се извежда полетна и друга информация, сред която са и данни за въздушните цели, постъпващи от РЛС.
МиГ-23С е с автоматична система за управление САУ-23А, а насочването по въздушни цели се извършва по команди от автоматизираната система за управление "Воздух", предавани посредством "Лазурь-С" (изтребителят може да се насочва от земята автоматично с използването на автопилота или по символи, които се извеждат на стъклото на прицела).
Първите серийни МиГ-23 са с ограничено ракетно въоръжение с четири управляеми ракети“въздух-въздух“ с малък обсег Р-3Р, Р-3С или Р-13М.
За поразяване на земни цели самолетът може да носи до две ракети Х-66 или УР Х-23, конвенционални бомби с калибър 50-500 кг, както и блокове НУРС С-5 или С-24. Бордното оръдие е 23 мм ГШ-23Л, уникално по своите теглови характеристики оръжие – при собствена маса само 51 кг може да изстрелва 200-грамови снаряди с начална скорост 700 м/с и скорострелност 3200 изстрела на минута.
Под фюзелажа може да носи 800-литров резервоар. - Още за МиГ-23

 

 

Испания праща Leopard-и и боеприпаси на Украйна

20.05.2024, 22:14

Испания обяви нов пакет военна помощ за Украйна. Той ще включва танкове Leopard и боеприпаси. Това съобщи министърът на отбраната на Испания Маргарита Роблес, цитиран от El Mundo.
Доставката се очаква в края на юни.
Министърът подчерта "важните усилия", които Испания вече полага, като подчерта по-специално обучението на украински войници.
Изявлението е направено по време на срещата на Контактната група по отбраната на Украйна (Рамщайн-22).
При откриването министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че следващите месеци ще бъдат критични в продължаващия конфликт между Русия и Украйна.
Припомняме, че в края на април, Испания обяви, че ще изпрати малък брой ракети "Пейтриът" на Украйна.
Въпреки че страната е изключила доставката на противовъздушни пускови установки, ще предостави на Киев снаряди.
Испания има три системи втора употреба, закупени от Германия през 2004 и 2014 г.
"Трябва да засилим ангажимента си към Украйна", заяви тогава испански дипломатически източник.
Източник: ttps://news.bg/

 

Български военен контингент ще бъде изпратен за участие в Силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR)

20.05.2024, 21:40

Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват утре, 21 май, в тържествената церемония по изпращане на военно формирование за участие в Силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR). Ритуалът ще се състои от 11:00 часа на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград.
В операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) ще се включат над 100 военнослужещи основно от състава на 3-то бригадно командване - Благоевград. Българският контингент ще изпълнява задачи за подпомагане на усилията за възстановяване и поддържане на сигурността в Косово.
Заместник-командир на 2-ри многонационален батальон от силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово е майор Красимир Дамянов, а командир на ротата е капитан Фердо Фердинандов.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Тетевен и Рибарица не забравят ген. Владимир Вазов

20.05.2024, 20:50

На 18 май в гр. Тетевен и с. Рибарица се проведоха възпоменания по случай 79-та годишнина от смъртта на ген. Владимир Вазов. В китното планинско градче бе организирано шествие, което тръгна от пл. „Сава Младенов“ и завърши пред паметната плоча върху къщата, където ген. Вазов прекарва последните дни от живота си, съобщават от Общината.
Шествието бе водено от кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, а в него се включиха още председателят на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева, представители на СОСЗР гр. Тетевен, СВВБ – Тетевен, учители и ученици, граждани и др.
Слово бе изнесено от председателя на СОСЗР – Тетевен – м-р о.з. Благовест Пандурски, а в програмата взеха участие членове на НД "Традиция" - Регионален клон "34-ти пехотен троянски полк" Априлци-Троян-Севлиево – като почетен караул и мъжка вокална група ,,Вежен“ – Тетевен. В края на събитието, за да засвидетелстват своята почит и признателност, присъстващите поднесоха цветя пред паметната плоча на единствения български пълководец, почетен от британското кралство след края на Първата световна война.
В с. Рибарица също бе организирана програма от Кметството, която завърши с поднасяне на цветя пред паметника на ген. Вазов от зам.-кмета на Тетевен - Борис Врабевски, кмета на селото – Пенка Ганева, секретаря на НЧ „Развитие 1931“ - с. Рибарица - Калина Георгиева, граждани.
Генерал Владимир Вазов ще бъде запомнен със сраженията си при Дойран, които влизат в световната военна история като образец на бойното изкуство. Думите на ген. Милн: „Свалете знамената! Минава генерал Вазов – победителят при Дойран!“, и днес още отекват с пълна сила. Те отразяват голямото уважение към един бивш противник заради качествата му на пълководец и заради готовността му за саможертва в името на Отечеството.
Източник: https://otbrana.com/

 

BI: Русия най-накрая започна да воюва сериoзно и това не вещае нищо добро за Украйна

20.05.2024, 20:38

След две години брутални битки, хиляди повредени и унищожени танкове, 450 000 убити и ранени и похарчени десетки милиарди долари, изглежда, че Москва най-накрая започва да приема сериозно конфликта, пише Business Insider в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.
Основната част от него беше неуспешна за Русия. Само броят на загиналите е потресаващ - по много оценки над 50 000 войници. Но бойната машина на президента Владимир Путин изглежда много по-различно днес, отколкото в началото на конфликта.
Военно-промишлената база на страната работи с всички сили и Путин наскоро назначи икономист като министър на отбраната, за да насърчи масовото производство на оръжия, особено огнева мощ. Миналото лято Москва спря контранастъплението на Украйна с многослойна отбрана, като същевременно възстанови арсеналите си и постави икономиката на бойна основа........Прочети още

 

Президентът на Иран Раиси е загинал при катастрофата с хеликоптер

20.05.2024, 08:33

Иранският президент Ебрахим Раиси е загинал вчера при хеликоптерната катастрофа заедно с външния си министър, съобщи иранската агенция Мехр, цитирана от Ройтерс.
Иранският вицепрезидент Мохсен Мансури потвърди смъртта на президента Ебрахим Раиси при вчерашната хеликоптерна катастрофа, предаде също Ройтерс. Мансури направи това в публикация в социалната мрежа "Екс".
Няма оцелели след катастрофата с хеликоптера Bell 412 (IRIAF, рег. номер 6-9221), с който е пътувал иранският президент Ебрахам Раиси, потвърдиха от иранските власти. Сред загиналите е и външният министър Хосейн Абдолахиан, които е пътувал с него. - (видео)

 

САЩ ще завършат изтеглянето си от Нигер до средата на септември

20.05.2024, 07:45

Американските военни части, на които управляващата в Нигер хунта нареди да напуснат страната, ще завършат изтеглянето си до средата на септември, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на Пентагона и министерството на отбраната на западноафриканската страна.
Графикът на изтеглянето е бил договорен на четиридневни разговори между представители на двете военни министерства в столицата на Нигер Ниамей, се казва в съвместно изявление на двете страни.
Решението на Нигер да изгони американските сили е удар върху военните операции на САЩ в Сахел, обширен регион южно от Сахара, където действат групи, свързани с Ал Каида и „Ислямска държава“.
Разривът във военното сътрудничество дойде след свалянето на демократично избрания президент на страната през миналия юли от разбунтували се военни. Няколко месеца по-късно управляващата хунта поиска френските сили да напуснат и се обърна към руската наемническа групировка „Вагнер“ за съдействие в сферата на сигурността.
През октомври Вашингтон официално обяви идването на военните на власт за преврат, с което влезе в сила американското законодателство, което ограничава военната подкрепа и помощта, които може да предоставя на Нигер.
Около 1000 американски военнослужещи все още се намират в Нигер, предимно във военновъздушна база близо до град Агадес на около 920 км от столицата.
Доскоро Вашингтон смяташе Нигер за ключов партньор и съюзник в регион, който преживя вълна от преврати през последните години. САЩ инвестираха милиони долари в базата в Агадес, която имаше ключово значение за американските контратерористични операции в Сахел. Вашингтон вложи и стотици милиони долари в обучение на армията на Нигер от началото на операциите си там през 2013 г.
Пентагонът съобщи, че САЩ засега ще прехвърлят повечето си военнослужещи в съседен Чад. През следващия месец обаче се очаква да бъдат възобновени разговорите за предоговаряне на споразумението, което позволява разполагането на американски военни в Чад.
Източник: bta.bg

 

На този ден

20.05.2024, 07:30

На 20 май 1941 г. Вермахтът започва операция под кодовото име „Меркурий” – най-голямата германска въздушнодесантна операция в периода на Втората световна война, чиято цел е превземането на остров Крит в Средиземно море. Целта на операцията е унищожаване на британския военен контингент на острова и установяване на пълен контрол над Крит и Източното Средиземноморие.
Обстановка преди операцията
На 28 октомври 1940 г. италиански войски нахлуват в Гърция, но не постигат успех. На 6 април 1941 г. германският Вермахт също нахлува в Гърция и сломява съпротивата й.
На 25 април 1941 г. крал Георгиос II и неговото правителство напускат Гърция и заминават за остров Крит, където се чувстват в относителна безопасност. Островът се явява важна морска и авиационна база на съюзниците. Британският кралски флот контролира напълно тази част от Средиземно море, което прави острова недостъпен за традиционен морски десант.........Прочети още

На 20 май 1878 година в Кюстендил е роден генерал-майор Александър Давидов (1878 – 1925). Завършва Военното училище в София (1898) и Академията на Генералния щаб в Торино, Италия (1908).
Служи в пионерните части (1898 – 1904), железопътния полк (1908 – 1909) и 1-ва понтонна дружина (1909 – 1910). Участва в Балканските войни (1912 – 1913) като старши адютант на 1-ва пехотна софийска дивизия и воюва при Селиолу, Люлебургаз, Чаталджа, Кулин камък и Власина.
След войните служи в Информационно-цензурната служба при Щаба на армията (1913 – 1915) и командва 22-ри пехотен полк (август – септември 1915). По време на Първата световна война (1915 – 1918) заема длъжностите началник-щаб на Видинския укрепен пункт (1915), началник на Оперативния отдел при щаба на 3-та армия (1915 – 1916), командир на 16-и пехотен ловчански полк (1916 – 1917), началник-щаб на 12-а (1917 – 1918) и на 2-ра пехотна дивизия (1918). В периода 1918 – 1921 г. командва Учебно-строевото отделение в Щаба на армията, 7-ма и 10-а пехотна дивизия, 2-ра военна област и Пловдивския гарнизон. На 9 юни 1923 г. е назначен временно за началник на Щаба на армията (до 3 юли 1923), след което служи като инспектор на Пограничната стража (1923 – 1924) и началник на Канцеларията на Министерството на войната (1924 – 1925).
Загива при атентата в църквата „Св. Неделя“ в София. Награден е с военен орден „За храброст“ ІІІ степен 2 клас и ІV степен 2 клас.

На 20 май 1923 година във Варна тържествено е открит Морският музей.
Неговото начало е поставено в Русе през 1883 г., където в две зали на флотските казарми са изложени образци на въоръжение и технически пособия. По-късно Управителният съвет на Българския народен морски сговор взима решение за преместване на музейната сбирка във Варна (1921).
В първата експозиция на новооткрития Морски музей са изложени 495 експоната, разпределени в 6 отдела. През 1955 г. става филиал на Централния музей на народната армия (дн. Национален военноисторически музей) под названието Военноморски музей, а от 1993 г. членува в Световната организация на морските музеи.
Новата експозиция, открита на 23 април 2012 г., е съобразена с европейските стандарти и в нея са включени 979 експоната, обхващащи широк хронологически диапазон (II хил. пр. Хр. – ХХI в. сл. Хр.), както и възстановки, съчетани със звукови и светлинни ефекти. През 1973 г. Военноморският музей е награден с орден „Кирил и Методий“ І степен. - Още за музея

 

47 години от първия полет на Су-27

20.05.2024, 07:24

Днес, 20 май 2024 г., се завършват 47 години от първия полет (1977 г) на Т-10 - прототипът на Су-27. В кабината е летецът-изпитател Владимир Илюшин, а полетът преминава без забележки.
Разработката на бъдещия Су-27 започва още през 1969 г., когато в СССР стартира програмата ПФИ (Перспективного фронтового истребителя) в отговор на разработката на F-15. През 1971 г. Сухой вече работи по машината, която е наречена първоначално Т-10. На следващата година програмата е разделена на лек и тежък изтребител и ОКБ Сухой работи по тежкия проект.
Проектирането приключва през 1975 г. и първият прототип е завършен на следващата година.
Т-10-1 се различава значително от Су-27, който познаваме днес. В края на 70-те се стига до заключението, че машината в тогавашния ѝ вид има редица несъвършенства и няма да бъде адекватен отговор на F-15. Решено е изтребителят да се преконструира и така се появява Т-10С, който полита през април 1981 г.
Серийният Су-27 влиза на въоръжение в СССР през 1985 г.
Произведени са около 800 броя Су-27. В последствие конструкцията е развита в двуместния многоцелев изтребител Су-30, палубният изтребител Су-33, изтребителят-бомбардировач Су-34 и многоцелевият Су-35.
Класическият Су-27 вече не се произвежда, но Су-30, Су-34 и Су-35 продължават да се сглобяват за Русия и експорт.
Самолети от фамилията Су-27 са на въоръжение в Русия, Украйна, Казахстан, Китай, Узбекистан, Ангола, Виетнам, Етиопия, Еритрея, Индия, Малайзия, Индонезия, Алжир, Венецуела и Уганда. - Още за Су-27

 

 

"Вашингтон пост": Западът не знае кой взима решенията в Киев. Ермак е кардинал в сянка

19.05.2024, 22:30

Мандатът на Зеленски изтича на 20 май. Авторитетът на президента бил подкопан. Кардиналът в сянка е Андрей Ермак, пише “Вашингтон пост”.
Някои украински и западни чиновници си задават въпроса кой е отговорен за важните правителствени решения в Украйна - Володимир Зеленски или ръководителят на кабинета му Андрей Ермак, като се има предвид влиятелността на последния, пише “Вашингтон пост”.
Ермак винаги е имал огромно влияние, но сега военновременните условия са съсредоточили изключителна власт в ръцете му, което прави Ермак може би най-влиятелният началник на щаба в историята на страната - практически равностоен на своя шеф, отбелязва вестникът.
Близостта на Ермак до президента - и очевидното влияние върху него - предизвика порой от обвинения: че той недемократично е консолидирал властта в кабинета на президента и е организирал ненужно уволнение на висши служители, включително на главнокомандващия генерал Валерий Залужни. Също така, че е ограничавал достъпа до информация на Зеленски и е упражнявал личен контрол върху почти всяко важно решение що се отнася до войната.
Сега обаче легитимността на президента и неговия висш съветник са изправени пред още по-големи предизвикателства, тъй като петгодишният мандат на Зеленски официално изтича на 20 май. Конституцията на Украйна забранява провеждането на избори при военно положение.
Но тъй като Зеленски остава на поста, той ще бъде обвиняван, че е използвал войната, за да подкопае демокрацията - поемайки контрол над медиите, отстранявайки своите критици и съперници и давайки практически неограничена власт на Ермак, пише вестникът.
Дори поддръжниците на Ермак сред настоящи и бивши украински служители и депутати, признават, че той има необичайно широки правомощия в областта на управлението и външните комуникации. Някои казват, че той дори контролира кои служители имат право да пътуват в чужбина, отбелязва “Вашингтон пост”.
Критиците на Ермак отбелязват, че той е поставил Министерството на външните работи на втори план, намесвал се е във вземането на военни решения и е посредничил при ключови сделки с партньори, включително Съединените щати. Тази задача, според източници на изданието, трябва да бъде решавана от президента на Украйна.
Някои украински и западни официални лица казват, че подозренията относно най-близкия помощник на президента подкопават авторитета на президента и пораждат съмнения относно това кой е отговорен за решенията - Зеленски или неговият висш съветник.
Източник: https://glasove.com/

 

Генерал-майор о.з. Стоимен Стоименов пред "Гласове": Русия не може и няма как да загуби тази война

19.05.2024, 19:27

Западното обществено мнение, западните политици се заблуждават, че Русия ще претърпи тежко поражение във войната с Украйна, което ще доведе до отстраняване на президента Путин от власт и до разпад на Руската федерация на няколко държави с марионетни правителства.
Моята прогноза, която се основава на задълбочен анализ на всички факти и обстоятелства около руско-украинския въоръжен конфликт, е, че Русия, като световна ядрена сила, не може и няма как да загуби тази война. За нея тя има екзистенциално значение и опира до  самото й съществуване като държава.
Никак не са случайни думите на Путин: „За какво ни е свят без Русия.“

Просто не виждам как Русия може да бъде победена. Нейният военно-промишлен комплекс  сега е в невероятен подем......Прочети още

 

Focus: Грандиозно изостряне с непредвидими последствия ще е резултатът от ударите със западни оръжия в Русия

19.05.2024, 19:20

Ударите на Въоръжените сили на Украйна по руска територия със западно оръжие ще доведат до грандиозно изостряне на отношенията между НАТО и Москва, чиито последици не могат да бъдат предвидени, пише германското издание Focus, цитирайки Герхард Мангот, професор от университета в Инсбрук.
"Това значително ще увеличи напрежението между НАТО и Русия. Ще се окажем в сива зона с риск от ескалация, която никой не може да предвиди или контролира", предупреждава той.
Изданието подчертава, че ситуацията в Украйна е толкова тежка, че САЩ вече не налагат строги забрани за използване на американско оръжие за Украйна. Така държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на посещение в Киев заяви, че Вашингтон не насърчава Украйна да нанася удари по Русия, а Киев трябва да взема такива решения самостоятелно, се казва в материала.
Руският президент Владимир Путин по време на обръщението си към Федералното събрание заяви, че опасните действия и изявления на Запада във външната политика заплашват конфликт с използване на ядрени оръжия и унищожаване на цивилизацията.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Акварели на лейтенант Хенри Клифърд от Манастир от времето на Кримската война

19.05.2024, 08:54

След дебаркирането си във Варна в края на май - началото на юни 1854 г. (по време на Кримската война, 1853-1856 г.) английската армия избира за свои лагери околностите на Варна и близките села Аладън (днес с. Страшимирово) и Река Девня (днес гр. Девня).
От 23/24 юли до 26/27 август 1854 г. при село Манастир лагерува английската Лека дивизия (Light Division), заедно със своята артилерия, под командването на шотландския генерал-лейтенант сър Джордж Браун (Lieutenant General Sir George Brown).
В лагера при Манастир лейтенант Хенри Клифърд рисува четри от своите акварели.........Прочети още

 

The Washington Post: С притеснителни данни за Русия

19.05.2024, 08:37

Русия завзема повече територия, отколкото Украйна е освободила при контранастъплението си през 2023 г., пише The Washington Post, цитиран от "Фокус".
Русия атакува многобройни точки по 1000-километровата фронтова линия в Украйна, набирайки сила срещу украинската армия, която чака да пристигнат още войски и оръжия.
През последните дни руската офанзива в украинската Харковска област доведе до разселването на хиляди хора. Някои евакуирани лица заявиха, че това нахлуване е било дори по-жестоко от първото. Руските военни също така са постигнали успехи далеч на юг.
Макар че руските успехи са сравнително малки, анализаторите твърдят, че те все пак са значителни, тъй като оказват натиск върху украинските военни в обширна географска област.
"Те се стремят да създадат уязвими позиции на украинската страна, притискайки противника от всички страни", е заявил Макс Бергман  (на снимката), директор на програмата "Европа, Русия и Евразия" в Центъра за стратегически и международни изследвания.
Обемът на територията, която Русия е окупирала през последните няколко седмици, е приблизително толкова голям, колкото територията, която Украйна си възвърна по време на неубедителната си пролетна контраофанзива през 2023 г.
Според анализатори този руски натиск може да е свързан с липсата на мобилизация в Украйна: Много от призованите войници все още трябва да бъдат обучени. Те се позоваха и на седеммесечното забавяне на Вашингтон при одобряването на по-голяма помощ за Украйна. Запасите от артилерийски снаряди и други боеприпаси с голям обсег на действие са на изчерпване, което затруднява отбраната на Украйна.
Това ново нападение от страна на Русия означава, че Украйна ще трябва да премести силите си, особено на север, смята Джан Джентиле, старши историк в Rand.
Това може да попречи на усилията на Украйна да се подготви за собствена офанзива.
Докато Русия навлиза все по-дълбоко в Украйна, цивилните, живеещи на фронтовата линия, отново са изправени пред твърде познатото решение дали да напуснат домовете си или да рискуват да живеят под руска окупация. По-възрастните жители, които изчакаха първото руско настъпление в малки села и градове като Волчанск, този път бягат, тъй като руският обстрел се засилва.
Източник: https://blitz.bg/

 

На този ден

19.05.2024, 07:45

На 19 май 1943 година торпедоносецът „Смели“ потъва пред нос Акин. По време на преход от Царево към Бургас в условията на силна буря, бойният кораб „Смели“ от 1-ви полудивизион на Торпедната флотилия се обръща и потъва край полуостров Акра в Бургаския залив. Благодарение на намиращия се наблизо торпедоносец „Строги“ са спасени 21 души от 36-членния екипаж.
Във водите на развълнуваното море намират смъртта си един фелдфебел-школник, 3 подофицери и 11 кандидат-подофицери, ефрейтори и моряци от екипажа на „Смели“.
Всяка година на този ден личният състав на Военноморска база Бургас отдава почит към загиналите с отслужване на панихида и военни ритуали. Със заповед на началника на Главния щаб на Военноморските сили (1998) българските бойни кораби, които плават в този район, спускат „до половина“ военноморския флаг на Република България......Прочети още

 

 

Концернът "Калашников" "превзе" оръжеен завод в Санкт Петербург

18.05.2024, 21:23

Руският концерн "Калашников" от вчера взе под управление оръжейната компания ЛОМО, намираща се в Санкт Петербург, и сега под контрола на концерна са всички управленски и административни действия, свързани с финансово-икономическата дейност на ЛОМО, която е акционерно дружество. Промените са направени в Единния държавен регистър на юридическите лица в Русия, пише "Комерсант".
Базираното в Санкт Петербург дружество произвежда номенклатура за въоръжените сили на Руската федерация (прицели и системи за самонасочване), както и граждански продукти. Както първо съобщи ТАСС, решението за прехвърляне на петербургския завод под управлението на концерна е взето от Военно-промишлената комисия на Русия, заради нарушения на задълженията на ЛОМО при изпълнението на държавна поръчка в областта на отбраната.
Според юристи, запитани от "Комерсант", прехвърлянето е извършено извън рамките на каквато и да е бизнес сделка. Ситуацията може да се характеризира като външно легитимно "изземване на корпоративен контрол". Експерти изтъкват неяснотата на статута на собствениците на компанията, чието управление е поето от концерна.
Представители на основните акционери на ЛОМО не са пожелали да коментират ситуацията пред "Комерсант".
Освен продукция за граждански цели (микроскопи, ендоскопи, лазерни системи, кино и фотографски обективи), ЛОМО произвежда и някои изключително важни продукти за руските въоръжени сил, като: прицели, системи за самонасочване и т.н.
Концернът "Калашников" също така при производството на снайперски пушки и високоточни оръжия използва оптика от завода ЛОМО.
Източник: https://money.bg/

 

Полша ще инвестира над 2,5 милиарда долара в укрепване на границата си с Русия и Беларус

18.05.2024, 21:10

Полша ще инвестира около 10 милиарда злоти (над 2,5 млрд. долара) за повишаване на сигурността и мерките за възпиране по границата си с Русия и нейния съюзник Беларус, съобщи днес полският премиер Доналд Туск, цитиран от Асошиейтед прес.
Туск обяви, че работата по проекта "Щит-Изток", който включва изграждането на подходящи военни укрепления, вече е в ход. Полша се намира на източния фланг на НАТО и Европейския съюз и Туск подчерта, че тя носи допълнителна отговорност за сигурността на Европа.
"Взехме решение да инвестираме в нашата безопасност, и преди всичко в безопасна източна граница, около 10 млрд. злоти", каза Туск.
"Започваме мащабен проект за изграждане на безопасна граница, включващ система от укрепления, а също оформяне на терена и свързани с околната среда решения, които ще направят границата непробиваема за потенциален враг", заяви премиерът.
"Предприехме тези работи, за да направим границата на Полша безопасна в мирно време и непристъпна за врага по време на война", добави той.
Туск заяви това пред полски войници в Краков (Южна Полша) на церемония за отбелязване на 80-ата годишнина от победата на съюзниците срещу нацистите в битката при Монте Касино в Италия по време на Втората световна война.
Предишното дясно правителство на Полша издигна стена на стойност 400 млн. долара по границата с Беларус, за да спре масовия приток на мигранти, напиращ от тази посока през 2021 г., но сегашният проевропейски кабинет твърди, че тя трябва да бъде укрепена.
Полша е верен съюзник на Украйна в отбранителната й война срещу руската инвазия, припомня АП.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Генерал Кристофър Каволи извади три извода от войната в Украйна за бъдещите конфликти на САЩ

18.05.2024, 13:40

Командващият силите на НАТО в Европа американският генерал Кристофър Каволи назова три урока, които САЩ и НАТО могат да научат от войната на Русия в Украйна.
Както пише The Voice of America Каволи по време на дискусия в Центъра на Атлантическия съвет във Вашингтон отбеляза, че първият урок е, че трябва да се печели бързо и в началото на войната, за да се избегне дълъг, продължителен конфликт.
"Трябва да развием достатъчно капацитет, да постигнем високо ниво на подготовка, за да бъдем първите, които печелят от самото начало, защото от това, което виждаме в Украйна - ако това не се прави в конфронтация с такъв голям враг като Русия - може да завърши с продължителна битка“, отбеляза Каволи.
Той отбелязва, че продължителната борба изисква значителни кадрови ресурси, резервни системи за мобилизиране на допълнителна техника и в този случай трябва да сте готови, че пътят към победата ще бъде дълъг.
Второто заключение на Каволи е способността за бързо усвояване на тактически уроци. По-специално внимание към така нареченото трето измерение на войната - въздухът
Въпреки че използването на третото измерение във войната не е нещо ново, широкото използване на дронове на бойното поле е нов фактор, който трябва да се вземе предвид, казва той.
"Всеки може да изстреля нещо във въздуха и това ще повлияе на ситуацията във въздуха. Това е фактор, с който трябва да се справим сега. И виждаме колко важно е това и от двете страни на войната в Украйна", посочи генералът.
Друг урок, който Каволи цитира, е важността на връзката между военни и цивилни командири.
Едно силно гражданско командване, което има добри намерения, може да стимулира страната, да се ангажира конструктивно с военните командири и да подобри резултатите на бойното поле, казва той.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Унищожиха открит снаряд край Смядово

18.05.2024, 12:23

Военнослужещи от Сухопътните войски вчера унищожиха невзривен боеприпас, открит в землището на град Смядово, съобщават от КСВ
Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от военно формирование 34200 – Шумен, с ръководител майор Александър Александров, разузна, транспортира и унищожи корозирал артилерийски снаряд, открит в околностите на град Смядово.
Военнослужещите действаха по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.

 

RTL: Франция подготвя звено от суперсекретни разузнавачи в Естония

18.05.2024, 09:25

Френските въоръжени сили подготвят ново разузнавателно звено, предназначено да поддържа настъпателни операции, което „би било полезно в Украйна“. Това съобщи радиостанцията RTL, чийто кореспондент успя да наблюдава ученията на това подразделение в Естония, предаде ТАСС.
"Ще проникнем, ще се опитаме да се доближим до вражеските позиции и дори да ги заобиколим. Тогава ще имаме две решения в разузнавателен план. Да разположим наш дрон или използваме добрия стар метод - очите си. Можем да видим немного от обкръжаващата местност. Това много прилича на онова, което виждаме в Украйна и големите равнини на Изтока. Така че това е много интересно за нас“, казва един от членовете на отряда FRAN, старши сержант Кентен.
Твърди се, че бойците от това подразделение „могат да се крият в храстите с часове“, благодарение на камуфлажа, и да използват дронове, за да наблюдават врага от височина 200-300 м. Тази „експериментално подразделение от суперсекретни войници“ е предназначена да идентифицира опорни пунктове на противника, да търси точки за влизане в окопите и да координира действията на щурмовите екипи.
„Старши сержант Кентен и колегите му тренират в реални условия и казват, че са готови да защитят своя естонски съюзник“, добавя кореспондентът на радиостанцията. Той отбелязва, че Франция участва в ученията на НАТО в Естония, в които участват общо 14 хиляди души. Авторът на материала съобщава, че целта на тези учения е „да се покаже на Русия, че нахлуването (в Естония) би било лоша идея“ и именно на тези полигони френската армия „проверява компетентността на новото подразделение, което би било полезно в Украйна".
Източник: https://glasove.com/

 

Днес Балтийския флот на Русия отбелязва своята 320-та годишнина

18.05.2024, 08:27

За рожден ден на Балтийския флот е прието да се смята 18 май (7-ми по старт стил) 1703 година, когато флотилия от 30 лодки с войници от Преображенския и Семеоновския полк под командването на Петър I са постигнали първата бойна победа, пленявайки в устието на река Нева шведските военни кораби - „Гедан” и „Астрильд”.
Тогава всички участници са получили специални медали със знаменития надпис „Невъзможното е възможно 1703”, информира ИТАР-ТАСС. - Още за Балтийския флот

 

Преди 80 г. за три дни всички кримски татари са изселени от полуостров Крим

18.05.2024, 08:25

От 18 до 20 май 1944 г. с решение на Държавния комитет по отбрана (ДКО) на СССР всички кримски татари са депортирани от полуострова в Узбекистан (151 хил.), Казахстан (4286) и Таджикистан, като малка част е изпратена в Марийска АССР, в Урал и в Костромска област. В телеграма до Сталин НКВД докладва, че са изселени общо 183 155 души.
Мотиви за изселването
В секретното постановление на ДКО № ГОКО-5859 от 11 май 1944 г. относно причините за депортацията се казва, че „по време на Отечествената война много кримски татари измениха на Родината, дезертираха от частите на Червената армия, отбраняващи Крим, и преминаха на страната на противника, постъпвайки в сформираните от немците доброволчески татарски военни части, борещи се против Червената армия; в периода на окупация на Крим от немско-фашистките войски, кримските татари участват в немските наказателни отряди и особено се отличават със своите зверски разправи по отношение на съветските партизани, а също така помагат на немските окупатори при организиране на насилственото изпращане на съветски граждани в германско робство и масово изтребване на съветски хора.”.......Прочети още

 

Военен календар

18.05.2024, 08:20

На 18 май 1861 година в Сопот е роден капитан I ранг Матей Стойков (1861 – 1928). Завършва Военното училище в София (1885) и Кралската морска академия в Ливорно, Италия (1891).
Участва в Сръбско-българската война (1885) като младши офицер от 1-ва пловдивска резервна дружина, след което е назначен за командир на рота в 11-и пехотен сливенски полк (1885 – 1887).
На 1 януари 1888 г. е преведен на служба в Дунавската флотилия и зачислен в портовата рота, откъдето е командирован за обучение в Италия (1888). За кратко време командва военния кораб „Крум“ и специализира морска картография в Цариград (1891). Извършва хидрографско заснемане на Варненското езеро и прилежащите му околности (1897). Заема длъжностите помощник-командир на Морската част (1897 – 1898), командир на учебния крайцер „Надежда“ (1898 – 1900), началник на Русенското пристанище (1900 – 1904) и на Дунавската флотилия (1904 – 1908).
През 1908 г. преминава в запаса. Съставя първата навигационна карта на българския участък на р. Дунав от р. Тимок до Силистра (1904).

На 18 май 1872 година в с. Влахи, Благоевградско, е роден Яне Сандански (1872 – 1915) – деец на Македоно-одринското революционно движение. Участва в Четническата акция на Върховния македоно-одрински комитет (1895). По време на Илинденско-преображенското въстание (1903) ръководи Серския революционен окръг. Утвърждава се като един от лидерите на левицата във Вътрешната македоно-одринска революционна организация и подкрепя идеите за автономна Македония и Балканска федерация. По негово нареждане са убити двама от ръководителите на десницата – Иван Гарванов и Борис Сарафов (1907), което поставя началото на враждата между двете течения.
След Младотурската революция (1908) влиза в състава на Народната федеративна партия (българска секция). По време на Първата балканска война (1912 – 1913) неговите чети подпомагат настъплението на 7-ма пехотна рилска дивизия в настъплението й към Солун и водят сражения в Кресненското дефиле и при Рупелския проход.
Убит е на 10 април 1915 г. близо до Роженския манастир край Мелник.

На 18 май 1900 година княз Фердинанд І учредява орден „За военна заслуга“.
Връчва се на генерали, офицери, подофицери и войници за изрядна служба и извънредни заслуги. Има шест степени като най-високата – Велик кръст, е въведена през 1933 г.
По време на война последните три степени се раздават с лентата на военния орден „За храброст“, а всички степени без последната – с военно отличие във вид на лавров венец.
На 18 юли 1947 г. орденът е отменен с постановление на Министерския съвет. Учреден е отново със Закон за ордените и медалите на Република България от 13 юни 2003 г. Днес с него се награждават български и чужди граждани за големи заслуги в развитието на българската армия, участие в мироопазващи, миротворчески и хуманитарни операции, дългогодишна и безупречна служба и принос за опазване на националната сигурност и обществения ред в Република България.

 

 

Иван Вариклечков - бащата на родния флот

17.05.2024, 21:47

Понякога можем да съжаляваме, че родната история продължава да стои в архивите, вместо да се дигитализира и да позволи свободен достъп.
За мнозина може да бъде дори смешно, че въпреки глобалната дигитализация, някои особено ценни документи остават запазени на книжен носител.
Именно там живее и историята на един особено интересен българин, чиято мемориална плоча всяка година се превръща в повод за изразяване на почит.
Говорим за Иван Петров Вариклечков.....Прочети още

 

Китай създава оръжия на бъдещето, пренаписвайки военната история на планетата

17.05.2024, 14:17

Суперсилите влязоха в нова надпревара във въоръжаването и няма време за отдих. И Китай добре разбира това. Китайски изследователи обявиха, че са разработили модерно оръжие, наречено "Magic Bullet". Интересното е, че китайски инженери доведоха до практическо приложение военен проект, който американците се опитаха да стартират още през 2021 г., но след това безсмислено се отказаха от него.
Създаденото от китайците супероръжие може да изстрелва кинетични снаряди с невероятно високи скорости с помощта на релсова пушка - тоест електромагнитна пушка.
„Релсовото оръжие е напълно нов тип оръжие, което използва мощни електромагнити за ускоряване на снаряди до много високи скорости“, обяснява хонконгското издание на South China Morning Post. (SCMP). Така снарядът може да се ускори до скорост от 2,5 км в секунда. Това е 9 хиляди км в час или 7 Мах.......Прочети още

 

Филипините ще купят от Япония 5 патрулни кораба за брегова охрана

17.05.2024, 13:55

Филипините ще закупят пет патрулни кораба за брегова охрана от Япония в сделка на стойност над 400 млн. долара, съобщи Манила.
Япония ще отпусне на Филипините заем в размер на 64,38 млрд. йени (413 млн. долара) за закупуването на петте 97-метрови многоцелеви кораба за бързо реагиране и ще плати за „разработването на необходимите помощни съоръжения“, се казва в изявление на филипинското външно министерство.
Япония е най-големият доставчик на чуждестранна помощ за развитие на Филипините.
Страните се стремят да задълбочат сътрудничеството си в областта на сигурността, докато Китай става все по-настойчив в предявяването на претенциите си в Южнокитайско море.
Пекин претендира за почти целия воден път, като отхвърля съперничещи си претенции от други държави, включително Филипините, и международно решение, според което твърденията му нямат правно основание.
Източник: bgnes

 

Специалните сили участваха в отбелязването на 148-aта годишнина от Априлската епопея в Батак

17.05.2024, 08:24

С тържествена проверка /заря/ снощи бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлската епопея в гр. Батак. Честванията започнаха с архиерейска вечерня с петохлебие, отслужена от Знеполския епископ Арсений и поднасяне на венци и цветя пред старинния храм-костница „Света Неделя“, с които бяха почетени героизма и саможертвата на светите Баташки мъченици. В церемонията взеха участие и учениците от 5-ти гвардейски ученически отряд – гр. Батак, съобщават от СКСО.
Почетния строй на формированията от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) бе поздравен от командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев, който прие рапорта на командващия зарята подполковник Богдан Бобев – началник на щаба на 86 група Специални сили.
Под звуците на „Кол славен“, изпълнен от военният духов оркестър на СКСО с диригент лейтенант Венцислав Стефанов, представителните роти и присъстващите гости на родопския град паднаха на колене в едноминутно мълчание, за да почетат паметта на загиналите баташки герои от 1876 година.
Слово по повод годишнината произнесоха кметът на града инж. Георги Харизанов и областният управител на област Пазарджик Валентина Кайтазова.
„В априлската епопея, Батак даде всичко със своята велика саможертва пред олтара на Отечеството. Със своя чутовен подвиг през 1876 година, Батак накара света да се надигне в защита на поробените българи“, каза в словото си г-жа Кайтазова и допълни „Нека не забравяме днес, че за да градиш настоящето и мечтаеш за бъдещето трябва да помниш и уважаваш миналото си”.
Гости на тържествените мероприятия бяха заместник-министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев, областният управител на Област Пазарджик Валентина Кайтазова, командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев, Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений, началникът на Военно окръжие II степен – Пазарджик подполковник Петър Петров, народни представители от 49-ото Народно събрание, ръководители и директори на териториални структури в област Пазарджик, представители на местната власт, просветни и родолюбиви организации, граждани и гости на града.
Тържественият военен ритуал завърши с празнични илюминации, озарили небето на родопския град-герой.
Източник: https://otbrana.com/

 

Полската армия разширява програмата си за военно обучение за граждани на страната през лятото

17.06.2024, 08:19

Полската армия разширява програмата си за доброволно военно обучение за граждани на страната, като въвежда летни лагери, опитвайки се да набере военнослужещи на непълно работно време в момент на несигурност след нахлуването на Русия в Украйна, предаде ДПА.
Министерството на отбраната във Варшава обяви, че за първи път това лято ще стартира програмата „Ваканция с армията“. Мъже и жени на възраст между 18 и 35 години с полско гражданство могат да се запишат за продължаващо 27 дни основно военно обучение в една от 70-те военни бази в Полша, като получат заплащане, равностойно на около 1520 долара.
Предложението е насочено предимно към завършващите средно образование младежи, но също така и към студенти и хора, които търсят работа през ваканцията, се казва в съобщението на министерството, което допълва, че в този случай военната служба може да бъде алтернатива на сезонната работа.
Обучението ще включва стрелба, ориентация в полеви условия, водене на близък бой, боравене с радиотехника, както и управление на военни превозни средства.
Полските граждани, които завършат участието си в програмата, могат да продължат да служат като професионални войници, резервисти или да станат част от доброволните отряди за национална сигурност. Предложението на министерството на отбраната е продължение на еднодневните курсове за граждани „Тренирай с армията“, които се предлагат в Полша от 2022 г. насам и са много популярни.
Полша е един от най-важните военни поддръжници на Украйна и също така масово се въоръжава. Полската армия ще се разрасне значително през следващите години. По данни на министерството на отбраната в момента въоръжените сили на Полша наброяват 191 500 мъже и жени. Тази цифра ще нарасне до 300 000 души, включително силите на националната отбрана.
Източник: bta.bg

 

Генералите си отиват тихо... За разликата между контраразузнавач и доносник

17.05.2024, 08:12

След Десети ноември у нас коренно се промени почти всичко, което представляваше животът на българина преди. За жалост, промени се и мисленето на хората, и днес новите поколения българи евроатлантици, без замисляне смятат ДС за нещо много лошо, докато в същото време ЦРУ е нещо съвсем различно и много добро. Тези същите не правят никаква разлика и в дейността на отделните управления на структурите от бившата ДС, както и на ранга на хората, работили за държавната сигурност на България.
В седмицата преди Деня на победата 9-и май, на 91-годишна възраст си е отишъл от нашия свят един уважаван български контраразузнавач - ген. Иван Иванов-Иванич - бивш зам.-шеф на контраразузнаването от Второ главно управление на Държавна сигурност. Има една песен "Генералите си отиват тихо..." Много от онези хора, които години наред са работили на тихия фронт за националната ни сигурност, днес си отиват тихо - без почести. Отиват си огорчени от петното, което недобросъвестни хора лепнаха на цялата дейност на бившата ДС. А тези хора бяха полезни с опита си и ни предупреждаваха за много неща, които навремето подценихме, и днес берем плодовете на нехайството си......Прочети още

 

Как Русия придобива Черноморския флот

17.05.2024, 08:06

Мечтата на Петър Велики за флот на Черно море осъществява Екатерина Велика, след присъединяването на Крим към Руската империя. На 13 май 1783 г. 11 кораба от Азовската флотилия под командването на адмирал Федот Клокачов пристигат в Ахтиарския залив.

От този ден нататък започва историята на руския военен Черноморски флот.
Рейд на адмирал Клокачов
Ескадрата на Клокачов включва две фрегати – “Осма” и “Единадесета”, които вече са на бойна служба в Крим. Именно Клокачов става първият командир на Черноморския флот, подчинявайки се пряко на Григорий Потьомкин.
Адмиралът създава първите оперативни карти на крайбрежието и високо оценява удобното разположение на брега. „Никога не съм виждал такова пристанище и в Европа наистина няма толкова добро; входът към пристанището е най-добрият, самата природа е разделила залива на различни пристанища, тоест военно и търговско;…с една дума, не може да се намери по-добро място за поддържане на флота “- така Клокачов описва залива, който много ще скоро става главното пристанище на новия пристанищен град – Севастопол.
Руските кораби и преди това са били базирани в Крим, както в Керч и в Ахтиар. Но такава мощна ескадрила под андреевски знамена пристига в земята на Таврида за първи път. Този рейд показва на целия свят, че Русия безвъзвратно взема Крим в свои ръце........Прочети още

 

Военен календар

17.05.2024, 08:00

На 17 май 1913 година в двореца „Сейнт Джеймс“ е подписан Лондонският мирен договор.
По силата на този акт официално е сложен край на Първата балканска война (1912 – 1913). Османската империя отстъпва на съюзниците цялата своя територия на запад от линията Мидия – Енос, както и остров Крит.
Владеенето на останалите егейски острови и Халкидическия полуостров е предоставено за уреждане от специална комисия на европейските Велики сили. С изключение на решението за Албания, която е провъзгласена за независима държава, договорът фактически остава без приложение поради избухването на Втората балканска война (1913).
След няколко месеца е ревизиран от Букурещкия мирен договор (28 юли 1913).

На 17 май 1914 г. в София е роден Август Христов Кабакчиев.
През 1927 г. емигрира в СССР, където от 4 февруари 1933 до 6 октомври 1944 г. служи в Съветската армия. Завършва Военноинженерната академия „Н. Е. Жуковски“ като инженер-механик във ВВС.
Активно участва във Втората световна война. Изпълнява редица авиационни длъжности: началник на моторен цех, инженер по производството в авиоремонтен завод, военен представител в авиационен завод, инженер по ремонта в авиодивизия, заместник-командир по инженерно-авиационната служба на 64-ти гвардейски авиационен полк. Лично участва в летателните и експлоатационни изпитания на самолет Пе-2. Завършва участието си в Отечествената война на СССР като гвардейски инженер-майор в състава на 2-ри прибалтийски фронт в боевете край Рига.
В България се завръща през 1944 г. и служи в Българската армия до 1982 г. Главен инженер на авиацията (1945 – 1954), заместник-командващ ВВС, заместник-началник на Генералния щаб на БНА, заместник- министър на отбраната, заместник-председател на Държавния комитет по планирането.
Извън военното дело Август Кабакчиев е активен общественик и въздушноспортен деятел, председател на Българската авиационна федерация, вицепрезидент на Международната авиационна федерация и член на Международната

 

 

"Ню Йорк Таймс": В САЩ вече говорят за преговори с Путин, докато руската армия напредва в Украйна

16.05.2024, 21:22

В администрацията на президента на САЩ Джо Байдън има усещане, че следващите няколко месеца в Украйна ще бъдат решаващи и в даден момент страните в конфликта може да преминат към преговори за примирие - например договор като този, който сложи край на боевете в Корея през 1953 г., пише американският в. "Ню Йорк Таймс".
Русия постигна предимство на фронта в Украйна и е готова да промени „траекторията на войната“, пише изданието. Журналистите стигнаха до това заключение въз основа на разговори с представители на Белия дом и военни експерти.
Според "Ню Йорк Таймс" само преди 18 месеца Белият дом и Пентагонът са обсъждали дали руските сили могат да бъдат напълно изтласкани от Украйна, а сега, предвид руската офанзива, администрацията на Джо Байдън е разтревожена за перспективите на фронта......Прочети още

 

Le Monde: САЩ вече не изключват възможността техни оръжия да бъдат използвани за нанасяне на удари по руска територия

16.05.2024, 21:07

В сряда държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен намекна, че украинските сили биха могли да бомбардират Русия, използвайки оборудване, доставено от САЩ. Тази промяна в позицията беше предизвикана от пробива на Москва в Харковска област, пише Le Monde.
Украинците чакаха тази зелена светлина от месеци. При посещението си в Киев в сряда, 15 май, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен за първи път намекна, че украинските сили могат да нанесат удар по руска територия с оръжия, доставени от САЩ. "Ние не сме насърчавали и не сме фаворизирали удари извън Украйна, но в крайна сметка Украйна сама трябва да вземе решение как да води тази война", заяви ръководителят на американската дипломация, проправяйки пътя за използване на западно оборудване срещу руски части извън границите на Украйна.
От началото на конфликта съюзниците на Украйна са категорични, че техните ракети, дронове и снаряди не трябва да се използват за бомбардиране на цели извън суверенната територия на страната. Единствено украинската земя - включително Крим и окупираната от руснаците част от Донбас - може да бъде обект на нападения. Наложено от страх от ескалация на отношенията с Москва, това ограничение е спазвано от Киев, който е твърде зависим от западните доставки, за да наруши правилото, поставено от съюзниците му.
Настъплението на Москва в Харковска област на 10 май промени ситуацията. В продължение на седмици украинските разузнавателни служби предупреждаваха, че руските войски се струпват от другата страна на североизточната граница на страната, като поясняваха, че силите на Киев не разполагат със средства, за да ги ударят със собствено оръжие: взривните заряди на техните безпилотни самолети са твърде слаби, за да се "справят" с концентрация на войници, за разлика от касетъчните боеприпаси, доставяни от САЩ.
Украинците не разполагат и със снаряди, необходими за нанасяне на наситени удари, предназначени за унищожаване на групи от хора и техника.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Почетохме героя от мирно време майор Анатолий Полянков – летец-изпитател

16.05.2024, 20:00

За пореден път се върнахме в оня ясен пролетен ден преди 21 години на 16 май 2003 г. около 13.15 ч., когато майор Анатолий Полянков – летец-изпитател, с героичния си подвиг при изпълнение на служебния си дълг, написа безсмъртна страница в славната ни военна история и национална летопис.
Колко сила трябва да имаш, за да останеш верен на думите си? Отстъплението при  изпълнение на всяка бойна задача,  при каквито и да е обстоятелства му беше чуждо, противно, невъзможно за неговата натура!
Колко трябва да обичаш родината си, за да изречеш думите: “Всеки полет, съзнателно и неизбежно, с риск на живота си, го правя в името на България. Защото тя винаги свети като слънце в сърцето ми“!.
„Той бе изключителен професионалист, отдаден на професията, принципен и строг. Но с доверие и индивидуален човешки подход, намираше пътя към всеки един, но това е тайната на всеки един успешен лидер.“ Това сподели заместник- командирът на 3-та авиобаза Граф Игнатиево полковник Методи Орлов.
В тазгодишния дъждовен и мрачен майски ден към върха, заобиколени от зеленина, дъхави цветя и горски здравец, където бе последният полет на майор Полянков с неговия МиГ-21, се устремиха следовници от СУБ  „Васил Левски“ на ПГИТМТ гр. Панагюрище. В групата бяха и военнослужещи от 3-та авиобаза в Граф Игнатиево и много приятели. Походът „България отрони днес сълза, за своя предан син, герой.” бе посветен на патрона на отряд „Млад спасител”  инж. майор Анатолий Полянков.
На 13.05.2009 г. със Заповед № 543 на командира на поделение 28000 с. Граф Игнатиево- бригаден генерал, Румен Радев на отряд „Млад спасител” е присвоено името на инж. майор Анатолий Полянков.
Паметникът бе почистен от  учениците поели отговорност за обгрижването му!
В знак на признателност бяха поднесени букети цветя  от заместник-командира на 3-та авиобаза полковник Методи Орлов, от военнослужещи, приятели, колеги и ученици. Цветя поднесоха съпругата Женя и двете му дъщери: Ася и Ева. Букет цветя поднесе и подполковник от запаса Михаил Неделев-командир на СУБ „Васил Левски“ гр. Панагюрище и членове на „Тревожна група“  гр. Панагюрище. Застъпвайки на пост и отдавайки почит, с преклонени  глави пред подвига на летеца – герой майор Анатолий Полянков застанаха възпитаници от СУБ „Васил Левски”  сержант школник Никол Машонова и ефрейтор школниците Теодор Шишков и Гергана Струнджева. Делото на майор Полянков остава и ще продължава да вдъхновява следовниците  от отряд „Млад спасител”, носещи неговото име и поколение смели мечтатели.
„Милиони хора ще те следват...знай!
Защото ти на всичките доказа,
че всеки полет на духа отвежда в рай,
където да пребъдеш е награда!!!“
Затова и днес със своя огнен живот и подвиг инж. майор Анатолий Полянков продължава да ни преподава най-важния урок- ако искаме да я има България, трябва да я поставим нависоко и да ни свети като слънце в сърцата ни!
Така днес завърши урокът по родолюбие с младите следовници.
Източник: https://otbrana.com, Михаил Неделев

 

Командирът на СВ генерал-майор Деян Дешков представи новия началник на щаба на СВ бригаден генерал Станимир Христов

16.05.2024, 13:52

Пред личния състав на Командването на Сухопътните войски, началникът на отдел „Личен състав“ полковник Нанко Тарапанов прочете Указа на президента на Република България Румен Радев за назначаването на бригаден генерал Станимир Христов за началник на щаба на Сухопътните войски.
Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Дешков връчи нагръдния знак на Командването на бригаден генерал Христов и каза: „Дойде дългоочаквания момент да се попълни командната група и да имаме началник на щаба. Казвам „добре дошъл“ на бригаден генерал Христов в Командването на Сухопътните войски и му пожелавам здраве, успех и напред!
Източник: landforce.armf.bg

 

АКП: Започна военното учение между Камбоджа и Китай

16.05.2024, 13:45

Двуседмичното съвместно военно учение между камбоджанските въоръжени сили и Китайската народноосвободителна армия, известно като „Златен дракон 2024“, започна тази сутрин в камбоджанските провинции Кампонг Чнанг и Преа Сианук, предаде камбоджанската новинарска агенция АКП.
Шестото по ред военно учение, което се провежда под надслов „Съвместна операция за борба с тероризма и предоставяне на хуманитарна помощ“, има за цел да осигури обмяна на опит в предотвратяването и потушаването на тероризма, противодействието на вражески дронове, и да повиши военните способности на двете държави в областта на националната отбрана, регионалната и глобалната сигурност.
В тазгодишното военно учение, в което се използват и бойни патрони, ще участват над 2000 военнослужещи, от които повече от 700 са от Китайската народноосвободителна армия. Ще бъдат използвани модерни оръжия, хеликоптери, 14 големи и малки военни кораба.
Източник: bta.bg

 

ISW: Русия е напреднала с до 8 км в северната част на Харковска област, има напредък и на други направления

16.05.2024, 12:03

Руските сили са напреднали на не повече от 8 км от границата в северната част на Харковска област и възнамеряват да създадат "буферна зона", а не да навлизат дълбоко в Харковска област. На някои направления те имат известни тактически успехи. Това посочват в последния си доклад анализаторите на Института за изследване на войната (ISW).
В доклада на ISW се отбелязва, че скоростта на руските настъпателни операции в северната част на Харковска област продължава да намалява, след като първоначално завзеха райони, за които Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) сега потвърждават, че са по-малко сигурни.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски и украинските военни заявиха, че ВСУ са "стабилизирали частично ситуацията в северната част на Харковска област", която граничи с Русия.
Говорителят на оперативно-стратегическата група войски на "Хортица" Назар Волошин съобщи, че руските войски се опитват да постигнат тактически успехи край Лукянци и Волчанск, за да създадат предмостия за по-нататъшни настъпления, но украинските контраатаки, артилерийски удари и удари с безпилотни самолети не позволяват руските войски да се закрепят в тези райони
Представители на регионалната администрация на Харков заявиха на 15 май, че "постоянният руски обстрел прави невъзможно украинските сили да създадат укрепления в рамките на 3 до 5 км от границата с Руската федерация в района на Харков и че украинските сили са построили първа и втора отбранителни линии на разстояние съответно 12-13 км и 20 км от границата.
Според оценките на ISW руските сили са напреднали на не повече от 8 км от границата в северната част на Харковска област.
Войските, действащи на руска територия, могат лесно да нанасят артилерийски удари по украински отбранителни позиции близо до границата, а "забраните за използване на осигурени от Запада оръжейни системи за нанасяне на удари по руските тилови райони от другата страна на границата правят стационарните украински отбранителни позиции близо до границата уязвими и вероятно беззащитни".
Руските войски продължават настъплението си на линията Купянск-Сватов-Кременная, но ситуацията там не се променя. Руските войски продължиха наземните атаки североизточно от Купянск в района на Синковка и Петропавловка.
Руските сили съобщават, че напредват близо до Коломийчиха към Андреевка, но от ISW не намират визуално потвърждение на тези твърдения.
ВСУ скоро леко са напреднали в посока Сиверск, североизточно от Бахмут. Според данните на ISW ВСУ наскоро са постигнали известен напредък в гората между Веселе и Спирне. Руските войски продължават сухопътното си настъпление на изток от Сиверск в района на Верхнокамянск. Съобщава се, че край Соледар действат части на руската бригада "Александър Невски".
Руснаците продължават атаката си близо до Часов Яр, но няма потвърдени промени на фронтовата линия.
Съобщава се, че части на руската 74-та мотострелкова бригада действат близо до Бердичи (северозападно от Авдеевка). Наскоро руснаците леко са напреднали на запад от град Донецк, в пределите на Красногоровка.
Руските власти обявиха предполагаемото залавяне на Роботино, но няма потвърждение за това. Руските войски продължават настъплението си близо до Роботино и Вербове. Съобщава се, че близо до Гуляйполе действат подразделения на 38-ма отделна мотострелкова бригада.
На 15 май позиционните битки продължават близо до Кринки на източния (ляв) бряг на Херсонска област.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Последният полет на совалката "Индевър" започва на 16 май 2011 г.

16.05.2024, 07:40

Последната мисия на совалката "Индевър" започва на 16 май 2011 г. и продължава 16 дни. "Индевър" е най-младата совалка в космическата флотилия на НАСА. За 19-годишната ѝ кариера тя има 25 полета, изминала е 122,8 милиона мили.

От първото ѝ пътешествие през 1992 г., совалката е обиколила Земята 4672 пъти, прекарала е 299 дни в космоса и е превозила 170 членове на екипажи. След пенсионирането ѝ,"Индевър" е предадена на Калифорнийския научен център в Лос Анджелис.
Основната цел на последната мисия на совалката "Индевър" е да достави на Международната космическа станция Алфа магнитния спектрометър /АМС/.Уредът изследва дълбините на Вселената, анализирайки космическите лъчи в търсене на тъмна материя и антиматерия. "Индевър" се приземява на 1 юни 2011 г. на космодрума в Кейп Канаверал в 02:35 часа сутринта източно американско време (06:35 часа по Гринуич)......Прочети още

 

На фокус: Сръбската самоходна гаубица Sora

16.05.2024, 07:35

Сръбската 122-mm самоходна гаубица (СГ) Sora е разработена от специалистите от Военно-техническия институт (ВТИ) в Белград с използване на люлката на буксируемата гаубица D-30J (югославска лицензирана версия на съветско/руската Д-30). Оръдието е поставено на шасито на автомобила с повишена проходимост FAP 2026 (колесна формула 6x6).
На СГ е монтирана система за автоматично зареждане. Оръдието използва шест изстрела (снаряди и заряди), разположени в два барабана от двете страни на затворната му част - снарядите в дясно, а зарядите - в ляво. Благодарение на автоматизацията, разчетът е намален до двама души (стандартно се състои от трима военнослужещи). Системата за управление на огъня позволява стрелбата да се води на цикъл от 3-4 min, последвани от промяна на огневата позиция: 90 s са необходими за спиране на машината и привеждане на оръдието от походно в бойно положение, 60 s за стрелба на шест снаряда и още 60 s за привеждане на оръдието от бойно в походно положение. Боекомплектът включва 40 изстрела, които са разположени на оборудваните рафтове в каросерията.
Установката има инерциална и сателитна навигационни системи, подсистеми за позициониране и ориентиране на местността. Управлението на огъня на позицията може да се извърши и дистанционно на разстояние 200 m от машината. Бойното тегло на Sora е 18 t, включително боеприпасите. Запасът от ход е 500 km. Гаубицата бе представена за първи път от военните специалисти на Международното изложение на оръжията и военната техника "Партньор 2013" в Белград. - Още артилерия

 

Сроден от малък с армията

16.05.2024, 07:30

Александър ІІ е роден на 17.ІV.1818 г. Той е първият син на Николай І. Негов възпитател в семейството е генерал П.П. Ушаков, а наставник му е поетът В.А. Жуковски. Под влияние на обективните условия той е принуден да отмени крепостното право и да проведе редица реформи - земска, съдебна, градска, военна, просветна и др., откриващи пътя за развитие на капитализма.
През царуването му Русия завоюва Северен Кавказ и значителна част от Средна Азия. Убит е от Игнатий Йохамович Гриневицки от "Народна воля" на 1.ІІІ.1881 г.
Тази година отбелязваме 140 години от началото на Освободителната руско-турска война 1877-1878 г., след обявяването на която, на 12 април 1877 г., бащицата цар Освободител Александър ІІ не се прибира в царския си разкош, а остава пряк свидетел на бойните действия в продължение на повече от двеста дни през 1877 г. Каква е императорската съпричастност в първите дни на войната и споделената радост от царя на освободените българи? .......Прочети още

 

Вилхелм Канарис – човекът, който победи Хитлер във Втората Световна война

16.05.2024, 07:25

Често сме чували, че унищожението на света ще се случи само с мечтите на един достатъчно амбициозен човек и глупостта на милиони.

Точно това се случва през Втората Световна война, но докато мнозина осъждат Германия, много по-малко дори подозират колко противници е имал този режим.
Историята на Ромел не е единствена в това отношение, човекът не просто се е опитвал да премахне фюрера, но в последните дни от войната е един от най-големите критици и историята не завършва толкова добре за него. Настоящият герой също не е по-малко известен.
Вилхем Канарис е абсолютния пример за дисциплиниран германец. По-дребният ръст щял да го остави далече от немската флота, в която служи вярно и отдадено и често се дава за пример. Освен това е изключително грижовен баща и съпруг.........Прочети още

 

„Лошите момичета“ на историята: Нощните вещици – кошмарът на Вермахта

16.05.2024, 07:20

От древността образът на жената се свързва с този на живота, защото именно тя дава началото на новия живот. Хилядолетия наред жената е била поставяна в определени граници, които да я държат далеч от властта, образованието или бойното поле, което не е място за „крехки“ създания.
И повечето от тях са се съобразявали с поставените от обществото и боговете граници. Повечето, но не всички.
Историята познава не една и две жени, решили да докажат, че притежават качества наравно с мъжете, било то в овладяването на бойни техники или в откриването на сложни математически формули.
В поредица от текстове ще ви представим едни от най-интересните жени в историята. Ще се уверите, че буквално през всички векове има примери за дами, които са били истински bad ass машини.......Прочети още

 

Как СССР организира спасителна мисия за всички американски пилоти в битката срещу Япония

16.05.2024, 07:15

На 18 април 1942 г. група американски B-25 са успели да прелетят над Япония и да изсипят своя бомбен товар. Бомбардировачите са модифицирани за по-дълъг полет и до голяма степен са спестили част от пространството, за да могат да добавят още резервоари. Пилотите са държани на стриктна диета и всеки грам е от особено значение.
Само четири месеца след атаката над Пърл Харбър, САЩ има желание да отговори, като Япония ще остане един специален десерт към края на втория глобален конфликт. Краят на мисията изисква пестелив полет до достигането на Китай. След като капитан Ед Йорк е поразил своята цел, поставя курса и започва да гледа нервно резервоарите. Освен това има и още една задача, да заобиколи всички руски позиции, защото те не са особено приятелски настроени към непознати самолети......Прочети още

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}